Появиха се вносни череши по 80 лв., българските ще са 6-10 лв. за кг

Възможно е да останем без кайсии и праскови поради измръзване
8 май 2023 09:35, Елка Василева
106

В социалните мрежи се появиха снимки на свръхвисоки цени на черешите. В Пловдив бяха показани снимки на цени от 75 лева за килограм, а в столицата бяха засечени цени в рамките на 80 лева за килограм.

"Няма количества български череши по пазарите, вероятно има малко количество внос, откъдето идва и спекулативната цена. Първите български череши очакваме най-рано след около 2 седмици. Предполагам, че е възможно да идват от Турция или Гърция. Ранните череши пострадаха на 30 март, когато имаше много ниски температури. Тя измръзнаха почти изцяло. Очакваме доста по-ниска реколта, това ще доведе и до по-висока цена. Вероятно тя ще бъде около 6-10 лв. за кг. Цената им със сигурност ще бъде по-висока от миналата година. Към средата и края на юни месец тя ще се нормализира и ще бъде около 4 лв.", заяви Живка Гроздева - член на УС НА Асоциацията на овощарите в България, в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ овощарите не очакват благоприятна година както като реколта, така и като цена на пазара за крайния потребител.

"Причината за това са големите разходи за прибиране на черешите. Когато те са малко количество, това означава значителни разходи за тяхното събиране. Разходите на производителите нараснаха най-много през миналата година спрямо 2021 г. - с над 50%. Тази година също имаме такова увеличение", отбеляза Гроздева.

Събеседникът алармира и за друг сериозен проблем - поражения след измръзване се наблюдават още при прасковите и кайсиите.

"Почти няма оцелели насаждения. Има голям шанс да останем без кайсии и праскови на пазара", подчерта овощарят.

Пред Bulgaria ON AIR Гроздева каза още, че "България е единствената държава в Европа, където стопаните нямат възможност да се застраховат срещу измръзване преди 20 април".

"Възможността да се получат помощи за събитиеq като това е обезщетение по линия на пропадналите площи. В случая обаче такова ще получат само тези със 100% унищожена реколта", поясни тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
7
 
! Отговори
КЗП преди 1 година
Ако ви е скъпо, можете да си направите селфи пред щайгата, само срещу 5 лева.
26
0
 
15
 
! Отговори
Един от народа преди 1 година
Да ги пуснат и по 180 лева! Изобщо не ми дреме! сезонът на черешите е от 10 до 30 юни!
25
0
 
7
 
! Отговори
aaa преди 1 година
Яжте си ги. Най-вероятно даже и не са вкусни.
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми е интересно как изглежда продавачът на тези череши, който ще се наложи да си ги изяде сам? Или пък да ги направи на компот.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излиза че с плоския данък търговците злоупотребяват и само не дерат с тези цени затова трябва да се въведе прогресивен данък. Като правят повече печалба да плащат повече данъци.
22
0
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ВСЕКИ СИ ПРОДАВА СТОКАТА НА КВАТО СИ ИСКА ЦЕНА! А В МОМЕНТА СЕ ОПИТВАТ ДА НИ ИЗЛЪЖАТ, ЧЕ 6 ЛЕВА ЗА КИЛО ЧЕРЕШИ Е НЕЩО НОРМАЛНО! НЕ НЕ Е! ЦЕНАТА НА ЧЕРЕШИТЕ Е ОТ 3 ДО 5 ЛЕВА В ЗАВИСИМОСТ ОТ КАЧЕСТВОТО ИМ! НАПИСАЛИ СА ДВОЙНА ЦЕНА ДА ЛЪЖАТ И ЗАБЛУЖДАВАТ ГРАЖДАНИТЕ ДА СЕ ЛЪЖАТ ДА КУПУВАТ СКЪПО! ЧЕРЕШИ С ЦЕНА ОТ 7 ЛЕВА НАГОРЕ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КАЧЕСТВОТО НЕ СЕ КУПУВАТ ТОВА Е МИНАВКА. 6 ЛЕВА Е АБСОЛЮТЕН МАКСИМУМ И ТРЯБВА ДА СА ОТ ХУБАВИТЕ ЗА ТАКАВА ЦЕНА
21
0
 
15
 
! Отговори
Иманяр преди 1 година
Тези 1ереши , по 80 лв. килото , да не би да са със златни костилки ?
20
0
 
10
 
! Отговори
Горе на черешата преди 1 година
На дървото са безплатни, но още не са узрели, дори ранните.
19
0
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До 2300 евро заплатаединственото, което може да си позволиш е да думкаш коментари за 20 лева хоно днеска. и май че си ергенче, и май не си виждал колко са 2 кила череши. подсказвам , толко че да си обърнеш къщата на обсерватория, и половината да ги хвърлиш
18
3
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
а вносните череши да не са руски, слочаено, от едни новоприсъединени територии? за едни тежки метали и едно безвредно ракетно гориво питам
17
5
 
3
 
! Отговори
ЧЕРЕШИ НЕМА ... преди 1 година
..ЗАТОВА ШЕ СЕ ЗАДОВОЛИТЕ С ЧЕРЕШКИТЕ НА КОПЕЙКИН , В ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ СЪС , 100лв. ЗА КОЗУНАК И 80 -лв/кг. ЧЕРЕШИ!...НАЛИ СТЕ ПАТРИОТИ, БЕ---ПЛАЩАЙТЕ!
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "2300 евро заплата" То не е въпросът можеш ли да си позволиш, а дали тази цена е оправдана. Ако не разбереш това, винаги ще те лъжат.
15
5
 
1
 
! Отговори
НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОГО преди 1 година
КВИТО СА СТОПАНИТЕ --ТАКИВА СА И ЧЕРЕШИТЕ Е НАС! ПРЕЗ ПРАЗНИЦИТЕ ЩЕ СЕ НАЯМ НА ГРЪЦКИ И УКРАИНСКИ ЧЕРЕШИ!...НЕКА МИ Е ЗЛЕ...!
14
17
 
0
 
! Отговори
2300 евро заплата преди 1 година
Мога да си позволя 2-3 килограма за мен и семейството ми.Въобще няма да ми се отрази на бюджета
13
3
 
10
 
! Отговори
Да подкрепим произво преди 1 година
Най-добре да се забрани вноса от Украйна.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 11 що? Кво са направили?
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това също е начин да влезеш в новините и да предизвикаш дискусия на тема цени на българска селскостопанска продукция. Пляснали се един етикет за нуждите на снимката и набиране на свидетели на самия пазар. Циркаджии - панаирджии.
10
1
 
19
 
! Отговори
Я преди 1 година
Мисля че мога да оцелея без череши.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАП да ги провери и конфискация, е защо не работя в НАП?
8
20
 
2
 
! Отговори
освен това преди 1 година
българия е и единствената държава в света,където получаваш заплата и пенсия без да си работил,единствената държава без данъци,единствената,където ток и вода не се плащат,а се крадат и така,българите са единствените,които живеят като богове,охолно и безгрижно на чужд гръб

Спонсорирани публикации