Димитър Ганев: Протестът от 2020 г. ще приключи с гласуването на този кабинет

Тук няма победител, а само по-малко губещ, и това е ГЕРБ
Обновена: 23 май 2023 10:43 | 23 май 2023 10:43, Стела Стоянова
190
Димитър Ганев: Протестът от 2020 г. ще приключи с гласуването на този кабинет
Снимка БГНЕС

Едва след една или две години ще можем да кажем с увереност, че съставянето на коалиционно правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е сложило край на политическата криза у нас. Това заяви пред БГНЕС политологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

„Можем да разсъждаваме в хипотезата, че ще има кабинет, защото за първи път имаме формации, които са заявили сътрудничество и имат мнозинство. Колкото до края на политическата криза, на този етап не можем да сме сигурни, че тя приключва. Но може да сме сигурни, че, ако има такъв кабинет, приключва 2020 години политически. Имам предвид дълбокото разделение, което се оформи през лятото на 2020 и протестите срещу Борисов и Гешев на либералната градска общност, която е сърцето на ПП-ДБ. Тази пропаст, тази политическа 2020 г. ще приключи с гласуването на новия кабинет“, заяви Ганев.

Според него още е рано да се говори дали наблюдаваме края на политическата криза у нас.

„Ако се върнем назад, през декември 2021 г. при гласуването на кабинета „Петков“, тогава можехме да кажем, че политическата криза е завършила. Обаче се оказа, че тя не е завършила, а продължава. В този смисъл може би след година или две ще се върнем назад и ще можем да кажем кога е свършила политическата криза и дали моментът на гласуването на правителството на акад. Николай Денков ще е решението на тази криза“, отбеляза политологът.

Още по темата

Ганев смята, че в таза ситуация не може да се говори за голям победител, а по-скоро за по-малко губещ.

„ГЕРБ ще загуби по-малко от подобна коалиция по няколко причини.

Първата, Борисов имаше мандат за съставяне на кабинет с ПП-ДБ, защото в дните преди изборите отправи призив двете големи коалиции да се разберат. Т.е. той даде посоката пред своите избиратели още преди вота, нещо което ПП-ДБ не даде.

Втората, ПП-ДБ до голяма степен са изграждали своята партия и своите позиции на анти-ГЕРБ основа. Това естествено ще доведе до по-голяма щета за тях.

Третата, ГЕРБ имат по-консолидиран електорат, който през последните години на няколко пъти показа, че той стои твърдо зад партията, докато при ПП-ДБ не е така“, подчерта политологът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
хахаха изкараха сички цоциолози да чистят образите на боци магнита и харвардските запартъци....козяк е развързал кесията днес....трябва да има правителство....! тия въздушни коридори и бази на Шабла, дето са в ДВ треа се използват!
15
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вече ще имаме две столици! София ще е столицата на Гаргамел, а Варна ще е ротационната столица на Костя Копейкин!
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сега по-простодушните може да припознаят за протестър Слави, който два дена след като се приготви да се продаде на Бойко, сега се възмущава от леконравното поведение на конкурентките си на политическия тротоар, които го изместиха от желаното работно място.
13
11
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 месеца
На този политолог косата му е опадала , защото под нея няма никой , няма какво да му храни косата , мозъка му е изсъхнал. ГЕРБ имали най-малка щета ! Поне се огледай , бе , Ганев - почти няма вече избиратели на ГЕРБ - тотално разочарование ! Следващите избори - ГЕРБ = 4 % , а може и под . Това беше сепукото на Банкянския! Така и ще остане в историята - наведен , в поза буква "г" на неокомунистите. Тъжен ,но логичен край за един самоубил се вожд !
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Къде е сабрутя, искрен пецов и гелосания дето сутрин хейтваша боко по телевизиите, че са щели да ги съдят и да им правят ревизии. Нямало да правят общо правителство с престъпници, пък бащите им "бизнесмени" непряко свързани с БКП и т.н ..охохохоохооо
11
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това което става е по гнусно от Пеевски шеф на ДАНС ! Бойко, никога повече няма да дам гласа си за теб! Не 5% ами и 0.05% може да не вземеш!
10
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ГЕРБ капитулираха по всички точки. Ще подкрепят кабинет на ПП-ДБ, точно както ПП-ДБ искаха от самото начало. Машинният вот се връща, съдебната реформа на ДБ ще се задвижи и т.н. Две разлики само има, да спестят унижението на ГЕРБ - външен министър от ГЕРБ, при това от ЕП (не че някой се интересува от това в момента) и евентуален премиер от ГЕРБ след 9 месеца... ако изобщо се стигне до този момент. ПП-ДБ победиха и взеха всичко което искаха, така че тези ГЕРБ-политолози да си спестят анализа.
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Девет месеца ще ги пускат да крадат, после десет месеца ще чегъртат пфффхахахахаххаха
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 3 - Чагъркафа и нещо се омацаха, па видяха, чени за тях има кюлчета. Ще натуска ли Киряк Петков за разследвания срещу Бойко сега, а?
7
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ама вие сериозно ли ще управлявате с двама премиера и двама главни прокурора, като Тетрархията в Римската империя? В такъв случай, да вземем да направим два протеста, един основен и един ротационен резервен, за всеки случай?
6
12
 
4
 
! Отговори
Иван преди 11 месеца
щатните пиари на герб имат проблем - как да обяснят че не другите клекнаха на слънчицето от банкя а то клекна.... трудна ситуация....
5
0
 
36
 
! Отговори
Стига толкоз, инаф преди 11 месеца
Промяната Приключва
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Та те създадоха още по-дълбока криза, бе момпееее
3
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нали ППДБ щяха да чегъртат ГЕРБ? Какво стана? Отказа на ли се?
2
3
 
19
 
! Отговори
Промяната СПРЯ преди 11 месеца
Сватба ееее....Козяк кумуват!!!
1
0
 
8
 
! Отговори
пришълецът преди 11 месеца
Болката ви е голяма явно:)))