Само 1 от 5 "овчи" сирена наистина е овче

Тествани са петте най-скъпи и популярни марки
18 май 2023 14:30, Стела Стоянова
47
Само 1 от 5 "овчи" сирена наистина е овче
Снимка БГНЕС

Само едно от пет изследвани и предлагани на пазара овчи сирена наистина съдържа само овче мляко, останалите са произведени от смес от овче и краве. Това съобщават от "Сдружение за достъпна и качествена храна“ след направени тестове в акредитирана международна лаборатория.

Тестовете  са направени след сигнали от потребители и са финансирани от "Сдружение за достъпна и качествена храна". Изследвани са 5-те най-скъпи и най-популярни на пазара овчи сирена и проверката показва, че само едно от тях е наистина овче, пише БНР.

Това, според сдружението, въвежда в заблуда българските потребители, които заплащат за този продукт едно от най-високите цени в сектора и очакват да получат продукт изцяло от овче мляко. Констатираното нарушение представлява и фрапантно нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент 1 литър от тази суровина е три пъти по-скъп от кравето мляко, с което се размесва. Тоест конкретните производители на овчи сирена получават в пъти по-ниска като себестойност продукция.

Част от потребителите купуват именно овче сирене заради алергии или по лекарско предписание. При тях наличието на други видове мляко може да доведе до здравословни проблеми, посочват експертите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: тестовеовче сирене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
53
 
! Отговори
Раковски преди 11 месеца
До авторката: г-жо Стоянова, изнесете фактите - кажете на обществото ИМЕНАТА на тези фирми. На всичките пет фирми. Ако законът е слаб и не затваря фирмите за измама - ние, обществото, трябва да се погрижим за това. Това касае нас! Проучете имената на тези пет фирми ако не ги знаете и напишете нова статия. Изпълнете си задължението като журналист! В противен случай сте или страхлива и корумпирана или не сте никаква журналистка. Искаме имената! Ще чакаме!
17
0
 
24
 
! Отговори
. преди 11 месеца
до хитрия програмист по-долу: Хитър програмист с ферма на село не дреме в dnes bg. Утре ще разправяш, че и собствена био пекарна имаш понеже имало кифла у вас.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
..... пише БНР, я! Сега го видях в статийката ви. Не коментирайте.
15
0
 
30
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 11 месеца
Дрън-дрън ярина.Често се публикуват такива неясноти и защо не се цитира коя е качествената марка овче сирене,защото публикуването на такива кухи и безобидни приказки са без никакво значение.
14
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кажете кой са и ги закрийте да платят солидно глоби от порядъка на милион да нямат право да работят в бранша това са мошеници които абсолютно умишлено ограбват потребителя Само че нали сме в БГ и това няма как да се случи
13
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Овча новина е това! Аз овче сирене не ям, ама много се дразня на гатанки "Има пет скъпи сирена, ама само едно е истинско". А може би реклама е това. Що не организирате залагания? Нека читателят познае кое е истинското!
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ее, айде сега, че имате и претенции. Къде са стадата с овце, че да има толкова овче сирене? Няма ги! Още Боко навремето ви каза- отивайте на село, за да ядете овчо месо. Иначе ще ядете палмови сирена и прочее полуфабрикати
11
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Докато се крият измамниците те ще продължават да лъжат и най-много да се разминават в глоба. Когато започнат да се правят такива изследвания и се огласяват публично резултатите и имената на фирмите, тогава ще имат страх да не загубят клиентите си и няма да лъжат така в противен случай хората ще разберат кой е мошеника и няма да купуват от него. Така ще се изчисти пазара от само себе си.
10
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абсолютно излишни и ненужни изследвания, щом не се публикуват марките на фалшивите продукти!
9
0
 
25
 
! Отговори
от село преди 11 месеца
Ама това е така защото сме овча държава , която е управлявана от чобани-крадци и мушингери !
8
2
 
27
 
! Отговори
Уфцете преди 11 месеца
Не е вярно. Никаква проверка не е правена. Ей така от време на време пускат по някой фитил за да си оправдаят заплатите и службиците. Що не цитират фирми..!!? Щото не е правена никаква проверка. Иначе така може да ги осъди някой, че свят да им се завие. Лаладжии
7
13
 
16
 
! Отговори
млекопреработвател преди 11 месеца
Като си купите бисквити "Катеричка", отвътре катерички ли изскачат?
6
1
 
20
 
! Отговори
баба мара преди 11 месеца
ние нямаме правосъдие вие за овчето сирене сте се хванали прясното мляко откакво е направено 10 дни в хладилника и не се разваля св месо от испания от5 и 6 лв за кг сега е 11 лв ама никои не говори на колко години е
5
0
 
18
 
! Отговори
Млекопроизводител преди 11 месеца
А, ей загряхте най после разбира се ,казва се екстра овче сирене от краве мляко! Лапай Гинче фъстъци -така се прави у нас дето сме с най големия икономически растеж.
4
36
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като не знаете какво и откъде да купувате, така е. Прочее, хитрите програмисти сме само на био мляко от нашите био ферми и ядем домашно сиренце. Е, не вонящо като на това на бабите ви текезесарки на село, ами качествено.
3
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А защо никога не се обявяват имената на измамниците? Когато започнат да го правят, товагава ще тръгнем в правилна посока с храните. Като фалират тарикатите, другите ще си помислят дали ще мамят! Само локуми разтягат и ефект никакъв
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
1 от 5 е от овче мляко, а 4 от 5 са за oвцете.
1
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бе яж и не питай!