Симеонов: Кандидатурата на Габриел е премислен ход, който сме гледали много пъти

Политическият процес у нас е фокус върху личности и интереси, което е лошо
12 май 2023 12:09, Анисия Иванова
44
Симеонов: Кандидатурата на Габриел е премислен ход, който сме гледали много пъти
Снимка: БГНЕС

Кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС Мария Габриел ще се срещне днес с "Продължаваме промяната – Демократична България". Това е втори опит, след като представители на втората политическа сила не се явиха на разговори вчера заради отсъствието на двама от лидерите - Кирил Петков и Асен Василев.

Несъстоялата се среща вчера предизвика размяна на упреци между първите две политически сили.

В интервюто пред БНР изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл", Първан Симеонов отбеляза, че в момента двете главни политически сили - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ - са разделени. Въпреки усилията за преговори и компромиси, политическата ситуация в България остава разделена и сложна.

"Раздвоени са и двете политически сили и Борисов, и Петков, Василев, Иванов са наясно, че не е много добра идея да правят кабинет в този момент и при тази конфигурация, защото не се вижда престижна опция. В същото време са наясно, че на хората им се иска някакво облекчение на политическата криза", заяви Симеонов.

Още по темата

Той обсъди в предаването и кандидатурата на Мария Габриел за позицията на премиер, отбелязвайки, че това е стратегически ход:

“Кандидатурата на Мария Габриел явно е премислен ход, защото се вижда, че Корнелия Нинова приема сериозно тази възможност. От друга страна, ако аз или вие сме Борисов, дали бихме направили кабинет с ДПС и БСП и да оставим основните си опоненти ПП и ДБ да са в опозиция. Ами, ако сме на мястото на ПП и ДБ, може би също бихме искали да съставим кабинет, защото се вижда, че това е добре за страната. Съставим ли кабинет с ГЕРБ обаче започваме да приключваме“.

По думите на Симеонов за западните партньори отвън това ще изглежда като евроатлантическо и логично решение.

“Изглежда добре, но сме го гледали много пъти, криенето зад някого. Борисов продължава да смята, че може да прави същите номера“, казва Симеонов.

Според политолога едно от най-зрелите политически поведения на терена е това на “Демократична България“, защото политиката има много компоненти, като “игра, оцеляване и ходове напред".

“Да, зряло е в момента да направиш правителство от гледна точка на наличието на Плана за възстановяване, но има ли после политическия терен, за да изпълниш дългосрочните си задачи“, пита той.

По думите му в момента партиите се фокусират главно върху подготовката за предстоящите местни избори през есента. Симеонов подчерта също, че за “политическите партии не е толкова лошо, ако отговорността се носи от други, като в случая от президента Радев“.

Симеонов посочи още, че в политическия процес в България от 2020 година насам има много противопоставяне, което отблъсква политиките на преден план, замествайки ги с фокус върху личности и различни интереси. Според него това е причинило загубата на значителна част от постиженията, които България е спечелила в последните години, включително и перспективата за еврозоната.

Според Симеонов интересът на младите хора в България към политиката е изключително нисък.

“Извън шегата, интересът на младите в Българи към политиката наистина е ужасно нисък. Това е клише, но издава симптом, който Клинтън е видял отвън – отчуждението на гражданите от политиката“, посочи той по повод посещението на бившия американска президент в България.

Според Симонов доверието в Европейския съюз също започва да намалява, което отразява факта, че “започваме да проектираме своите проблеми върху други“. Възникват политически играчи, които се възползват от това и развиват кампания върху тази тема.

“Появяват се и поколения, които не помнят прехода и не осъзнават колко голямо усилие е било за България да бъде в ЕС“, предупреждава той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
До недоразбрал преди 1 година
При ГЕРБ държавата цъкаше като часовник,изоставащ с 12 години.
30
0
 
2
 
! Отговори
Недоразбрал преди 1 година
Бла,бла,?!Де го чукаш,де са пука?!Един случай,десет българина,100 мнения!!И Господ да слезе на земята,пак ще му измислят история в това балканско племе!!Най добре избори до последния абориген,в последното изчезващо село!!Дотук ни докараха Грипена,Черепа,Мустака,Бобокови,Баневи и останалите олигарси мафиоти!!Какъв беше проблемът на България преди 2 години,когато оставаха 6 месеца управление на ГЕРБ и държавата цъкаше като часовник?Гешев разкри руска шпионска мрежа на Дондуков2 и грипена с юмрука
29
0
 
0
 
! Отговори
Много Умен преди 1 година
Щом казва...
28
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРЕМИСЛЕН ОТ ЕДИН ДЕТО НЕ МОЖЕ ДА МИСЛИ
27
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кандидатура ли е, креатура ли е онова 2полово същество хем с женско, хем с мъжко име, с визия на жена и плоско тяло на мъж. Има проблем БиБитко с креатурите. Скри се зад Цачева като кандидат за президент-разбиха я. Скри се зад Герджиков като кандидат президент-разбиха го. Сега се скри зад една ""жена"". Резултатът е предвидим.
26
0
 
2
 
! Отговори
пришълецът преди 1 година
Явно гледаш друга програма:)))
25
5
 
10
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
Тия не спряха за надмощие над имота България ...кой да го притежава и източва ......делят го като изпокарани рода ! Народа гледа като препариран , а през това време какво ли се случва в имота не се знае ...кой краде покъщнината кой керемидите ......Демокрацията унищожи всичко .....щом една македония ни се репчи , а ние неможем да изкараме топки ...но това е нищо де ...от сега нататък ще става все по страшно както сме срещу Русия ...САЩ ни имат за колония ...ЕС за к**еф ....
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз я мислех за по-умна , но не е !
23
1
 
7
 
! Отговори
Първане, преди 1 година
Трябва още по-ниско да се наведеш ,за да стигнеш Кънчовците по голф игрища.
22
5
 
9
 
! Отговори
на финала... преди 1 година
И както каже Урсула,това ще е.Заради подкупни политици сме нещастна,зависима държава.Продаваме евтин ток,а населението ползва скъп.Е,кажете къде има такава държава.Да внесат политици,поне да знаем официално,че сме роби.Чу се,че на фара Шабла ще има военна база.Е,започва се.
21
2
 
13
 
! Отговори
мак преди 1 година
Г-жа йес, слуга на ес.
20
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормалните хора, тези които не гласуват някой да им даде "европейска МРЗ" искат излизане от ЕС и НАТО.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правителство няма да има. А няма да има защото сте си избрали сеяндури. А сеяндурина ни се води ни се кара той рупа.
18
11
 
8
 
! Отговори
Шарлатаните преди 1 година
са путинови проксита. Изпълняват команди от Кремъл.
17
0
 
10
 
! Отговори
Така е преди 1 година
Нали същия източи пари от ПП като ги омайваше,че ще имат 130депутата.В края на изборния ден само дето не се разплака.Дори отказа да говори.Има записи.
16
4
 
9
 
! Отговори
Магарето преди 1 година
Магаре да сложат е най-добре. Поне няма да се подчинява на кравари, акушерки, сороси и gендери
15
0
 
3
 
! Отговори
до 9 преди 1 година
До Анонимен,лел колко си първобитен и ти нямаш акъл ,ама даваш мнение,***,наистина живеете в 18 век,ама преди новата ера
14
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тоя му свърши хранилката:))))))))))))
13
4
 
16
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
Манипулира прозрачно! Не го бива Симеонов. Нищо от неговите прогнози НЕ се сбъдна. Да ходи да копа картофи!
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПЛАТЕНА СТАТИЯ.