Даниел Смилов: Гешев прецени, че има ресурси да влезе във война

Шансовете за първия мандат са минимални
17 май 2023 15:15, Стела Стоянова
71
Даниел Смилов: Гешев прецени, че има ресурси да влезе във война
Снимка БГНЕС

Ставащото е абсурдно: заместник-главният прокурор да дава главния прокурор на прокурор, заяви в интервю за БНР доц. Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Според него нагледно е станало ясно, че има политически контрол върху съдебната система.

Иван Гешев реши, че няма да бъде изкупителната жертва и прецени, че може би има ресурси да влезе в тази война, подчерта доц. Смилов.

Политологът отбеляза ключовото изказване на Мария Габриел, че точно правителство на ГЕРБ, което очакваше подкрепа от ДПС, БСП и ИТН, ще отстрани главния прокурор.

Още по темата

"Това беше ход нестандартен. Защо дръпна дявола за опашката? Най-вероятно е търсена легитимност - едно сдружаване открито между ГЕРБ и ДПС би било видяно от хората като проблематично. Предложиха главата на Иван Гешев. Разкриването на политическите зависимости в съдебната система стана видно, когато ВСС, негови представители в прокурорската квота, веднага реагираха на този политически призив."

Всички имаха сериозно очакване правителство между ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН да се състои. Дори г-жа Габриел загуби своето място на комисар в Брюксел, изтъкна Смилов. По думите му "нещата са били "опечени".

Политологът не изключва да видим и "договорка между Гешев и предишните му патрони от ГЕРБ и ДПС".

Той изказа предположение, че явно допреди два дена нещата са били договорени и е имало мнозинство за отстраняването на главния прокурор, но сега може би има съмнения сред някои от членовете – "някое от лобитата ще смени коня, позицията в последния момент".

Според него шансовете за първия мандат вече са минимални и в сферата на теориите.

"След сегашното развитие големият проблем е, че първата партия – ГЕРБ, се въвлече в един огромен скандал. Тези съдебни фигури са имали някакви лоялности към ГЕРБ, към ДПС, към други партии. Тези лоялности са в момента под въпрос. Всички се питаме сега прокуратурата какво ще изкара. Това дава и много ясно извинение на партии като БСП да кажат – ние няма да участваме с вас във формирането на правителство. Първият мандат изглежда обречен."

Има някаква логика да се сформира правителство с втория мандат. Когато ГЕРБ сами се дисквалифицираха като мандатоносител, от тяхна гледна точка е разумно да отстъпят крачка назад, посочи Даниел Смилов.

Относно третия мандат политологът каза, че трети мандат за ИТН би бил "втори шанс за ГЕРБ и ДПС да съставят коалиция с БСП".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
10
 
! Отговори
Един Българин преди 11 месеца
До В нормална държава Случи се във Франция - осъдиха окончателно Саркюзи. Не че тя е нормална държава, но все пак :)
22
5
 
22
 
! Отговори
Пепи преди 11 месеца
Е кво пък е толко абсурдно?!? В държава, където министър-председателя се е обградил с пачки, оръжие и кюлчета, докато плющи коврии, а в същото време се мисли за Меси и хортува с Маджо. Не виждам нищо странно.
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Явно , завръщайки се от визитата от САЩ , има подкрепата на БайДанчо , затова се ежи на Баце , друг е въпросът че Баце си го заслужава , защото САМ се мисли за ''вечен'' , и е свикНАл само да дава заповеди , само че тук удари на греда , гл. Прокурор е достатъчно хитър , за да запази делата на Баце в които има доста ИСТИНСКИ обвинения , и може би ще му послужат като козове , с/у Борисов и ШАЙКАТА ...
20
2
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 11 месеца
До Какво следва Разбира се че не е само това. Да изследва защото магистрсалите се строят без необходимия слой асфалт и без необходимото качество и консистентност. Да разследва "спестените" милиарди на Борисов, как асфалтовите фирми признаха публично че няма как да вземеш поръчка ако не си близък до властта, защото в Каварна пребиха кмет на село гербаджиите макар да е техен, как се прави ремонт на ремонта в София с ужасяващи последици, но и с пари за изборите и шкафчетата...ББ не се спря!
19
0
 
6
 
! Отговори
Cun Kay Huy преди 11 месеца
Гешев сега радост ли е или не е радост? Че вече се обърках
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Гешев пази заплатата. За 7 г. никой не може да го уволни. При тая мизерия в бг това е най-доброто.
17
2
 
4
 
! Отговори
Малко за политика преди 11 месеца
Да се хванат в НС поне бюджет да приемат, а после пак да си играят игрите.. Ама надали.
16
0
 
6
 
! Отговори
Какво следва преди 11 месеца
Ами ако Гешев нареди наистина да започне разследване на 'Барселона Гейт" какво ли ще излезе? А не е само това ....
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Центъра за либерални стратегии! Леле! Според личния ми център за изследвания и напомняния /ха-ха/ някой каза: "Искаме оставка на Гешев и ... реформи", както и "Спечели ли ГЕРБ, отиваме на избори 2 в 1". Отговорът беше "Кажете едно правителство" и "Ще отстраним Гешев", да не ходим на избори. Пак не! Кой дръпна дявола за опашката? Нищо не е било договорено. Това е мрънкане за смяна на Гешев с крайна цел да се довлачат всички до края на лятото и после 2 в 1. Калта която се хвърли сега ще послужи.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Шарлатанска логика на Смилоф.Няма да има нишо с втория мандат,а и с третия.Вървим към нови избори,това е.
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В България няма разделение на властите. Всички са оплетени от интереси. Пролича си. Скараха се и започнаха да говорят. Лицето Борисов този път загази здраво. Помисли се за император, но пожарникарската кратуна се издъни. Настъпи не точния човек. Гешев е с достойнство. Не е политическите му прооооститурки.
12
3
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 11 месеца
Гешев е...силен,защото е фактор във...власта,а Борисов вече от 2 години е извън нея и няма лостове и ресурси да контролира Гешев. Така че...ученикът,надмина...учителя си
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
и другото невиждано - заместник главния прокурор да иска охрана която да го пази от главния прокурор, с който до вчера ядяха и пиеха на една маса
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Гешката им го сложи с 200. Избраха си куче, а сега то хапе стопаните
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако не са битивитата този тип няма шанс да има и двама зрители в ютюб или нещо по- свободно. Шансът му е при лори и светльовци.
8
5
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
Да видим резултатът от авантюрата "правителство ГЕРБ". А той е-Габриел я разкараха от ЕС. Поне така изглежда на пръв поглед.Друг резултат няма!Което ме навежда на мисълта, че точно това е биля и целта. Цялата помия върху Габриел от сорррросоидни евроиздания, явно е целяля точно това. Нека по-запознатите направят анализ, защо това е единствения резултат. Отначало се бях заблудил за Габриел, но в последствие излязоха наяве някои нещя, свързани със Сор4ос.
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За да направи Гешев такова изказване , със сигурност ще има много разкрития .Мисля че няма да се спре .
6
1
 
13
 
! Отговори
В нормална държава преди 11 месеца
Такъв батак не може да се случи - Заместник Главния Прокурор да дава на прокурор Главния Прокурор!Сега уважаваните юристи по света се превиват от смях и търсят къде на картата е това юридическо чудо България.Така всички магистрати у нас работят за просперитета на държавата и за увеличаването на броя на туристите-юристи мераклии да почерпят от челния ни опит!АМАН ОТ НЕКАДЪРНИЦИ!
5
4
 
7
 
! Отговори
обективен преди 11 месеца
Ако гешев го поканят в Холивуд ,там ще си върши работата много по добре !! Всички видяхме колко пари струва !!
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нито един осъден политил министър или чиновник 33 години