Появиха се вносни череши по 80 лв., българските ще са 6-10 лв. за кг

Възможно е да останем без кайсии и праскови поради измръзване
8 май 2023 09:35, Елка Василева
106

В социалните мрежи се появиха снимки на свръхвисоки цени на черешите. В Пловдив бяха показани снимки на цени от 75 лева за килограм, а в столицата бяха засечени цени в рамките на 80 лева за килограм.

"Няма количества български череши по пазарите, вероятно има малко количество внос, откъдето идва и спекулативната цена. Първите български череши очакваме най-рано след около 2 седмици. Предполагам, че е възможно да идват от Турция или Гърция. Ранните череши пострадаха на 30 март, когато имаше много ниски температури. Тя измръзнаха почти изцяло. Очакваме доста по-ниска реколта, това ще доведе и до по-висока цена. Вероятно тя ще бъде около 6-10 лв. за кг. Цената им със сигурност ще бъде по-висока от миналата година. Към средата и края на юни месец тя ще се нормализира и ще бъде около 4 лв.", заяви Живка Гроздева - член на УС НА Асоциацията на овощарите в България, в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ овощарите не очакват благоприятна година както като реколта, така и като цена на пазара за крайния потребител.

"Причината за това са големите разходи за прибиране на черешите. Когато те са малко количество, това означава значителни разходи за тяхното събиране. Разходите на производителите нараснаха най-много през миналата година спрямо 2021 г. - с над 50%. Тази година също имаме такова увеличение", отбеляза Гроздева.

Събеседникът алармира и за друг сериозен проблем - поражения след измръзване се наблюдават още при прасковите и кайсиите.

"Почти няма оцелели насаждения. Има голям шанс да останем без кайсии и праскови на пазара", подчерта овощарят.

Пред Bulgaria ON AIR Гроздева каза още, че "България е единствената държава в Европа, където стопаните нямат възможност да се застраховат срещу измръзване преди 20 април".

"Възможността да се получат помощи за събитиеq като това е обезщетение по линия на пропадналите площи. В случая обаче такова ще получат само тези със 100% унищожена реколта", поясни тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
нека преди 11 месеца
да има такива череши,депутатите ще ги купят за компот
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ТРЯБВА ДА СЪМ БАРОВЕЦ С 8-10 ХИЛЯДИ ЧИСТА ЗАПЛАТА, ЗА ДА ХВЪРЛЯ 2 000 ЗА МЕСЕЦА ЗА ЧЕРЕШИ... ОПИТАЙТЕ И ЩЕ СЕ ОЗЪБИТЕ ОТ ГЛАД С КГ ЧЕРЕШИ, ЩЕ ВИ ТРЯБВА И ДРУГА ХРАНА. ПРОБВАЛ СЪМ, ИМАМ ГРАДИНА И НЕ СТАВА, ТРЯБВА И МРЪВКА!...
85
0
 
2
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 11 месеца
Бях в Дубай - вносните череши бяха малко по скъпи от българските череши у нас,но това е разбираемо...
84
0
 
5
 
! Отговори
дедовия преди 11 месеца
Какво е това кило череши за 80 лв.? Звучи ми като за 80 стотинки.Друго ще бъде да ги сложат за 2500 лв. килото, примерно. Ще ги купуват чужденци и ще се кръстят, докато иг ядат.
83
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хахаха....тия не са в ред. За толкова пари трябва секси продавачка да ми ги донесе в къщи .
82
0
 
7
 
! Отговори
ха преди 11 месеца
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААХубаво ще е да идеш и видиш колко струват черешите в Турция , а не да правиш сметки без кръчмар . Защото преди време български краставици доставени от 10 км. бяха 2.40 лв/кг , а турските преминали 1000км. път през мита,граници,прекупвачи бяха 0.60лв./кг. Така че всеки си прави сметка от къде,какво и дали може да си го позволи.
81
1
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 11 месеца
Имам...компоти от череши от преди 5 години,когато черешите бяха 1 лев килото. Нищо им няма.
80
3
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 11 месеца
Сметката е лесна :) В Турция има хора с по 2 декара Оранжерии с Череши - по 3 тона на декар са 6 тона - минимална цена 20 лева = 120 000 лева - ако 50% е разход - тогава 60 000 лева печалба - Това за 12 месеца ти е 5 000 лева заплата - Както си лежиш вкъщи ......ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
79
2
 
7
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 11 месеца
А..у панелката у Софето , не растат ли череши ,бе....???!
78
1
 
5
 
! Отговори
СМЕХ... преди 11 месеца
Ами при т.н. "турско робство" у всеко село имало къщи с по 1-2 череши , и не са плащали тия цени---А САМО ДАНЪК "10-ТЪК"......А , СЕГА ПРИ ПОСТ-СОЦ-а ----ДАНЪЦИ МНОГО , А ЧЕРЕШИТЕ СКЪПИ И ......НИКАКВИ НА ПАЗАРА--КАТО НА " ПОКАЗЕН МАГАЗИН" ПРИ ТАТО!
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ми то тугааа ракийта шии стани скъпа!
76
2
 
9
 
! Отговори
Даката преди 11 месеца
Яжте си ги, ние си имаме череша в двора. Всичко съсипаха!
75
2
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 11 месеца
Турците разправят за Еволюцията на ХомоСапиенс и , че Земеделието Навлиза в Нова Фаза - на Закрито Земеделие с Изкуствена Светлина - Като Енергията ще се Акумулира от Слънчеви Панели - под Формата на Водород - Който Водород - Ще Служи за Отопление и Осветление - 24 часа - 365 дена в Годината .....ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
74
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Череши за 80 лв. няма.Нашите производители искат да си пробутат стоката за 10 лв.и да кажат: глей колко евтино ги даваме.Номерът едва ли ще мине.
73
1
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 11 месеца
В Турция- Черешите ги Отглеждат и в Оранжерии- Череши Има от Февруари Насам ...Затова Цената е Такава - За Милионери......Интересното Е , Че В Турция Започва Да Се Разпространява и Подземно - Закрито Земеделие - С Изкуствена Светлина - Например в Подземните Етажи на МОЛ-ове или Хипермаркети - Отглеждат Марули и Други Зеленчуци с Изкуствена Светлина - И Горе Ги Продават - Току Що Набрани - преди 20 минути :) ...Пести се от Разходи за Транспорт, Разваляне, Отопление, Площ ( те са на стелажи поне 4
72
4
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 11 месеца
10 лв./кг. череши.Мога и без череши.Яжте си ги.
71
1
 
11
 
! Отговори
СМЕХ... преди 11 месеца
ЩО БЕ ТАЯ ЦЕНА МИ ХАРЕСВА---с моята череша на двора ше нахраним целия град!АМИ ТАКА ЩЕ СЕ ЧУВСТВВАМ , КАТО ХРИСТОС ---нахранил тълпата с една риба...!!!!!
70
1
 
9
 
! Отговори
Социаглиcт преди 11 месеца
На тази цена и депутатите няма да ги купят щот са скpъндзи. Иначе може да си ги поръчат с държавни пари за някой банкeт.
69
1
 
11
 
! Отговори
ХоХо преди 11 месеца
Дами цунат гювеча!
68
3
 
13
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
Имам голяма череша на двора. Пари за череши не давам.

Спонсорирани публикации