Димитър Ганев: Протестът от 2020 г. ще приключи с гласуването на този кабинет

Тук няма победител, а само по-малко губещ, и това е ГЕРБ
Обновена: 23 май 2023 10:43 | 23 май 2023 10:43, Стела Стоянова
190
Димитър Ганев: Протестът от 2020 г. ще приключи с гласуването на този кабинет
Снимка БГНЕС

Едва след една или две години ще можем да кажем с увереност, че съставянето на коалиционно правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е сложило край на политическата криза у нас. Това заяви пред БГНЕС политологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

„Можем да разсъждаваме в хипотезата, че ще има кабинет, защото за първи път имаме формации, които са заявили сътрудничество и имат мнозинство. Колкото до края на политическата криза, на този етап не можем да сме сигурни, че тя приключва. Но може да сме сигурни, че, ако има такъв кабинет, приключва 2020 години политически. Имам предвид дълбокото разделение, което се оформи през лятото на 2020 и протестите срещу Борисов и Гешев на либералната градска общност, която е сърцето на ПП-ДБ. Тази пропаст, тази политическа 2020 г. ще приключи с гласуването на новия кабинет“, заяви Ганев.

Според него още е рано да се говори дали наблюдаваме края на политическата криза у нас.

„Ако се върнем назад, през декември 2021 г. при гласуването на кабинета „Петков“, тогава можехме да кажем, че политическата криза е завършила. Обаче се оказа, че тя не е завършила, а продължава. В този смисъл може би след година или две ще се върнем назад и ще можем да кажем кога е свършила политическата криза и дали моментът на гласуването на правителството на акад. Николай Денков ще е решението на тази криза“, отбеляза политологът.

Още по темата

Ганев смята, че в таза ситуация не може да се говори за голям победител, а по-скоро за по-малко губещ.

„ГЕРБ ще загуби по-малко от подобна коалиция по няколко причини.

Първата, Борисов имаше мандат за съставяне на кабинет с ПП-ДБ, защото в дните преди изборите отправи призив двете големи коалиции да се разберат. Т.е. той даде посоката пред своите избиратели още преди вота, нещо което ПП-ДБ не даде.

Втората, ПП-ДБ до голяма степен са изграждали своята партия и своите позиции на анти-ГЕРБ основа. Това естествено ще доведе до по-голяма щета за тях.

Третата, ГЕРБ имат по-консолидиран електорат, който през последните години на няколко пъти показа, че той стои твърдо зад партията, докато при ПП-ДБ не е така“, подчерта политологът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствения проблем на тия е, че са безгласни букви и нямат кохонес да се улълчат на посолството камо ли на официален Вашингтон. Да за логистична подкрепа (все пак сме чален на НАТО). Категорично не обаче да пращат наши войници, защото утре може и това да поискат, а там в мазите на Бахмут е нещо страшно. Война за изморяване и от двете страни.
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сватбата е голяма,да седнеш да правиш правителство с тези които са те арестували,падение по американски .
34
0
 
6
 
! Отговори
До 35 преди 1 година
Как е третополови? Малко време ви остана след като стана ясно, че сте лъжливи хомосексуалисти
33
0
 
11
 
! Отговори
сашо преди 1 година
Явно българите сме доста наивни,смятайки,че с протести,избори и тем подобни ще настъпи някаква промяна.Продължават хората да вярват на измислени партии,коалиции,че ще работят за България.Ей,човечета разберете,че всеки гледа себе си и тези които го командват.Тези които се бореха за България,итдадоха живота си преди 140 г,сега това е отживелица.Протестите са безмислени,промяна не се прави с демонстрации,а с бесило за управляващите
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С този наш материал от избиратели толкова. И 100 избори да минат, няма оправия. Едни и същи хора ще се избират, и чорапа ще управлява. Браво на ПП-ДБ..
31
4
 
7
 
! Отговори
КАК Е, КОПЕЙКИ, преди 1 година
В ОПОЗИЦИЯ! И ФТМАКА ИЗЛИТА С 200... КОНСТИТУЦИОННОТО МНОЗИНСТВО КАТО НИЩО ЩЕ ГО ИЗГОНИ!
30
3
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Върти, сучи, предателството си е предстелство. Но това неше ясно още с излизането на екран на Киро Простото. Човек с такава външност и такива маниери просто няма как да е честен. Той си изглежда като неоформена получаймуна.
29
2
 
13
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
И правилно. Първо, протестът беше малцинство. Второ, протестиращите взеха властта и доказаха, че не могат да управляват. И трето, избирателите си казаха думата кого предпочитат.
28
0
 
5
 
! Отговори
Do 27 преди 1 година
Аз като повтарям , че третополовите фенки сте неадекватни, не вярвате. Чегъркате ГЕРБ сега с тях. И най-нагло продължавате да тр0лвате за тези ваши колежки хомосексуалисти. Само куршум за вас. Друго е загуба на нерви и ресурс
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много долнопробен цирк!
26
3
 
3
 
! Отговори
Кире преди 1 година
Ба мааму, егати схемата. Сигурно много кинти има на масата:)
25
1
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 1 година
Да ама не.
24
5
 
9
 
! Отговори
Bs преди 1 година
На това му се вика ''няма угодия''. Затова и България е на това дередже де...Ами, няма други варианти бе, рублдажия. ГЕРБ ще губел, Кокорчо ще губел...То няма такъв филм ''всички печелят''...Печелят най-вече такива кърлежи, като социолозите и разни такива безполезници, които само акъл ръсят...Все едно го имат в изобилие
23
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По добре така отколкото още 5 години управление на Митрофанова чрез зеления чорап Радев..
22
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДПС + Възраждане не би било толкова извратено !
21
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези анализатори, политолози и други редовни по медиите на Пеевски, които до вчера викаха че на всяка цена трябва да има кабинет, днеска реват, щото кабинета е с мандата на ПП-ДБ , и единственият човек който ще участва в кабинета от ГЕРБ е Мариа Габриел. Явно ПП-ДБ объркаха много планове на задкулисието. Ще има съдебна реформа, ще се влезе в Шенген и няма да има парички за крадене от еврофондове щото няма как...
20
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП трябва да си сменят името, в момента е просто нелепо. Вече са Прекратяваме Промяната!
19
3
 
10
 
! Отговори
Deep Zone преди 1 година
Консолидираният електорат на ГЕРБ ни е ясен- проости гъбари, чиновници, принудени да гласуват за тях и троловете тук- Просото и разни други изчаадия :) Но не можем да не се преклоним пред Еднокнижника, че елиминира всички неудобни по схемата с коалициите- Патриоти, Яне, сега и ПП/ДБ.
18
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ганев - почти няма вече избиратели на ГЕРБ - тотално разочарование ! Следващите избори - ГЕРБ = 4 % , а може и под . Това беше сепукото на Банкянския!-----Смешки. Генерал Боко запазва своите зомбоиди, ДСБ също, само ПП ще се изпари в небитието при предишните юпита.
17
2
 
2
 
! Отговори
Пернишка секта преди 1 година
Ще избягат Българите това е предателство, живейте с полицаи, роми и бабички!