Хинков: Ще търсим начин джипитата да се чувстват лекари

Идеята на ПП за лекари в пощите пак е на дневен ред
Обновена: 8 юни 2023 11:25 | 8 юни 2023 11:22, Стела Стоянова
26
Хинков: Ще търсим начин джипитата да се чувстват лекари
Снимка БГНЕС

„Здравната система работи в режим на недостатъчност на кадри, на прекалено роене на болници, което намалява още повече обществения ресурс и непрекъснато увеличава доплащането. Води и до изкривяване на финансирането в различните сектори на системата, като все повече и повече пари се дават за лекарства, медицински изделия и болнична помощ и все по-малко остават за извънболничната помощ. Тази пирамида трябва да се обърне".

Това заяви новият здравен министър проф. Христо Хинков пред БНР.

"Когато се засили първичната и специализираната извънболнична помощ, трябва да се мисли и за профилактиката. Това е един дълъг процес, който няма да се случи за 9 месеца, но за това време може да се поставят основите чрез нормативни промени и конкретни действия по отделните сектори", каза той

Той допълни, че за извънболничната помощ ще поиска повече пари. „Трябва да се види защо не са усвоени отпуснатите средства миналата година за изследвания в доболничната помощ, да се направи анализ, да се говори с БЛС и да се намери модус, който да мотивира работещите там. Здравната система е доста инертна и всички резки промени водят до влошаването й. Трябва да се работи с фокус върху доболничната помощ и профилактиката“, обясни проф. Хинков.

Още по темата

По думите му намалява броят на общопрактикуващите лекари и затова трябва да се стимули тази професия да стане атрактивна. „Заплащането не е единственият начин те да се почувстват значими, има и много други неща. Трябва да се намери начин джипитата да не се чувстват чиновници, а лекари. И да са достойно възнаградени“, подчерта здравният министър.

Заради недостига на лични лекари и фелдшери в малките населени места проф. Хинков заяви, че ще бъде разработена идеята на „Продължаваме промяната“ за изграждане на телемедицина през пощите, което ротационният партньор ГЕРБ иронизира преди време. „Телемедицината представлява опит да се диагностицира проблем, без да се налага на пациента да пътува. И това може да се приложи конкретно чрез мрежата на "Български пощи". Хората могат да отиват по график да се свържат с дежурен лекар и да си кажат оплакванията“, разясни идеята той.

По отношение на роенето на болници Хинков каза, че има начини, които могат да позволят на НЗОК да отказва сключване на нови договори. „Те могат да бъдат ясно определени чрез Национална здравна карта, чрез акредитационния механизъм и други такива елементи. Не е въпросът да делим частните, областните и общинските болници, а трябва да се намери модусът, който да запази финансовия ресурс на касата, който непрекъснато намалява от тези договори, които се сключват с нови и нови потребители“, уточни новият министър.

Той допълни, че трябва да се оптимизира работата на НЗОК, като се намери управител, който не гледа на касата като на банка, а като на разпределител на финансовите средства, които отиват за здраве.

На въпрос как се е стигнало до покана към него да оглави здравния ресор проф. Хинков обясни, че е бил в екипа, създаден от „Демократична България“ като правителство в сянка преди няколко години, който обаче е имал по-скоро вътрешни консултативни функции. „След това нямах по-специални ангажименти и не съм участвал в политическата ситуация. Единственото условие, което поставих на премиера Денков, за да приема поста, беше да си избера заместници и екип, с които да работя в министерството“, призна той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Арнолд Шварц е негър преди 10 месеца
До Анонимен 20 и 19:Ти определено си GP, защото освен абревиатурата нищо друго не знаеш. За мен няма значение дали са JP, GP, SOS, LAPD, FBI... това не променя нищо.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма нужда от лични лекари!
21
0
 
4
 
! Отговори
Ана преди 10 месеца
Направете допитване до народа,нужни ли са джипитата или неАз казвам НЕ !!!!!!!!
20
1
 
4
 
! Отговори
Човек от народа преди 10 месеца
Личните лекари трябва да си вземат чантата и да посещават пациентите си,а не обратнотоЛекарите специалисти трябва да назначават лечение,а джипито да ги наблюдаваИначе просто няма нужда от тяхВсеки да получава това което е изработилА какво е сега ,мафияОгледайте се -все повече болни, все по-богати джипита,и все ревът за още,още......
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Арнолд Шварц е ***. Само да уточня, че т.нар. "джипи" идва от английски език - GP, general practitioner, което може да се преведе като общопрактикуващ лекар.
18
1
 
1
 
! Отговори
Арнолд Шварц е негър преди 10 месеца
... е истински лекар, понеже има истинска специалност.
17
3
 
3
 
! Отговори
Арнолд Шварц е негър преди 10 месеца
Тази "държава" за сетен път доказа, че е обречена да изчезне. Как може, след 23 години доказване на абсолютната безпредметност на съществуването на категорията бг JP, да се продължава толкова настойчиво да се налага подобна идея? Това е все едно да наливаш пари в паметника "Бузлуджа" с надеждата да стане Еверест и да му литне чинията. 23 години най-тъпата и безпросветна част от бг лекарско съсловие яде безплатни кюфтета, дето му ги изсипват направо в устата. Познавам едно единствено JP което е
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Връщайте старата система....направихте джипитата подвижни милионери. Всеки те гледа в ръцете...още не те е прегледал и бърза да си вземе таксата.Това не е здравеопазване. Всичко старо беше доказано и ефективно. Може ли едно джипи да разбира от всички болести? И като искам направление за определена процедура не ми се дава, защото съм на 65 години и съм отписан от системата пациент.....да мрем като кучета ни оставят.
15
0
 
2
 
! Отговори
Вие преди 10 месеца
Вие ги превърнахте във офис сътрудници машина за убиване на населението и източване на средства сега пак ще ги правите лекари ! Може ли момиче което е работило на витрините във Холандия във продължение на 5 години и е изкарвало на ден по 2000 Хил евро да я накараш да работи във старчески дом да 35 евро дневно!! Смешници който трябва да бъдат убити със камъни!!
14
0
 
9
 
! Отговори
дост преди 10 месеца
Повечето си накупиха освен в България и имоти в Гърция....горките те ...да ги съжалиш !Защо НАП , АДФИ дремят ?
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какви са тези закони в здравето? Един лекар не може да е на 5 места ЕДНОВРЕМЕННО в ЕДИН ДЕН И ЧАС ,....... със сключени ''договори'' , и то в РАЗЛИЧНИ ГРАДОВЕ ...
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По добре лекарите да изписват по INN и когато някое лекарство липсва от пазара да може да бъде сменяно с алтернативно още в аптеката
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо се отклоняват пари от здравеопазването , за ШАЙКИТЕ НА герб и ДПС ???
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пациент : Джи-питата са напълно ИЗЛИШНИ , ТЕ СПЪВАТ ПО-БЪРЗОТО ДВИЖЕНИЕ КЪМ БОЛНИЦАТА И СПЕЦИАЛИСТИТЕ ...Би трябвало да се образоват в конкретни заболявания и да бъдат назначавани в болниците като ЛЕКАРИ-СПЕЦИАЛИСТИ , А НЕ КАТО *** ЗА ПАРИ !
9
1
 
7
 
! Отговори
ГОСТУН преди 10 месеца
До НАРОДАНЕ СТЕ НАЯСНО ! !Заработват си много над 10 хиляди на месец а сега БЛС и НЗОК ще им осигурят безконтролно крадене на нашите вноски !
8
0
 
9
 
! Отговори
йо-хо-хо преди 10 месеца
Егати държавата щом дядо Нафталинков ни е министър на здравепогазването . Май специалноста му е психиатър ? Горкото ни министерство щом се нуждае от спешна психиатрична помощ !
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Имам чувството, че задължителното висене пред кабинета на джипито за направление, е с цел хората да не търсят лекарска помощ по здравна каса, ами да си плащат частни прегледи. Имам нужда от нови очила, обаче трябва да зависна пред личния лекар да прося направление, той да ми крещи как няма направления и въобще да изнетвяме народа безкрайно.
6
0
 
9
 
! Отговори
лекар преди 10 месеца
Поредното недоразумение в МЗ , този път пак е спазено неписаното правило да произхожда от БКП( БСП), да е далече от професията , да е пенсионер , схемаджия и да е зависим от известни лобита и интереси - да е наш човек , сговорчив и послушен . Каквото си открадне си е негово , партиен чадър , плячката е за партията и за шефа на партията !
5
1
 
22
 
! Отговори
НАРОДА преди 10 месеца
ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ СА НАЙ- ВИСОКО ПЛАТЕНИТЕ ЛЕКАРИ!!!!ПОЛУЧАВАТ ПО ОКОЛО 6 000 ЛВ. МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА И ВСИЧКО ТОВА ЗА ЧИНОВНИЧЕСКА РАБОТА. ПРЕПРАЩАТ ВСИЧКИ ПАЦИЕНТИ КЪМ СПЕЦИАЛИСТИТЕ, И ТИЯ КОЙТО НЯМА КЪДЕ ДА ПРАТЯТ, ГИ НАСОЧВАТ КЪМ СПЕШНА ПОМОЩ. ПОБЪЛГАРЕНАТА СИСТЕМА " БИСМАРК", ВЪВЕДЕНА ПРЕЗ 2000 ГОДИНА ДОВЕДЕ ДО УПАДЪКА НА БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. ТАКА ПРЕДЛАГАНИТЕ " ПРОМЕНИ" НА ПАРЧЕ НЯМА ДА ДОВЕДАТ ДО НИЩО ДОБРО!! ТОВА Е САМО ПРАХ В ОЧИТЕ НА ХОРАТА!!!
4
2
 
21
 
! Отговори
баба мара преди 10 месеца
институцията личен лекар е напълно излишна защо при елект рецепта трябва да ходимна 3 месеца при л лекар за подновяване ако сме в провинцията трябва да се връщамедо софия за формалностите