83% от работещите ще спечелят 13-та заплата при въвеждане на необлагаем минимум

Това сочат изчисления на КНСБ
10 май 2023 16:31, Стела Стоянова
51
83% от работещите ще спечелят 13-та заплата при въвеждане на необлагаем минимум
Снимка БГНЕС

Всеки работещ ще получи по една 13-а заплата, ако се въведе необлагаем минимум и 15 процента данък върху доходите на физическите лица вместо сегашните 10 процента. Това каза пред БНР главният икономист на синдиката и директор на Института за социални и синдикални изследвания и обучение Любослав Костов.

"Но когато намалим данъчната основа с размера на минималната заплата, то облагаемата сума става значително по-малко, отколкото е в момента. Мярката според нашите изчисления ще остави допълнителни средства у всеки работещ, който получава доход до 2800 лева, а тези с над 2800 лева ще трябва да платят малко допълнителни левчета в държавата под формата на данък, но те ще бъдат пренебрежимо малки от сорта между 10, 14, 15 лева. За сметка на това всички останали - над 83% от работещите, ще получат повече пари. Което на годишна база означава една тринадесета заплата за всеки от работещите."

Експертните разчети на КНСБ показват, че при ставка на данъка от 15 процента и необлагаем минимум колкото минималната работна заплата у работещите ще остават милиард и половина лева допълнителни средства на годишна база.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
Гана преди 11 месеца
От всички писанки тук е ясно - Искат да оскубят още повече работещите и да дадат на неработещите и крадливи мургавеняци... Държавицата ни е майка за крадливите и мащеха за работещите.
46
0
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 11 месеца
До 45: надявам се осъзнаваш, че има и такива с положителен %, не всички са на загуба. Също така когато е доброволен можеш да си избираш дали да влагат в по рискови или по без рискови инвестиции. А колко мислиш, че ти е доходността в НОИ? Тя от десетилетия е -50% защото от десетилетия НОИ е на дотация от централният бюджет. Нали за това Боко искаше да национализира втория стълб, за да кърпи първият. Ако си мислиш, че ще има пари в НОИ когато се пенсионираш жестоко се лъжеш!
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На фона на тия 100 процента инфлация която инкасирахме за последните две години,доходност от минус 3-5 процента е баш"добра"викаш?Шемет си ти Радо,и то голям!
44
0
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 11 месеца
До 40: да поглеждаш съм я и си е доста добре. Но ако я местиш като луд всяка година по два пъти защото някой ти казва, че там или тук е по добре няма как да си на +. Освен това защо гледаш само последните 2 години? А ти защо не погледнеш в НОИ колко пари си събрал? А да, неможещи, защото те не са твой, те са за пенсия на роми и държавни служители, за теб ако парламента реши може да има огризки. Но като се пенсионираш надали ще има и за толкова. Ще смучиш пръст и ще питаш къде са ти парите!
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 41 Абе убавеец,ако ще и сто години да имаш опит като счети,пак ти казвам,че ако припечелваш около 120 бона на година не е оправдано за някакви си пет бона,или толкова колкото ще ти вземат с едно евентуално увеличение на данъка от 10 на 15 процента,да регистрираш,да плащаш такси и сие набутвации за офшорна юрисдикция!
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То звучи добре, даже си трябва при тая разтяща бедност, ама като знам каква ни е данъчната система и прокуратурата, ще има бая злоупотреби и трудно ще ги хващат. Държавата отдавна е изпусната и няма нито контрол нито правила.
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 38 като дойде моментът ще видим кое е смешно. Все пак имам 15 години опит като главен счетоводител. Ще им направя демо как се върти сива икономика.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Радо,ти поглеждал ли си твоята индивидуална партида при УПФ ако имаш такава разбира се,защото аз я погледнах и установих,че последните две години въпреки направените вноски в нея съм близо два бона назад?
39
3
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 11 месеца
В момента един пенсионер с почти нулев принос за системата, който за целия си трудов стаж е внесъл 200 лева общо взима пенсия колкото е минималната работна заплата.Е къде е стимула да се осигуряваш на реални доходи?Нали след 30 години приравнявания Рома който цял живот е бил на социал ще взима пенсия колкото теб.Индивидуални партиди!Като отидеш на доктор не да ти казва, че пази направленията или няма, а да взима от партидата ти, рома като отиде да го лекуват като няма партида да го хвърлят навън
38
4
 
4
 
! Отговори
До Програмист преди 11 месеца
Смешен да предположим,че печелиш 120 бона на година,нима си мислиш че тия Пет бона които ще ти вземат с повишението на данъка от 10 на 15 процента ще ти стигнат за регистрация,ежегодни такси и прочие други съпътващи разходи за откриване на офшорна юрисдикция?
37
0
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 11 месеца
До 19: в момента колкото повече данъци плащаш, толкова повече държавата ти показва среден пръст! Да си оправят първо инфраструктурата, да махнат всички неданъкоплатци от системата, да махнат ограниченията за доходи и да покажат на хората, че има смисъл да плащат данъци! За какво да се осигурявам на максималния доход, когато като се пенсионирам ще взимам колкото останалите защото пари за всички няма да има? А и с тези постоянни изкуствени вдигания на пенсиите няма значение какъв е приноса ти!
36
0
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 11 месеца
До 19: а къде отиват парите от бащите? Нали цял живот плащат бащинство? А ползват 14 дена за целия си трудов стаж. Сега се раждат малко българчета защото държавата насърчава раждането на социално слаби! Да се махне гледането на доходи защото точно тези които плащат данъци хем финансират всичко, хем не ползват нищо. Ако не си работил и не си плащал данъци, никакъв достъп до социални плащания! Само така ще се спре с развъждането на крачещи дебитни карти в махалите!
35
1
 
2
 
! Отговори
А колко преди 11 месеца
От тивитата на колонизаторите след следващите избори ще останат ... ?
34
2
 
0
 
! Отговори
А преди 11 месеца
Зърнарите след следващите избори, ще си получават помощите от Москва. И бюджет няма да има. Плана за възстановяване и държавата държавата от Раша.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 20 - В Дания обапе, лекарствата ми след 50 лева са намалени на половина, след 250 лева на 75% а след 500 лева са безплатни, за годината. Социалката е 2500 лева, без да се борят за жилище, в случай че си нямаш и това е ръба на мизерията там.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 29 - Точно! Вкарвам 45000 лева данъци на година. Може да вкарвма 50000 в Ирландия.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И как ще спечелят 13-та заплата? Кея е тая глупост.
30
1
 
5
 
! Отговори
ала-бала преди 11 месеца
13 пенсия чакаме също :)
29
3
 
11
 
! Отговори
Програмист преди 11 месеца
Въведат ли тази глупост откривам фирма в офшорна зона или някой данъчен рай и повече няма да видят стотинка от мен.
28
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това е половинчато решение,нужен е прогресивен данък,чрез който да се прибират поне 50% от доходите на тия които печелят над 122 хиляди лева годишно,или всичко над три пъти максималният осигурителен доход месечно,да се облага с 50%процентов данък!

Спонсорирани публикации