Започва закриване на домове за възрастни с увреждания

1512 лева еднократна помощ за пострадалите от наводненията
20 юни 2023 10:20, Стела Стоянова
88
Започва закриване на домове за възрастни с увреждания
Снимка БГНЕС

Догодина ще затворят последните домове за деца, каза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова пред bTV.

"Имаме заложен ресурс в Плана за възстановяване, за да започнем закриването на домовете за възрастни хора и замяната им с хуманна грижа в общността. Както и, ако се налага, да има малка, много уютна сграда, в която обучени хора да помагат на възрастните, които имат нужда", обясни още социалният министър.

Става дума за 82 дома за стари хора, където има 4200 души, както и за 71 дома за пълнолетни с увреждания, където живеят близо 4000. От началото на годината има 9 закрити дома, обясни министърът.

Според Шалапатова пострадалите от наводненията могат да получат еднократна помощ, която възлиза до 1512 лв. Заявленията за няколко дни се обработват от служителите, обясни социалният министър. Другата подкрепа е топъл обяд, до края на тази седмица очаквам заявления от общините за финансиране. Готови сме да подадем ръка и със закупуването на електроуреди, имаме готови 800 хил. лв., каза още Шалапатова.

Моят приоритет е подпомагането с емоционална подкрепа и психическа помощ, това е останало назад в България, каза министърът. "Много е важно пострадалите, които са сами и нямат близки, да получат социална помощ", заяви тя.

Според нея приоритет на управлението ще е качеството на живот на всеки човек. Тя разказа, че акад. Николай Денков я е поканил лично да стане министър. По думите й няма да позволи да бъде дискредитирана относно фалшива новина за джендър идеологията.

Тя коментира също, че пенсиите се увеличават с 12% от юли.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
1
 
! Отговори
Кирчо преди 10 месеца
Дойде Промяната бе хора !
67
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Т. е. хората, и малки и големи, остават на улицата. Както стана с децата с увреждания, зорлем набутани в обикновени детски градини, където нито има кой, нито как да се занимава с тях.
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво е "хуманна грижа в общността?"
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Закриха сиропиталищата, закриха домовета за деца с увреждания, закриват сега и тези домове ...
64
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те затова частните почнаха са никнат, като гъби.
63
2
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 месеца
Какво е това безумие! Дано на тази министерка не и се случи случка в бъдеще, защото никой не може да предскаже бъдещето си ! Идват и такива времена!
62
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не става ясно къде ще отидат тези 8200 човека от домовете, които ще закрият, както и къде са отишли хората от вече закритите домове.
61
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 месеца
В малки общински домове се краде нафта,храна, имотите на болните хора...И изобщо каквото може да се краде, пред очите на общинската управа.Те на това ниво за това да направени...Няма контрол има ремонти и от там да са наши фирми и пак кражби.
60
0
 
10
 
! Отговори
Възмутен преди 10 месеца
Поне един от "властимащите" направили си труда преди да предлага реформи, да инициира разговори с всички заинтересовани лица, и най-вече хората в нужда, да им разясни по какъв начин смята да се погрижи за тях след закриването на домовете, да ги изслуша и да потърси препоръки? Или има едни пари за усвояване - давай да ги взимаме, а пък те хората все ще се оправят някак. Защото ако това ще Ви бъде политиката, госпожо министър, надявам се да не изкарате до края на годината! Оставка!
59
1
 
15
 
! Отговори
За преди 10 месеца
трите години на К19, неуспяха да ликвидират възрастните и децата, затова сега продължават с краен, неистов ентусиазъм да се пробват....Но това може да се очаква от такива същности /не са хора, нито човеци/, но рано или късно и те ще бъдат утализирани...Разпоредителите ги ползват, и после след като не се справят ги махат, и поставят следваща партида кукли с човешки образ...
58
0
 
19
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 10 месеца
Значи в момента 8 200 пълнолетни лица на различни възрасти живеят в такива домове, защото сами не могат да се обгрижват. Как ще съществуват занапред? Държавата дава някаква сума месечно за издръжката на такъв човек в сегашните социални домове, но част от нужните пари се плащат от близките им, а също така от дома взимат и по-голямата част от пенсията на всеки един от тези хора. По колко ще се наложи да се дава сега на социални асистенти за всекиго от тях?
57
2
 
16
 
! Отговори
По принцип преди 10 месеца
Няма нищо лошо в старческите домове, ако са добре уредени, някои хора дори се чувстват по-добре там, отколкото сами в къщи !
56
0
 
17
 
! Отговори
Хаха преди 10 месеца
До Анонимен 44 Краденето върви с пълна сила. Поинтересувай се кой държи комплекса за социални услуги в Пловдив например, колко още града е прилапал и какво е нивото на "услугите".
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Борисов най големия предател на България .
54
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
КАТО СЕ КЛЕХА ТЯ СИ ТРАЙКАШЕ В ПАРЛАМЕНТА... беше се отделила настрани, в своя си космополитен свят като гражданин на света...
53
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
НПО КЪРВОПИЙЦИТЕ НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ ХАРЕСВАТ ТОВА
52
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А нещо няма ли да съградите, рушители до лни? Само разруха е в празните ви сбърканяшки глави!
51
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те без друго бяха недостатъчни. Сега държавата тотално абдикира и от тази грижа.
50
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ОЧЕВАДНО Е ЧЕ ЗА ЛГБТ НЯМА НИЩО СВЯТО ДЕЦА РОДИТЕЛИ РОД НАРОД РОДИНА ЖАЛВА НИ МАЙКА С ТЕЗ У Р О ДИ
49
1
 
12
 
! Отговори
Недочул преди 10 месеца
Иванка Шарлатанова не беше ли *** те раст ката предводителка на извра теняците от ЛГБТ? Как пък няма един нормален в това правителство,но като най опасен всред лу дите естествено е Тошко Тагадъков! Този когато и да го срещнеш,забий му едно в носа,все има защо!