Как ни "цакат" с пластмасовите кутии

Търговци печелят "устойчиво" от нелоялни практики
30
Как ни "цакат" с пластмасовите кутии
Снимка: Ние, потребителите

Супермаркети и магазини прилагат трайно още един прийом, за да печелят от задължителното таксуване на пластмасовите кутии за храна от топлата витрина, твърдят от платформата "Ние, потребителите".

Те поставят предварително напълнените с маслини, салати и други хранителни продукти опаковки в разположените в търговските зали хладилни шкафове, обявяват само цената на съдържанието, но не и на кутията. Информация за заплащането на кутията липсва и върху и около хладилните щандове, заяви пред OFFNews основателят на платформата Габриела Руменова и отбеляза, че практиката е заблуждаваща и нелоялна търговска спрямо клиентите.

"Законът за защита на потребителите задължава търговците да поставят в непосредствена близост до стоката нейната продажна цена. За стоките, които се предлагат в опаковка, цената за количеството и цената за единица мярка трябва да се поставят върху опаковката, а когато това не е възможно – в непосредствена близост до стоката. В случая с предварително напълнените с храна кутии и разположени в хладилни шкафове няма информация за таксуването на самите кутии нито в близост до тях, нито на залепените им етикети с цена за продуктите в тях“, коментира Руменова.

От "Ние, потребителите" са закупили експериментално предварително напълнена и поставена в хладилен шкаф кутия с маслини, като целта била да се установи как ще се таксува на касата.

"На залепения за пластмасовата  кутия етикет са изписани цената  за килограм – 7,49 лв., количеството  продукт в опаковката – 0,286 кг, и цената за него – 2,14 лв. Липсва  обаче цената за кутийката. Такава  не е посочена и в непосредствена  близост до подредените кутии  или дори върху хладилния шкаф. На касовата бележка обаче виждаме артикул ОПАКОВКА – 0,20 лв. Възниква въпросът тогава коя е продажната цена – 2,14 лв. или 2,34 лв., колкото клиентът ще трябва да заплати? И спазено ли е изискването за обозначаване на продажната цена. Не се ли прилага тази практика именно с цел заблуда на потребителя, като се очаква той да не забележи дори и на касата, особено при покупка на повече артикули, или пък да се откаже да спори с касиера?", коментира експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: пластмасови кутии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 10 месеца
Влизайте в магазините пълните количките до горе и излизаите без да плащате в америка сега това е на мода с кво сме по зле от америка
20
0
 
2
 
! Отговори
Глас от тъдява преди 10 месеца
Оня ден минах през щанда с кроасани, земелки и други подобни хлебни продукти дето ги пекат на място . И гледам опаковка с два кроасана - 1,2евро, като се загледах с доста по-малък шрифт:"цена за брой"
19
1
 
1
 
! Отговори
В Испания преди 10 месеца
Преди някой време имаше един почин да може да си занесеш твоя опаковка, ама покрай К19 спряха да дават гласност.
18
0
 
15
 
! Отговори
До Сто преди 10 месеца
В магазините няма обява, че мога да си нося кутия от вкъщи и че това ще намали цената на храната, която купувам. Ако това е целта, защо не го пише никъде,
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Просто е. Спрете да се храните на обществени места. Лъжат ви.
16
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Виждам двойна врътка: количеството продукт в опаковката 0,286 кг ли е? Не е. Маслините се поставят в пластмасова кутиия за храна и се претеглят на кантара. Излиза 0,286 кг. Това е теглото на количеството продукт в опаковката + теглото на пластмасовата кутиия за храна. След това на касата ни таксуват още 0,20 лв като цена на пластмасовата кутиия за храна.
15
0
 
15
 
! Отговори
Мошеници преди 10 месеца
Големи тарикати.Десетки са начините за измама.Постоянно откривам нови.Играят на дребно.
14
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Цените в хипермаркетите станаха по високи от кворталните магазинчета.Качеството-пластмасово.Айде у лево....
13
4
 
14
 
! Отговори
Асенка Василева преди 10 месеца
Аз като ходя за юнашко мляко карам да ми го сипват направо в устата, за да не плащам за опаковки! Все пак съм финансов министър - знам как да спестявам!
12
19
 
9
 
! Отговори
Сто преди 10 месеца
20ст имат друг смисъл да те накарат да си носиш от вкъщи кутия както е в Европа а не да цапаш природата с еднократни кутии , взел 200грама салатка и после хвърля пвц кутията...дано стане 1 лев
11
11
 
24
 
! Отговори
Прозтаг преди 10 месеца
Ха ха ха, българина открай време е "евтин на брашното и скъп на триците"! Дава власт на Киро, Асен и Корнелия да крадат на воля милиардите а в магазина реве за 20 стотинки опаковка.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Минчи ней ло ве! Ни на ло цакат ве! Аз вадя купийката де сам га измил подавам да си спесят някоя монетка, па оня вила .. Ааа не можее... Пууууу мрусници! С пистолет ше вляза някой ден!
9
1
 
30
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 10 месеца
И в Испания цакат с пластмасата но по 1 цент.В България сте по богати за това е 20 стотинки
8
4
 
39
 
! Отговори
От хората преди 10 месеца
Ами не ходете във веригите магазини,или ако вземеш такава опаковка,вземи си и едно найлоново пликче и на касата пресипи от кутията в пликчето съдържанието.Ако се опитат да спорят,кажи чао ....и си тръгни.Като го направят 10 и повече клиенти ще видите как нещата ще се оправят.Но ,за съжаление,българите сме свикнали да ни мачкат.
7
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Как ги теглят маслините, с кутиите или без? Ако с кутиите, тогава ние ги плащаме два пъти!
6
2
 
21
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 10 месеца
търговец,чест и честност са неща несъвместими.Те,когато уж не дерат цялата ни кожа,си присвояват части от нея и нямат срам нито от нас- клиентите,нито от Бог. Проклета пасмина!
5
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Въпросът, Га*ньо* не е във 20 те стотинки а е принципен! Защото показва нелоялна практика характерна за целия бранш...щото за опаковка 20 ст. за промоция, която я няма като маркираш на каса 2,20+ и т.н. Накрая на месечна база като удариш тотала се получава една добра сума изтекла ей така от портфейла ни...Но Га*ньо* е ларж...той плаща с виза и е голям...шаран!!!
4
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
на тези витрини обикновено се чистят неща с изтекъл срок на годност
3
3
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
ОПАКОВКАТА СЕ КАЛКУЛИРА ВЪВ ЦЕНАТА И СЕ СЛАГАТ РАЗЛИЧНИ ПО РАЗМЕР ПЛАСТМАСОВИ КУТИИ
2
0
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
ДА НЕ Е РЕДНО! КАТО СИ ГИ ВЗЕМА ОТ КРАСНО СЕЛО НЕ СЛАГАТ ЦЕНА ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗА ОПАКОВКАТА! ТОВА СИ Е ИЗМАМА! ВЗЕЛ Е МАСЛИНИ 300 ГРАМА