Трудът на българина е жестоко подценен, драматично обеднява

Доц. Косьо Стойчев и инж. Йоанис Партениотис пред Bulgaria ON AIR
7 юни 2023 09:30, Анисия Иванова
201
Трудът на българина е жестоко подценен, драматично обеднява
Снимка: Bulgaria ON AIR

75% от българите се затрудняват да покриват всекидневните си разходи. Това показват данните от анкета на НСИ. Други хора изпитват известни затруднения. Делът на тези, които се справят много трудно, се увеличава спрямо първото тримесечие на миналата година.

"Много хора започват да усещат кризата и този резултат е емблематичен отговор на въпроса дали имахме нужда от стабилизация на държавата. В отделните региони на страната има още по-специфично изражение на неравенствата на доходите. Много е хубаво да живееш в град, в който дори в криза пазарът ти позволява да продължиш да функционираш. Не така стоят нещата в малките населени места, особено където са привързани към администрация и служби, чиито доходи са фиксинирани. При галопираща инфлация ножицата се отваря в техен ущърб", каза икономистът доц. Косьо Стойчев в "България сутрин".

Според него държавата упорито отказва да премине към остойностяване на труда на часови ставки и продължаваме да работим на месечна основа.

"Трудещите се не могат да увеличат доходите си чрез труд. Промяната, която трябва да се случи, е остойностяване на един час труд от съответния вид квалификация. Ставката трябва да се обвърже с производителността на труда и трябва да се стимулират онези, които работят по-ефективно. Трябва да диференцираме труда по часове. Трябва да бъде променена данъчната политика - ниските данъци не доведоха до увеличаване на чуждите инвестиции, а до свръхпечалби в някои фирми", обясни доц. Стойчев.

По думите му новото правителство не трябва да влезе с бухалката на данъчната политика, а трябва да се влезе в икономическата система, като този пазар да бъде либерализиран, за да навлязат други субекти и да се нормализира печалбата.

Данните на НСИ в ефира на Bulgaria ON AIR коментира и инж. Йоанис Партениотис от КТ "Подкрепа".

"Тези проценти дори са занижени, защото доходите на голяма част от работещите хора и тези на пенсионерите бяха изядени от инфлацията. Не сме наблюдавали такава инфлация от 25 години, българите обедняваме драматично. България е на последно място по доходи от момента на влизане в ЕС. Милион и половина българи са напуснали страната в последните две декади", подчерта той.

Според инж. Партениотис е сбъркана държавната политика по доходите и ако не бъде променена, ситуацията ще стане още по-драматична.

"Българите го заслужават, защото са изключително трудолюбив народ. Часовата ставка не е панацея, не е проблем да я има. Проблемът е свързан с това, че трудът на българския работник е жестоко подценяван и това ни докара до демографска криза. Пред настоящото правителство и парламента стои кардинален въпрос за решаване - бюджетът на държавата. Разходната част за труда трябва да бъде увеличена", категоричен е събеседникът.


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Моят труд не е подценен и никога не е бил. Защото умея неща, които са търсени и лесно ги продавам, било то услуга или бизнес. Било то квалифицирани интелектуални умения. Адаптирам се. Ти, българино, кога за последно се преквалифицира? Никога. Какво умееш, как се адаптираш? Или си живееш още в ТКЗС-то и комунизма. Май, май баш така е. Не умееш нищо смислено. Излезеш да слугуваш в ЕС и друго, освен полска работа, не умееш. Еми, това е. Въпрос на избор дали да си роб или да вървиш нагоре.
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нормално! Нали за това гласуват 90% от хората? Искали да станат "като в германия"... ми ставате. Какво ревете?!
10
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Блгарите не са особено работни, за съжаление ... А морла и прочие ..пххауауахахауауа ааааа :) ....
9
6
 
17
 
! Отговори
Омбре преди 5 месеца
И не само на работещите българи е подценен труда а и на пенсионерите, които с дългогодишен ТРУДОВ и осигурителен стаж , както и с вноски прехвърлени от Универсален Фонд към НОИ. Също получават ниски пенсии. Лъжат и крадат от труда на българина, за да има за тях, които ни управляват днес и преди време.
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 4 - Револют с чубщжда липна същи става за разолащане ;)
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Подценен работа при отворен пазар на труда в ЕС означава едно,за сметка на шепа самозабравили се червени крадци нарекли себе си олигархия българската нация е на път да изчезне в близките три-четири десетилетия!
6
10
 
17
 
! Отговори
m преди 5 месеца
Масово се дават заплати в плик, статистиката е бъгната. Молове, ресторанти, спа курорти, хотели преливат. Улиците, магистрали са задръстени от коли, камиони, автобуси. Чартерите за екскурзии в чужбина са стотици. Не ми прилича да е от безпаричие, някой си чеше езика просто.
5
18
 
6
 
! Отговори
Чико преди 5 месеца
Айде бе, аз познавам мързеливи но не и бедни българи. Освен че всеки има най малко по една трошка в двора, повечето се движат със скъпи. Безработицата е рекордно ниска, дори в много сфери няма нужните квалифицирани хора. В същото време, е пълно с неграмотни, бездарни и нежелаещи да работят хора. Какви глупости тълчете само!!!
4
2
 
13
 
! Отговори
Ужас преди 5 месеца
С боко шиши и кирил напред за бьлгарски просперитет
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 3. А като чете твоите писанки....и образован?
2
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Предният министър на трнаспорта, човек когото залсужава всичките адмирации и уважение го е казал: Евтината работна ръка в България, нито е евтина, нито е работна! ... Борсата трябва да се закрие!
1
5
 
10
 
! Отговори
akudжйкухг преди 5 месеца
една голяма част от тези проблеми на българина идва от институциите в българия които лапат рушвети буквално преминали в рекет в суми в брой в детските градини се плаща в брой в училищата се плаща в брой навсякъде се в плаща брой и го взимат едни назначени политически държавни служители от които нищо не става а само зимата рушовете в брой кеш сухо