Политически страсти до червено: Гешев ли уби опита за кабинет на ГЕРБ?

Проф. Мария Пиргова и Юлий Павлов пред Bulgaria ON AIR
16 май 2023 10:51, Анисия Иванова
127

Политическите страсти се нажежиха до червено, след като главният прокурор отказа да подаде оставка и хвърли редици обвинения към политиците. От БСП директно отрязаха преговорите с ГЕРБ-СДС.

"Шансовете за редовно правителство с първия мандат се изчерпаха. Под влияние на изявлението на главния прокурор, БСП реши да не влиза в такава бъркотия. Не бяха решили, щяха да преговарят по-дълго, но след тази атака срещу Борисов, това правителство с министър-председател Мария Габриел няма шанс", коментира политологът проф. Мария Пиргова в студиото на "България сутрин".

Очакванията ѝ са третият мандат да бъде връчен на ДПС и с него да се състави правителство.

"Те са партията, която може да са направи експертно правителство за 3 месеца, за да се гласува бюджетът. В тази патова ситуация това е катастрофата, която ни грози - да няма бюджет. Вероятно е да се стигне до правителство на пожар с мандат на ДПС. Те са опитните политици, които могат да сглобят нещо. Предполагам ще са готови със състав, работят от много време, за да бъдат фактор и да участват в правителство", допълни проф. Пиргова.

Социологът Юлий Павлов изрази мнение, че правителство е възможно по-скоро с втория мандат - на ПП-ДБ.

Още по темата

"С първия мандат правителство това няма да стане, не вярвам и че Борисов е искал да стане с подкрепата на БСП, остава отворен шансът за втория мандат. Първата и втората политически сили почти нямат различия в своите политически програми, необходимо беше време да се вземе завоя, друго смислено правителство няма. Единствено персоналните проблеми остават. Кирил Петков започна да го схваща", коментира социологът.

Пред Bulgaria ON AIR Павлов подчерта, че моментната ситуация още повече показва необходимостта от редовно правителство.

"Още от миналото лято социолозите предупреждаваме, че изборите няма да решат проблема. Народът в близките 5-10 и повече години няма шанс да даде властта еднолично на някоя партия. Това трябва да стигне до дебелите глави на политиците. Няма да имаме ситуация една партия да получи поне 100 депутата, това трябва да го проумеят", призова Павлов.

Политологът проф. Пиргова очаква след катарзиса в прокуратурата да има промени в следващи избори, които се задават.

"Няма да бъдат същите резултатите. Виждаме как къщата на ГЕРБ започва да се чупи, от прокуратурата започна - прокурори застанаха един срещу друг. Започва разцепление, ще разберем много неща, за които сме предполагали. Този катарзис, който настъпи в главния прокурор, ще настъпи и в други представители на съдебната система, в държавната администрация, в структурите, които ГЕРБ построи", предположи проф. Пиргова.

Юлий Павлов не вижда катарзис в Гешев, а по-скоро опит за спасяване.

"Той е притиснат в ъгъла, вижда своето отстраняване на хоризонта и се опитва да се защити. Разединението показва, че съдебната реформа излиза на преден план, за първи път от доста време имаме консенсус от ПП-ДБ, ГЕРБ, ДПС", допълни Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
0
 
! Отговори
Ех, ама сте преди 11 месеца
едни лесно раними душици... а вчера експерти предричаха кабинет. Какво се обърка нощеска? :D
109
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Според полит-баячките на ГЕРБ, Борисов и сега показва грос-майсторски способности, докато ПП-тата и ББ-тата само допускат грешки. На никой обче не му минава през ума, че Борисов е в серия от автоголове докато останалите му гледат сеира. То е лесно да си голем когато имаш външна подкрепа и спокойно си дерибействаш без да правиш каквито и да е реформи. Истинските способности се виждат в трудни времена.
108
0
 
0
 
! Отговори
Айде преди 11 месеца
Изривай се сьс се политиката приятелска в огромни кавички
107
4
 
3
 
! Отговори
Гешев е смахнат преди 11 месеца
Нямам съмнения ,че на Гешев му хлопа дъската. Гешев е и в по-слабата позиция спрямо Боко. Но със сигурност ще има щети по гербавите след битката с Гешака. Което е хубаво.
106
1
 
2
 
! Отговори
НЕМА НАЧИН? преди 11 месеца
МИ ВСЕКИ В ПОЛИТИКАТА И В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА Е ОБВЪРЗАН С МНОГО ДАЛАВЕРИ, ПАРИ, ГЕШЕФТИ, УСЛУГИ, ПРИИКРИВАНЕ, ХОДОТАЙСТВА, ПРЕМЪЛЧАВАНЕ, И ДРУГИ ТАКИВА "МОРАЛНИ КОМПРОМИСИ"! НАПРИМЕР КАК ДЕМОКРАТА АСЕН АГОВ ИМА ФИРМА С БЕСЕПАР? ОТ 30 ГОДИНИ СЕ ПЛЮЯТ В ПАРЛАМЕНТА А ПОСЛЕ СИ ДЕЛЯТ ПЕЧАЛБАТА!
105
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Политико", медиен орган на ЕС ни освети каква е Мара Гаргамел. Тя била един дон Буци в пола. Цели 19 нещастни смърфчета избягали от нея заради тотален тормоз. Гледала на тях като на слуги, дори ги карала да й купуват кока-кола и цигари. Пренесла в Брюксел герберските нрави, които вече две десетилетия шестват из българската администрация - тормоз, мнителност, следене, кланяне на вожда,безхаберие и пр. Вчера в Брюксел вдигали тостове с шампанско , че този женски дон Буци вече няма да е сред тях.
104
2
 
11
 
! Отговори
Така е .. преди 11 месеца
Не , ГЕРБ уби възможното правителство с Гешев.Отнесохме го всички ние и най вече Мария Габриел , която остава безработна.Уж умна жена , а така лековато падна в капана на Борисов. Получи се нещо като Путин подцени Украйна , така и Борисов подцени Гешев.
103
0
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 11 месеца
Пиргова и Паргов са от една м.а.а.л.а.От другат са Мария Капоне и Мария Габриел.Братчеди са.Раму от Бангладеш им е прадядо.
102
6
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 11 месеца
Гешев и Цацаров ще бъдат арестувани днес.
101
0
 
3
 
! Отговори
Жебок преди 11 месеца
Намери се виновник! Айде ся по къщята, на есен избори 2-в-1 и те така )))
100
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Фактът е, че ще трябва да се вдигат данъците и да се теглят милиарди кредити за да покрием кражбите и популизма на маошениците ППДББСП! Другото е за заблуда на матряла!
99
0
 
10
 
! Отговори
Public enemies преди 11 месеца
Още от деня в който излязоха изборните резултати бе ясно - нови предсрочни избори затова всички бяха помръкнали, сега при втория и третия отива мандата, отново куп ненужни изяви на разни личности ще има, отново куп ненужни статии запълващи времето до нови пресрочни избори.
98
6
 
6
 
! Отговори
Public enemies преди 11 месеца
Не Гешев, урните го направиха, само ДПС желае да се коалира с тях за да налапа някой лев.
97
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всички искаха да се прегърнат с тялото на Борисов, неумито от дълга верига на компаньонки от всякакви идеологии, полове, и нива на заплащане, и ей на, една драматично-патетична проява на бивша компаньонка осуети сватбата. Или пък оставането на Борисов на власт е било обречено на провал още от началото заради подвизите му.
96
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това което Борисов и Гешев си направиха,никой не може да им го направи! Този скандал има 3 годишна Предистория! Българина помни като слон и не е забравил! Тези граждани които Протестираха преди 3 г,а ние оплювахме че са против назначаВането на Гешев на този пост,днес се оказва Че са били прави тогава!!-:((
95
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Гербове, ППДБ-та, Габриелки, Мимита, европейски ценности, зелени сделки, планове за възстановяване. Всичкото това е ПЪЛЕН ФАРС.
94
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Великият гросмайстор на българската политика Борисов сам се матира. А Гешев явно е нагазил много интереси и кирливи ризи, за да не могат да изтраят още 3г. да му свърши мандатът. Щом като спомене някое име, всички скачат като ощипани марийки, представям си ако се направи едно сериозно разследване, 2/3 от тези в парламента ще окапят като круши за един ден и ще осъмнат на другия с обвинения...!!
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Аривидерчи фрости/89 "ГЕРБ и ДПС са квази евроатлантици" - а какви са истинските евроатлантици?
92
0
 
19
 
! Отговори
Ванката преди 11 месеца
Цялата гешефтура е съучастник, укривател и покровител за всички престъпления на политици и олигарси. Просто Гешев сега го понастъпаха и взе да се зъби. Изобщо да не се прави на ангел невинен, и той е като тях. Всичките ни проблеми са коренят в магистратите, в липсата на наказуемост и прилагане на закона.
91
1
 
12
 
! Отговори
абе преди 11 месеца
"Първата и втората политически сили почти нямат различия в своите политически програми".Защо всички "специалисти" дъвчат тази глупост?Откога евроатлантизмът,приемането на еврото,"мачкането" на Русия е политическа програма? Това си е външна политика и за съжаление НАЛАГАНА отвън,факт,който не им харесва на "десните".Къде са програмите за НАЧИНИТЕ И КОНКТРЕТНИ МЕРКИ в най-болните ни теми-правосъдие,здравеопзване,образование.За всички тези теми и от двата лагера чуваме-'ТРЯБВА',а нещо конкретно?!?

Спонсорирани публикации