83% от работещите ще спечелят 13-та заплата при въвеждане на необлагаем минимум

Това сочат изчисления на КНСБ
10 май 2023 16:31, Стела Стоянова
51
83% от работещите ще спечелят 13-та заплата при въвеждане на необлагаем минимум
Снимка БГНЕС

Всеки работещ ще получи по една 13-а заплата, ако се въведе необлагаем минимум и 15 процента данък върху доходите на физическите лица вместо сегашните 10 процента. Това каза пред БНР главният икономист на синдиката и директор на Института за социални и синдикални изследвания и обучение Любослав Костов.

"Но когато намалим данъчната основа с размера на минималната заплата, то облагаемата сума става значително по-малко, отколкото е в момента. Мярката според нашите изчисления ще остави допълнителни средства у всеки работещ, който получава доход до 2800 лева, а тези с над 2800 лева ще трябва да платят малко допълнителни левчета в държавата под формата на данък, но те ще бъдат пренебрежимо малки от сорта между 10, 14, 15 лева. За сметка на това всички останали - над 83% от работещите, ще получат повече пари. Което на годишна база означава една тринадесета заплата за всеки от работещите."

Експертните разчети на КНСБ показват, че при ставка на данъка от 15 процента и необлагаем минимум колкото минималната работна заплата у работещите ще остават милиард и половина лева допълнителни средства на годишна база.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости нали тези с 2500-2700 лева ще получат с 10 лв повече примерно къде е тази 13-та заплата за 83% не е ясно яко *** са го смятали това
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човек със заплата 5000 лева, сега плаща данък върху дохода си от 453,15 лева. Ако се приеме предложението на КНСБ, то ще плаща 562,72 лева данък върху дохода. Това не са 13-14 лева, а 109,57 лева, т.е. ще получават с 109,57 лева по-малко от сега.
25
11
 
13
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Не може все 20-те процента взимащи високи заплати да го отнасят. За да ги взимаме, сме се счупили от учене, сертификати и извънредна работа. По-скоро да се види тези 80% на ниски заплати как да си повишат квалификацията и да се изсветли сивият сектор. Нагло е как някакви чичковци по тв говорят с пренебрежение за програмистите например. Да не се забравя, че точно тия с високите заплати най-лесно могат да заминат в чужбина и да видим после кой ще спонсорира хазната.
24
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долу скапаните социалисти! Днес искате 15%, утр ще ви хрумне прогресивен данък и ще ни точите по 50%. Не сме ви благотворителна организация. Работим за пари. И те не са ваши. Скапани социалисти крадци! Долу!
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Математически е така - хората със заплата под 2800 лева ще получат повече, останалите по-малко. Само дето икономиката е доста по-сложна от аритметичните сметки. Такава промяна ще повлече масово укриване на доходи, което води до много по-малки суми за осигуровки и данък върху дохода, което води до по-лошо здравеопазване, по-малки суми за пенсии и т.н. За да се компенсират тези загубени суми, ще трябва да се повишат осигуровките, а данъка върху дохода да стане 20% и то без необлагаем минимум.
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КНСБ да свивят на духов инструмент. Герб и ПП/ДБ се уговориха да няма повишение на данъците. спрете с тези скапано статии. Всички ще загубим 67% от една заплата *** социалистическа долна. Вън гнили отпадъци! Марш в Куба или Северна Корея! Като искате пари, гонете хората осигурени на по-малко. И фирмите криещи доходи! Не честните данъкоплатци. КНСБ сте измeт, скапани крадци. Не сме длъжни да плащаме повече заради вас! Нагла сгaн!
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
как ще вдигате данъка на 13 % в тази инфлация бе.
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро ще кажат че видиш ли в Данияплащат 30 процента, така че едни 20 процента си е оферта за работещите и фирмите
19
5
 
3
 
! Отговори
До Радослав преди 1 година
Младите хора току-що завършили университет не започват на максимална заплата. Освен това по този начин ще се раждат още по-малко българчета с бяла кожа. Индивидуални партиди може да има само за пенсия и здравни услуги. Айде точно майчинството да не се пипа. Едно младо семейство не работи за 12 хиляди лева общо. Колко ще са ти данъците, защото има различни фондове, че да си осигури една майка 2 години майчинство? По 3 хиляди лева на месец? След 30 годишна възраст жената трудно ражда.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам как всички ще са на печалба. Все някой трябва да плати вдигането на данъците и не виждам как това ще стане с 10-20 лв от джоба на взимащите над 2800 лв, които са под двадесет процента.
17
1
 
6
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ... преди 1 година
КОЕЙКИН КАЗА ЧЕ...от Коледа ше карате на руски тапети за разплащане в магазините... ЩОТО ШЕ СИ ПАЗИМЕ ЛЕВА И НЕМА ДА ИМА ЕВРОТО!
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи някой работник 11 месеца ще плаща 15% данък и след това той може да умре или напусне работа и няма да види 13 заплата.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали говориха да не се пипат данъците?
14
0
 
6
 
! Отговори
Нали раздавахте преди 1 година
На вашите фирми стотици хиляди и милиони помощи. Пък то те хем взеха помошите , хем вдигнаха цените, хем някои вече са в несъстоятелност. Събирайте парите от там не от обикновените хора. Нагушихте кръчми и бардаци - то не бяха помощи з а персонал, за ток. Той гърми от оборот вие помощи му давате 3г. Уникална схема. Ричонреве заведенията му пълни както и навсякъде без резервация не можеш да се вредиш.
13
2
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Направете майчинството да е на база на данъците на двамата родители защото сега от мъжете се събират едни данъци които те никога не ползват! Махнете и това да се гледа последните 3 години, а сложете индивидуални партиди за всичко и всеки да ползва колкото е внесъл! Тогава ще има смисъл да се осигуряваме на реалните си доходи и ще има приходи от данъци! Със сегашната политика и ако се приеме това, то 99% ще станат на минимална заплата и останалото в плик!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това да не е идея на ококорената Асенка?
11
0
 
10
 
! Отговори
Фокус мокус преди 1 година
Дигнете още данъците за да получим и 14 заплата.
10
2
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Вместо да вдигате данъци, направете така, че да има смисъл от плащане на данъци и изведнъж ще започнете да събирате повече защото хората ще се осигуряват на реалните си доходи. Като за начало махнете тази глупост на борса да се изплаща пълният размер на обезщетението само ако си съкратен от работодателя! Без значение как напускаш, ти си плащал данъци. Направете детските за всички деца на които родителите плащат данъци! Махнете социалните помощи на безработните!
9
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кокорчо и простото Киро изпразниха хазната и сега ние ще им връщаме откраднатото с надути данъци и цени.Аз по добре да емигрирам от колкото да стоя в ***.
8
2
 
6
 
! Отговори
??? преди 1 година
Ама те за канарчета нещо ни сметнаха? Значи, един работещ на минимална при необлагаем минимум ще спести 100 лева на месец, а един работещ и осигуряван на максималната ще загуби 120 лева. Баланса пак ще е минусов, на минимална се осигуряват над 600 хиляди човека, на максимална под 160 хиляди човека. Реално не виждам каква е изгодата за държавата.

Спонсорирани публикации