Днес е Черешова задушница, молим се за покойниците

Службата днес е заупокойна
18
Днес е Черешова задушница, молим се за покойниците
Снимка: БГНЕС

Съботният ден пред Петдесетница е ден в памет на всички починали православни християни. През тази година Черешова задушница се пада на 3 юни.

Всеки съботен ден е ден за възпоминание на покойниците, а Задушница пред Петдесетница е нарочен възпоменателен ден. След Възнесението на Господ входът на царството небесно - раят, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра.

На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота. На задушница камбаната бие траурно - с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави обща панихида.

Опечалените по смъртта на свои близки от предния ден и на самия ден посещават гробищата, палят свещи и кандила, поставят цветя, преливат гробовете с вино, кадят над тях с тамян, носят жито и в църква, и на гробищата, и в израз на вярата във възкресението разчупват хляб и раздават донесеното от името на покойниците молитвено да се помене: "Бог да прости".

Задушницата се нарича в България "черешова", защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към поменателните трапези.


18
Още по темата: черешова задушница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Черешова задушница, но без череши... никой няма да дава по 8 лв / кг. - много грешиш. Днес бях на панихида в църквата и беше трогателно, как възрастни пенсионерки с мизерни пенсии подаваха найлонови торбички с по 2 мънички сладки и 2 (две) черешки в торбичка за Бог да прости техните починали близки. Аз купих за 3 лв половин кило череши от Кауфланд и ги оставих в църквата се оставят подавките, не на гробовете.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 11 Точно това трябва да се прави. Но в нашите обичаи е здраво вкоренена езическата традиция да се оставя храна и на гроба. Това не бива да се прави, защото заради тази храна гробищата стават сборище и развъдник на безстопанствени кучета.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Череше се подават, т.е. дават се на съседи, на близки, заедно с друга храна, но не се оставят по гробищата. Храна се освещава в църква, не се подхвърля.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 12 На повечето гробове имаше оставени череши. Някъде по цяла купичка, другаде само по няколко черешки, кой колкото може да си позволи. Българите държат на традицията.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Черешова задушница, но без череши... никой няма да дава по 8 лв / кг.
7
1
 
6
 
! Отговори
До 9 преди 3 месеца
Не знам какъв точно надгробен паметник са снимали, но имай предвид, че по едно време беше станало модерно вместо паметник да докарват от Витоша камъни от Морените. Възможно е да е нещо такова. За храната (подавката) си прав, тя не бива да бъде оставяна на земята, така само събира в гробищния парк бездомни кучета и котки и става мазало. Да не говорим за екзотичните ни сънародници, които ежедневно обикалят, за да събират от гробовете каквото им хареса и създавати някои други видове безредици там.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бог да прости покойните ни близки.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Растението вляво на камъка с листа, подобни на магданоз, е силно отровно. Това първо. Второ, по гробовете не трябва да се оставя храна, ние не сме езичници. Трето, на снимката НЕ е православен гроб. Отделно, че не теренът не е поддържан. Явно мързели.
4
2
 
2
 
! Отговори
Молитва- продължение преди 3 месеца
Един Ти, Господи, си без грях: Твоята правда е правда вечна, и Твоето слово е истина. Защото Ти си възкресението, животът и покоят на починалите Твои раби, Христе Боже наш, и затова на Тебе отдаваме слава, с безначалния Твой Отец и пресвятия, благ и животворящ Твой Дух, сега и всякога и във вечни векове. Амин.
3
2
 
4
 
! Отговори
Молитва за починали преди 3 месеца
Боже на духовете и на всяка плът, Който стъпка смъртта, съсипа дявола и подари живот на Твоя свят! Сам Ти, Господи, упокой душата на починалите Твои раби (... казват се имената) в място светло, в място злачно, в място прохладно, където няма никаква болка, скръб и въздишка.Всяко съгрешение, което са сторили с думи, или дело, или мисъл, прости, като благ и човеколюбив Бог,тъй като няма човек, който да живее и да не съгреши.
2
5
 
14
 
! Отговори
До 1 преди 3 месеца
Мъртвите, не са ти врагове, пази се от живите!
1
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
умрелите да стоят умрели и да не тормозят живите