КС реши: Незаконно е да не ти дават книжка, ако имаш неплатени глоби

Делото беше образувано по искане на Висшия адвокатски съвет
29 юни 2023 17:00, Нели Христова
13
КС реши: Незаконно е да не ти дават книжка, ако имаш неплатени глоби
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд единодушно обяви за противоконституционна разпоредбата от Закона за движение по пътищата, според която не се издават или връщат отнети книжки на шофьорите, които не са си платили глобите към КАТ.

Според законовия текст „не се издава свидетелство за управление на моторно превозно средство или негов дубликат, както и отнето свидетелство не се връща до заплащане изцяло на дължимите глоби“.

Делото беше образувано по искане на Висшия адвокатски съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Една част от глобите са измислени само за попълване на бюджети, от които после се краде яко.Пресен пример - от общината в продължение на 20г позволяват да се строи в квартала до степен, че една тревичка не остана, камоли да се паркира някъде от новодомци. И същите тия общинари с цялата си наглост минават миналата седмица и слагат фишове за неправилно паркиране на всички коли по тротоара пред блока, а то буквално вече няма къде другаде да се паркира. И да - има повече от 2м до блока.
10
0
 
6
 
! Отговори
Знаещ до 8 преди 9 месеца
Не си ме разбрал. Държавата е тази, която следва да си събира борчовете, а не да възлага тази своя функция на трети лица ( в случая пунктовете за преглед). В края на краищата има си специални органи ЧСИ, ДСИ. Друг пример - не си платил данък апартамент, не може да вземеш от общината удостоверение ( за наследници, за брак и прочие).
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Егати държавата ако не измисли как да си взима парите от глоби. Ако не си платя сметката за телефон ще ме дадат на ЧСИ и ще ме осъдят даже без да съм разбрал. Значи за часните компании ома мачин,а за държавата няма. Или по-скоро има,но ни управляват некадърници завършили Харвард с акъл на пиле
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Знаещ , нищо не знаеш. Логиката е да бъдат принудени нарушаващите правилата да си понесат последствията. Иначе какъв е смисълът да има санкции и закони изобщо ? Направо да ставаме една джунгла и готово. Ама такива като теб и тогава няма да са доволни , защото ще ти дойде реда и на теб да станеш нечия " плячка " .
7
2
 
12
 
! Отговори
Знаещ преди 9 месеца
Много правилно. Държавата е абдикирала от своите задължения и ги прехвърля на трети лица. Пример - не си платил данъците, не мож мина на преглед. Айде сега някой да ми обясни каква е връзката между техн.състояние на колата и данъците? А, сетих се - понеже не си платил данъците, значи и колата не поддържаш. Браво на КС.
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И сега какво? Пишат ти 50 глоби, а ти пак си джиткаш... интересно!
5
2
 
8
 
! Отговори
Рецидивист преди 9 месеца
А така ! Сега ще видите как се кара с 200 градско. Аз казвах ли ви , че съдът е с нас!!!
4
0
 
5
 
! Отговори
Иван Стратиев преди 9 месеца
Адвокат, жалба,.... ! Не се давайте на бездушната бюрократична машина! Преди 3 години се жалвах за глоби от преди 5-10 години и ми отпаднаха близо 2 хил.. Ако не се обадиш те връщат до байтошово време!
3
2
 
4
 
! Отговори
от БАН преди 9 месеца
Кой ще ги контролира? Какво ще контролира? Бошлаф работа!Нов народен съд трябва, ама тоя път не да утепат 2-3 хиляди душмани, а 2-3 милиона. Така се прави. Вижте Китай, Мао ги прочисти и сега са номер 1.
2
1
 
9
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 9 месеца
Незаконно, ама когато не ти дадат новата книжка какво ще правиш? Дело ли ще водиш срещу МВР? Безнадежна работа. Трябва някой да ги контролира какво вършат, но не съм сигурен има ли кой да го прави това.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е, ще има нарушители, логично е