83% от работещите ще спечелят 13-та заплата при въвеждане на необлагаем минимум

Това сочат изчисления на КНСБ
10 май 2023 16:31, Стела Стоянова
51
83% от работещите ще спечелят 13-та заплата при въвеждане на необлагаем минимум
Снимка БГНЕС

Всеки работещ ще получи по една 13-а заплата, ако се въведе необлагаем минимум и 15 процента данък върху доходите на физическите лица вместо сегашните 10 процента. Това каза пред БНР главният икономист на синдиката и директор на Института за социални и синдикални изследвания и обучение Любослав Костов.

"Но когато намалим данъчната основа с размера на минималната заплата, то облагаемата сума става значително по-малко, отколкото е в момента. Мярката според нашите изчисления ще остави допълнителни средства у всеки работещ, който получава доход до 2800 лева, а тези с над 2800 лева ще трябва да платят малко допълнителни левчета в държавата под формата на данък, но те ще бъдат пренебрежимо малки от сорта между 10, 14, 15 лева. За сметка на това всички останали - над 83% от работещите, ще получат повече пари. Което на годишна база означава една тринадесета заплата за всеки от работещите."

Експертните разчети на КНСБ показват, че при ставка на данъка от 15 процента и необлагаем минимум колкото минималната работна заплата у работещите ще остават милиард и половина лева допълнителни средства на годишна база.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие луди ли сте? Не искам 15 % данък нито уж 13 заплата. Нали нямане да увеличавате данъците тъъъпаци.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"главният икономист на синдиката и директор на Института за социални и синдикални изследвания и обучение Любослав Костов" - да осъзнае, че ако ни намалят данъците единствено ще развържат пръстите на малoyмните работодатели да ни намалят заплатите.
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълна гавра с тези, които се осигуряват на максимален доход
4
1
 
17
 
! Отговори
Пускай Преслава преди 1 година
Необлагаемият минимум по никакъв начин няма да изсветли укриването на данъци и пари в пликове!!! Също така ставката от 15% е безумие!!!
3
1
 
17
 
! Отговори
Фен преди 1 година
Никакво пипане на данъците!!!
2
1
 
21
 
! Отговори
Всички сме губещи преди 1 година
Всички сме губещи от това. Колкот повече пари прибира държавата толкова по големи проблеми прави. Всички не държавни служители ще са брутално набутани. Никакво баране на данъците и ставките не трябва.
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кои работещи? Тия на държавна хранилка ли? Щото за другите не виждам как ще стане.

Спонсорирани публикации