Даниел Смилов: Гешев прецени, че има ресурси да влезе във война

Шансовете за първия мандат са минимални
17 май 2023 15:15, Стела Стоянова
71
Даниел Смилов: Гешев прецени, че има ресурси да влезе във война
Снимка БГНЕС

Ставащото е абсурдно: заместник-главният прокурор да дава главния прокурор на прокурор, заяви в интервю за БНР доц. Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Според него нагледно е станало ясно, че има политически контрол върху съдебната система.

Иван Гешев реши, че няма да бъде изкупителната жертва и прецени, че може би има ресурси да влезе в тази война, подчерта доц. Смилов.

Политологът отбеляза ключовото изказване на Мария Габриел, че точно правителство на ГЕРБ, което очакваше подкрепа от ДПС, БСП и ИТН, ще отстрани главния прокурор.

Още по темата

"Това беше ход нестандартен. Защо дръпна дявола за опашката? Най-вероятно е търсена легитимност - едно сдружаване открито между ГЕРБ и ДПС би било видяно от хората като проблематично. Предложиха главата на Иван Гешев. Разкриването на политическите зависимости в съдебната система стана видно, когато ВСС, негови представители в прокурорската квота, веднага реагираха на този политически призив."

Всички имаха сериозно очакване правителство между ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН да се състои. Дори г-жа Габриел загуби своето място на комисар в Брюксел, изтъкна Смилов. По думите му "нещата са били "опечени".

Политологът не изключва да видим и "договорка между Гешев и предишните му патрони от ГЕРБ и ДПС".

Той изказа предположение, че явно допреди два дена нещата са били договорени и е имало мнозинство за отстраняването на главния прокурор, но сега може би има съмнения сред някои от членовете – "някое от лобитата ще смени коня, позицията в последния момент".

Според него шансовете за първия мандат вече са минимални и в сферата на теориите.

"След сегашното развитие големият проблем е, че първата партия – ГЕРБ, се въвлече в един огромен скандал. Тези съдебни фигури са имали някакви лоялности към ГЕРБ, към ДПС, към други партии. Тези лоялности са в момента под въпрос. Всички се питаме сега прокуратурата какво ще изкара. Това дава и много ясно извинение на партии като БСП да кажат – ние няма да участваме с вас във формирането на правителство. Първият мандат изглежда обречен."

Има някаква логика да се сформира правителство с втория мандат. Когато ГЕРБ сами се дисквалифицираха като мандатоносител, от тяхна гледна точка е разумно да отстъпят крачка назад, посочи Даниел Смилов.

Относно третия мандат политологът каза, че трети мандат за ИТН би бил "втори шанс за ГЕРБ и ДПС да съставят коалиция с БСП".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
пълен цирк за бедния зрител, който с всеки изминал ден става все по-беден и по-беден, а политиците които играят театъра - все по-богати и по-богати
62
0
 
0
 
! Отговори
Имал доказателства- преди 11 месеца
-който уличават този или онзи във някакви престъпления ? Ами нямаш право да ги имаш тези неща и това да не се разследва вече ,а да складираш доказателства и факти за нещо незаконно си е престъпление ?Така ,че ваденето от ръкава на компромати си е наказуемо ,независимо дали са партенки или истини който един вид си укрил ! Така че всеки плаши другите ,че имал нещо - ами то си е против него самия !
61
0
 
3
 
! Отговори
Абе преди 11 месеца
Някои си мислеха, че той е просто една пионка ! Каква заблуда !
60
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
59 Гешев единствен се осмелил да обвини престъпниците, като черепа, Нексо, ъндъпграунда свързан с ПП,ДБ...
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
58 Намеците не са само срещу Борисов. Те са срещу всички, независимо от коя партия са. Гешев държи да е независим и може за го докаже.
58
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Гешев има ресурси да пие кафе с крадците на центъра на Пловдив.
57
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нищо няма да направи!! Той е адвокат на птестъпниците!
56
5
 
8
 
! Отговори
До 46 преди 11 месеца
До АнонименВсеки е невинен до доказване на противното! Някой да чу някакъв факт от устата на Гешев, само приказки без покритие! Ако има основания повдигнете обвинение срещу Борисов, пък съда да реши, ако няма доказателства да се обяви публично и веднъж завинаги да престанат с намеците!
55
6
 
9
 
! Отговори
ами ясно е преди 11 месеца
До НЕ - Др. Гешев за толкова време на поста не направи абсолютно НИЩО! Трае си и продължава. Сега извади едни "доводи", че някой по телефона му бил казал. че някое си лице щяло да го прави посланник??? Такова лице да обещава това е само едно - действащият презилдент. И някой си имал къща в барцелона. Да не е престъпление? Имам много познати с големи и малки имоти и къщи извън България. Не е забранено, за когото и да се отнася. Др. Йончева тиражираше някакъв измислен "гейт" у поле...
54
5
 
12
 
! Отговори
истина преди 11 месеца
Този Смилов от всичко разбира ,, за война говори ,, кой българин ще му повярва при положение , че е комунист??? Хората от Дойче Веле винаги се разграничават от писанията на такива комунисти като Смилов. Винаги от неговите писания се излъчва злоба и нацизъм...Смилов докато има такива като теб българите ще са бедни роби......
53
6
 
9
 
! Отговори
МразяДебили преди 11 месеца
Зад Иван Гешев стои цяла банда от мутри бе Смилов, трошат кости изтезават хора !Смилов наясно ли е със ситуацията!?
52
5
 
12
 
! Отговори
Шарлатаните преди 11 месеца
и БСП прекрасно изпълняват кремълските задачи. Хаосът в България продължава благодарение на тях и в услуга на путин.
51
5
 
9
 
! Отговори
Дрънканиците преди 11 месеца
на смилов не ме интересуват. Пълен бoнлук е този.
50
6
 
11
 
! Отговори
Ей Габи преди 11 месеца
Защо си взела под наем общинско жилище с връзки и на поне тройно занижени цени? По това време си била Ефро депутат в Брюксел .Пари ли не си имала ? Може би си правила много дарения за деца сирачета и не си имала кеш да си плащаш като всички нас.....
49
5
 
16
 
! Отговори
НЕ преди 11 месеца
НЕ ГЛАВАТА НА ГЕШЕВ БЕШЕ ПРОБЛЕМЪТ, А НАЧИНЪТ , ПО КОЙТО ГО НАПРАВИ МАРИЯ ГАБРИЕЛ!!! ПЪРВО - ТВЪРДЕ ОСТРО. ВТОРО - ТВЪРДЕ НАГЛО, ЗАЩОТО НЕ ПОСОЧИ ПРИЧИНА ЗА ТОВА! ТРЕТО - НЕ ДАДОХА ШАНС НА ГЕШЕВ ДА СИ ТРЪГНЕ С ДОСТОЙНСТВО. ТОВА Е ТРИ ПЪТИ ДВОЙКА!!
48
4
 
5
 
! Отговори
мислещ преди 11 месеца
интересно как рязко изчезна коментара, който не споделя мнението от статията и очевидно на модернитератори в сайтчето... кво ТiМ, Прокопи и Коз-як се прегърнахте ли? знаем този център кой и как го издържа...
47
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 46 - освен ПП, щото за разлика от всички останали те се дупарят с Тиквун вече 3-4 пъти хахаха, само Копейката ли според теб е читав, щот, нали само той не се срещна с ГЕРПерастите...
46
2
 
3
 
! Отговори
Тихо... преди 11 месеца
До АнонименНе сме го чули, а прочели!
45
1
 
8
 
! Отговори
До 46 преди 11 месеца
Паралелната вселена е тази, в която имате 121 депутати в парламента.
44
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Имам чувството, че Бойко и хората от ГЕРБ живеят в някаква паралелна вселена.Толкова ли е трудно да разбереш, че никой не те иска.Толкова ли е трудно да разбереш, че повече никога няма да управляваш.Толкова ли е труд да разбереш че с престъпници и бандити никой не иска да го виждат заедно.