Личните лекари вече няма да бъдат 24/7 на разположение на пациентите

При нужда помощ само в дежурните кабинети
12 юни 2023 22:15, Красимир Ангелов
23

Личните лекари повече няма да отговарят на повиквания на пациенти в извънработно време и през почивните дни. Само дежурните кабинети ще приемат хората, които имат нужда от помощ, предвиждат промени в новия Национален рамков договор.

От години великотърновци са свикнали да не търсят личните си лекари, ако получат здравословен проблем или криза през нощта, в събота и неделя. В тези случаи пациентите се обръщат към екипите на Спешна помощ.

"В Спешното ходих един път, с гъби се бях натровила. Повръщах и тогава отидох вече в новата болница, беше вечерта. Не съм помисляла за джипито, направо отидох", споделя Надежда Ламбева.

"Джипито не може да преглежда събота и неделя, има нужда от почивка, разбира се. Въпросът е до организация на работата, защото в Спешна помощ чаках половин ден да ме приемат в болницата - точно толкова – с язва, голямо чакане беше - 4 часа", жалва се Върбан Върбанов.

Дежурните кабинети са тези, които поемат пациентския поток в извънработно време. Във Велико Търново има един дежурен кабинет, но малко от пациентите са наясно.

"От 10 г. съществува в големите населени места и по-малките възможността общопрактикуващите лекари да сключат договор за дежурен кабинет за обслужване на пациентите в извънработно време, тоест нощем, събота и неделя. Единственото ново, което се променя, е че отпада задължението да публикуваме личните си телефони, да ни търсят по всяко време и остават тези в амбулаториите, които нашите пациенти могат да използват", уточни зам.-председателят на НСОЛ и председател на БЛС - Велико Търново д-р Христо Димитров.

Въпреки регламентираната почивка, личните лекари не отказват да консултират пациентите.

"Звънят наистина, когато има нещо тревожно, когато има нещо неясно. Общо взето и пациентите знаят кога да търсят нашата консултация и кога да се обърнат към дежурните кабинети", добави Димитров.

Единствено джипитата в отдалечените малки селища не могат да разчитат на колеги да ги заместват и им се налага да работят без почивен ден за своите пациенти.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Та те и сега не са наразположение на пациентите,както се тръби.. От 7 години съм пациет на едно джипи с 1530 пациенти. Като отида на преглед по 1-2 пъти в годината, пред кабинета има опашка по 20-ина човека и при преглед на един от тях по 10-15 минути трябва да чакам по 2-3 часа.Вече се обаждам по телефона с кратко обяснение на заболяването и той ми казва какви лекарства да вземаПри по-сериозни случаи колата, отивам в София при позната лекарка,тя ме преглежда и ориентира при нужда къде да отида
17
3
 
0
 
! Отговори
бонго преди 10 месеца
Лекарите си имат кабинети и работно време. Да им се звъни по телефона през работно време е също толкова неправилно. Случвало ми се е е по време на преглед лекар да отговори на пет прозвънявания от нахални пациенти, а аз да стоя разсъблечен и да чакам.
16
3
 
0
 
! Отговори
Ванката преди 10 месеца
Изобщо няма повод и причина човек да търси лекаря си извън работно време. Ако е много спешен, си има ЦСМП. Ако не е, няма проблем да изчака до другия ден. Това непрекъснато разположение и телефониране е абсолютен терор над лекаря. В големите градове лекарите плащат за дежурни кабинети, но в малките кво се прави - пак 24/7 и затова няма и да има млади лекари.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз съм се обаждал на джипито събота и неделя сутрин между 10 и 11.00 часа, винаги е имало отговор. Е, не е нормално да се обаждаш на джипи посред нощите или късно вечер в събота и неделя.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
САМО ЧЕ ВАШИТЕ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ ПО ВРЕМЕТО НА КОСТОВ ЛИКВИДИРАХА БОЛНИЦЕТЕ В МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА ТАКА ЧЕ И ТАЗИ ОПЦИЯ НЕ СЪЩЕСТВУВА, СКЪПИ НОВООВЛАСТЕНИ ДОФОРМАТОРИ ВЕЧЕ ДЕФОРМАЦИЯТА Е НА МАКС НЯМА КАКВО ПОВЕЧЕ ДА ДЕФОРМИРАТЕ..
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Така нар. спешен кабинет в Търново всъщност е ...приемната на Бърза помощ! Няма такова нещо като спешен кабинет...Всички практики на личните лекари са пренасочили пациентите на 75 хиляден град към въпросния кабинет! Сега си направете сметка колко адекватна помощ, може да получите в почивните дни там...И това се дава за пример тук!!! Всяка практика да си има спешен кабинет а не да се крият зад Бърза помощ!!! Иначе да не им се подновява договора със касата!!!!
12
1
 
1
 
! Отговори
Денчо преди 10 месеца
ПАХАХХАХАХАХАХХАХАХАХА
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Личните лекари вече няма да бъдат 24/7 на разположение на пациентите" - що, че те досегада не би да са били ? След 13,30 ч не съм чул някое джи пи да си вдигне телефона
10
2
 
19
 
! Отговори
Шишо преди 10 месеца
Личния лекар си работи от понеделник до петък, през деня. Вечерта или през събота и неделя се ходи на спешен неотложен кабинет. Този кабинет обикновено се обслужва също от личен лекар, който дава дежурство. Редовно са недоспали, нервни, не концентрирани. Това трябва да се промени. Лекарите които обслужват в този кабинет да работят само това. Не става да се носят две дини под една мишница.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дал съм им лабаво от 4 години .Една стинка няма да видят една осигуровка никва една стинка няма да видят
8
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Номер 7 много сте прав. Те никога не са били на разположение дори в работно време. От години съм се опитвал да ги търся по телефона на кабинета им и никога не отговарят, да не говорим за личните им телефони. Тези така наречени лични лекари трябва да бъдат съкратени, защото повечето от тях нямат специалност и са нещо като диспечери когато случайно са налице. Тази система е вече ненужна.
7
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Че те кога ли са били?
6
4
 
24
 
! Отговори
аз тая преди 10 месеца
докторка вече я забравих, ще спрете ли да им плащате всяка година от данъците ни? има хора които се осигуряват през работодател. за тях сме им мъртви души и само си вземат парите без нищо да са свършили. това са кухи дейности и трябва да се спират.
5
4
 
19
 
! Отговори
Пена преди 10 месеца
Държавата е жалка картинка. Всичко се разпада. А Бойко и Пеевски искат още 50 години да крадат. Голяма работа че хората избягали в Германия.
4
3
 
27
 
! Отговори
fff преди 10 месеца
Хм, те и в работно време почти никога не вдигат телефона. какви 24/7....
3
3
 
12
 
! Отговори
Джо преди 10 месеца
всички болници да се закрият. и без това нищо не вършат.
2
2
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Пардон, а кога са били на разположение 24/7? Да не би нещо не сме разбрали или ни е хванала амнезия?
1
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те и до сега не бяха на разположение 24/7, какви смешки ни разправяте. При нас всичко е само на хартия, а действителността е съвсем различна.