Появиха се вносни череши по 80 лв., българските ще са 6-10 лв. за кг

Възможно е да останем без кайсии и праскови поради измръзване
8 май 2023 09:35, Елка Василева
106

В социалните мрежи се появиха снимки на свръхвисоки цени на черешите. В Пловдив бяха показани снимки на цени от 75 лева за килограм, а в столицата бяха засечени цени в рамките на 80 лева за килограм.

"Няма количества български череши по пазарите, вероятно има малко количество внос, откъдето идва и спекулативната цена. Първите български череши очакваме най-рано след около 2 седмици. Предполагам, че е възможно да идват от Турция или Гърция. Ранните череши пострадаха на 30 март, когато имаше много ниски температури. Тя измръзнаха почти изцяло. Очакваме доста по-ниска реколта, това ще доведе и до по-висока цена. Вероятно тя ще бъде около 6-10 лв. за кг. Цената им със сигурност ще бъде по-висока от миналата година. Към средата и края на юни месец тя ще се нормализира и ще бъде около 4 лв.", заяви Живка Гроздева - член на УС НА Асоциацията на овощарите в България, в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ овощарите не очакват благоприятна година както като реколта, така и като цена на пазара за крайния потребител.

"Причината за това са големите разходи за прибиране на черешите. Когато те са малко количество, това означава значителни разходи за тяхното събиране. Разходите на производителите нараснаха най-много през миналата година спрямо 2021 г. - с над 50%. Тази година също имаме такова увеличение", отбеляза Гроздева.

Събеседникът алармира и за друг сериозен проблем - поражения след измръзване се наблюдават още при прасковите и кайсиите.

"Почти няма оцелели насаждения. Има голям шанс да останем без кайсии и праскови на пазара", подчерта овощарят.

Пред Bulgaria ON AIR Гроздева каза още, че "България е единствената държава в Европа, където стопаните нямат възможност да се застраховат срещу измръзване преди 20 април".

"Възможността да се получат помощи за събитиеq като това е обезщетение по линия на пропадналите площи. В случая обаче такова ще получат само тези със 100% унищожена реколта", поясни тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
...подготвят ви за пиратските цени на инфлацията и ПОРЕДНИЯ ГРАБЕЖ!....НЕ СЕ СТРЯСКАЙТЕ...ХА,ХА,ХААААА....
46
1
 
8
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
..А МОИТЕ ЧЕРЕШИ И ВИШНИ ИМ НЕМА НИЩО ,БЕ....ВЪПРЕКИ ЧЕ СМЕ В ПЛАНИНАТА!
45
2
 
10
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
Лъжат като Зърнопроизводителите . Няма Измръзнали Кайсии и Череши . Тази година се очертава като Голям Берекет - тоест , ще имаме Богата Реколта .Призовавам Правителството , Прокуратурата и ДАНС да проверят Субсидиите платени от нашия Джоб . Тези станаха по-голямо зло от Италианската Мафия и Ескобар накуп - грабят ни .
44
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обърнете внимание! Можело да останем без праскови и кайсии, поради измръзване. А бе някой спомня ли си? Зима имаше ли тази година? Просто ви пускат тема за скъпотия на селскостопанска продукция, подготвят ви психически. Впрочем черешите да не се окажат руски, вместо цената 80 рубли, плясната цена в лева? Голяма далавера ще е.
43
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Турция дините са в момента по 1 лв. за килограм. Като си купите в България турска диня в момента и ви идва 25 лв. килограма. "Ден година храни" българска поговорка. Такова "ценообразуване" като в България никъде няма.
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 80 лв по -добре 1 грам злато.
41
0
 
5
 
! Отговори
Свобода на словото? преди 1 година
Не мога да разбера защо думи и понятия,фгуриращи в правописните и тълкувателни речници у нас биват цензурирани по форумите.Няма обиди,няма квалификации,но какво от това?Я модератори ударете една яка цедка,да ви е мирна главата! А свободата ни ше бъде в това ние да ви наругаем,както и тези,които защитавате,но в тесен кръг.
40
0
 
9
 
! Отговори
Индикация за преди 1 година
уродливото развитие на сел.стопанство у нас е фактът,че основната маса плодове и зеленчуци на трапезата ни са вносни.По-мързеливи ли сме от гърците, които си произвеждат всичко?Не разбира се,но зърнената мафия у нас *** всички пари по целеви програми,а чиновниците от които зависи това,са с "намазани"ръце. Като следствие зеленчуците ни са скъпи,генерират малки печалби и на никой не му се занимава с тях.Затова ядем турски,гръцки,севмакедонски,албански.Пак главата на рибата мирише яко.
39
0
 
5
 
! Отговори
Кон с татация преди 1 година
Моделите пак правят *** сензации и подбуждат поредната психоза сред народонаселението с измислиците си!
38
1
 
7
 
! Отговори
мрънкалници, аман! преди 1 година
Овощари, пилещари, индустриалци и пр. се поучиха от плачкащия косматко Алибегов и ежедневно ридаят колко са зле по ред измеслени причини. Не се наядохте! Бог вижда!!!
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виждате ли чуждата продукция колко е скъпа а !!! Купувайте българска само с десеторно увеличение !!! Тва значи инсценировката. А пък ако някой се е вързал сигурно са припадали от смях заговорниците.
36
3
 
0
 
! Отговори
Костаки гл. секретар преди 1 година
Ей, на нас партията си ни дава добра пара. Аз си ги ям тия череши
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мда, може да си садите дървета. Но в някои развити държави вече забраняват на хората да си отглеждат собствена продукция, за да не пречат на пазара... Не се знае кога тази модна вълна ще стигне и до нас. Така че си вземете и пушка.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тва е инсценировка също като "атентата". Трябва да си умопомрачн да не можеш да се стърпиш малко и да си купиш на 5-6 лева, което също си е солена цена.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бaй *** вика "Нека ми е зле!" и сам си пуска по Интернет безсмислиците. Другият вариант е, да се търси трафик към сайта с гръмки заглавия.
32
0
 
12
 
! Отговори
0808 преди 1 година
До Един от народа.. искам да напомня на алчните търгаши, че тоягата има 2 края-те държат единия, но ние другия...затова скоро си засадих 2 ореха, кестен, бадем, дюля, лимон и други. Череша и смокиня вече имам. планирам наесен Киви и Хинап...
31
1
 
15
 
! Отговори
Йо преди 1 година
Няма логика цената да е по-висока. Това е плод, който пренасища пазара за кратко време, който е годен за консумация в кратък период и не се ли продаде бързо се разваля. Това че ранната реколта е прецакана, не значи, че късната трябва да е с по-висока цена.
30
0
 
20
 
! Отговори
Бахтийй преди 1 година
Човек трябва да е безмозъчен да даде 80 лева!Хах!Мисирките нещо ни будалкат!
29
0
 
5
 
! Отговори
БялхляБ преди 1 година
До 9, ти *** ли си или на такъв се правиш ?
28
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то като те накарат да вярваш, че връх на прогреса и развитието е да живееш в големия град набутан в апартаментче, що пък да не ти продават череши по 80 лв? Ти няма откъде да си ги набереш. Ако искаш череши ще плащаш колкото ти кажат.

Спонсорирани публикации