България се топи средно с 50 хил. души годишно

Нужни били спешни мерки за решаване на проблема
93
България се топи средно с 50 хил. души годишно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мерките за справяне с демографската криза минават през стабилно управление и политика за развитие на регионите. Около това мнение се обединиха в студиото на предаването "Денят ON AIR" бившият министър на инвестиционното проектиране проф. Иван Данов и финансистът Пламен Милев.

"Не са толкова черни краските, тъй като има доста положителни световни примери, но са се взимали мерки", обясни проф. Данов. Той припомни, че е един от организаторите на Стратегически институт за национални политики и идеи (СИНПИ), който има за цел да подпомага политиците при взимането на решения за справяне с демографската криза.  

"Спешните мерки, на първо място е реалният прираст на населението и спиране на миграцията, хората да останат тук. Най-големият проблем са националната сигурност, образованието и здравеопазването", каза Иван Данов.  

По думите му трябва да се наблегне и на регионалното развитие - като се започне от планиране на регионите, тъй като има такива, които са обезлюдени и с нарушена транспортна инфраструктура.

"Трябва да има перспектива и бъдеще за децата", отбеляза той.  

Проф. Данов смята, че на общините и кметовете трябва да се даде свобода, така че да могат да привличат инвеститори и да управляват сами средствата си. Според него това, че няма приет държавен бюджет, не означава, че животът в страната ще спре.

"Това не означава, че няма да се вкарват данъци. По-стряскащото е, че няма да се правят определени разходи. Свидетели сме на инфлация по-голяма от заложената - най-малкото, което е, косвените данъците, приходите от тях трябва да са по-големи, тоест трябва да търсим излишък, а не да има дефицит", поясни той.   

Решенията за демографската криза имат дълъг хоризонт на действие, каза пред Bulgaria ON AIR Пламен Милев.

"Към настоящия момент ножът е опрял до кокала - всяка година България се топи средно с 50 хил. души и тази тенденция никой не се опитва да я спре. Над половината от домакинствата в трудоспособна възраст живеят в чужбина", допълни той.

Според него инфлацията може да се сведе до едноцифрно число до края на годината, но трябва да се приложат "антициклични политики".  

"Досега залаганите фискални политики са проциклични и увеличават инфлационната спирала. Мотивите, с които се обяснява, че трябва да бъде приет бюджетът, всички са в тази посока - на проциклични политики. Още повече се насърчава потреблението, което ще завърта инфлационната спирала. Въпросът е кое ще е правителството, което ще спре това", обясни финансистът.  

Според него партиите трябва да загърбят тяснопатрийните си интереси и така страната ще тръгне напред.  

"Необходимо е правителство, независимо дали е на националното съгласие, но трябва нещата малко да се успокоят. Никой не печели от това, че ние в разстояние на две-три години изпадаме в такива кризи", допълни Милев.  

По думите му една от основните причини за демографските кризи е местното самоуправление.  

"Хората от това най-много се оплакват. Въпросът с децентрализацията беше започнат още 2007-2008 година година и през 2010 г. беше спрян. Общините, за да могат да решават проблемите си, трябва да имат фискална независимост", смята финансистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: демография
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "Не е въпросът дали парите стигат да отгледаш дете,"-не се хаби,няма да те разберат...ето виж,има такива дето искат насила да женят...Ами,кво да кажеш :)
27
15
 
6
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Спешните мерки са само ЕДНА-ЖЕНИТЕ ДА БЪДАТ ОМЪЖВАНИ,И ДОКАТО НЕ РОДЯТ ТРИ ДЕЦА,В КЪЩИ.Ако стане майка на 3 деца,държавни бонуси-записване във ВУЗ без приемен изпит,възможност за завършване в съкратени срокове,и подсигуряване на работа по специалността по избор.Другота е анди-манди.Като сме десетки години в свободия,какво стана?Само урус-ии,дават го хард с ц-гани,араби,черноафриканци-не подбират.Но да се омъжат,да родят деца-не.Нищо друго няма да оправи нещата.Баба ми е родила 8 деца.А?
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е въпросът дали парите стигат да отгледаш дете, естествено че стигат, проблемите са средата. Образование, здравеопазване, сигурност, здравословна среда, възможности, правораздаване, права свободи и т.н.т. Тука нещата с гола вода. Не е лесно да си родител. Държавата не си върши работата. Хората раждат, ама в чужбина. Имам познати много богати хора и семействата им са в чужбина, тука само правят пари.
25
3
 
21
 
! Отговори
До Изнервен преди 1 година
Заради такива като тебе, които държат на власт тоя мошеник, сме последни по всичко. Повече мразя тия които го избират отколкото него. За сведение статистиката показва, че за управлението на ГЕРБ, България се стопи с 1 милион. В нито една война не сме губили процентно толкова хора. Това е национална катастрофа.
24
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"3K е ниска заплата за София. Едва ли ще могат да отглеждат дете" - пенсионелите живеят с по 300лв, ама 3000 били малко за дребосък, който единствено трябва да се наяде и наспи между двете насирания. Семейство с 6000 нямали 300лв за ядене и дрехи на едно същество, което се интересува само от това да играе и да гледа телевизия. Да, "добре, че го абортираха" в кофата с отпадъци със сигурност му е много по-добре от колкото сред живите. Такива като теб са част от проблема.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 11 - прав си не са длъжни - съгласен! Парите не могат да бъдат мотивация,да имаш деца.Има много по- важни неща,които очевидно България не предлага на обикновените хора(не говорим за "животните"),за да се решат.
22
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ е велик за 30 години унищожи България, а Турция не можа за 500 години.
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е българския етнос ромския етнос се увеличава даже получават и помощи без това да е обвързано с посещаване на училище.
20
6
 
3
 
! Отговори
Ден бабве преди 1 година
Нас нормалните хора какво ни интересува това?
19
12
 
6
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
3K е ниска заплата за София. Едва ли ще могат да отглеждат дете. Трябва да се преквалифицират и да си намерят нормална работа като програмисти. Хубаво е абортирала.
18
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Измишлютина е че се топим с 50 хиляди годишно.Всяка година в БГ идват 10 хиляди чужденци ,които остсват.Второ има около 15 хиляди,които се завръщат от чужбина.Трето отрицателния прираст се дължи най вече на много високия прираст по комунистическо.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
(Познавам една, която абортира щото...) - вие защо ги мислите тези като въпросната..? Правете си деца и така.Всеки прави каквото му харесва,ся..да ги трепем ли като не ти харесва как живеят някои хора? ;)
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са розови сънища по-бързо се топи със 100 хиляди.
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закривай.
14
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 11 - прав си не са длъжни да раждат, ама трябва да си казваме истината такава каквато е, а не да изпадаме в илюзии, че комунизма, социализма или демокрацията са виновни. Рoмите в махалите имат по 3-4 деца и явно парите и управлението са без значение, всичко е въпрос на приоритети, а очевидно белите българки имат други приоритети - снимка в Дубай, снимка в 33, снимка в бар, снимка във ферари, снимка в хотел, снимка в басейн. Разни етноси - разни идеали. ;)
13
9
 
11
 
! Отговори
ЧЕСТИТА ДЕМОКРАЦИЯ преди 1 година
ПОД ТУРСКО БЕ ПО ДОБРЕ В ПЪТИ ОТКОЛКОТО СЪС САЩ ТЕ ДОВЪРШИХА НИ НПО ГЕЙ ХАРАДИ ЕМИЛИТА ТРОТИНЕТКИ ТИКТОЦИ ДЕЦА НЕ ВЪДЯТ ФАКТ
12
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото Бойко създаде рая на земята, ама мазохистите пак си го избират.
11
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Познавам една, която абортира щото мъжа й не искаше да подари двете им кучета. Смешното е, че самата тя имаше куче последните 15 години. И двамата бяха със заплати над 3к и двамата имат по 2 апартамента в центъра на София. Хич не е до пари въпроса. Просто момичето е кухо и я е страх да бъде майка предпочита да обикаля по планините и да виси в тиндър. Така са възпитани, както вика долния коментиращ - не са длъжни да раждат, свободни са да стоят умствени и емоционални бездетни инвалиди на по 40г
10
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все тая,никоя жена не е длъжна ражда,но да не изпадаме в подробности.това,предполагам няма да го разбереш.
9
4
 
14
 
! Отговори
Public enemies преди 1 година
Емиграция основно, навсякъде е Европа без Албания и Украйна разбира се е по-хубаво от нас.