Мутафчиев за бюджета: Крадат от децата и родителите ни

Искането е за увеличение на парите за култура с 50%
8 юли 2023 22:12, Анисия Иванова
61
Мутафчиев за бюджета: Крадат от децата и родителите ни
Снимка: БГНЕС

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев публикува гневно писмо в профила си във Facebook. То е адресирано до председателя на НС и до председателите на ПГ на всички партии, както и до всички артисти, творци и културни дейци.

Ето пълният текст:

"Скъпи, приятели, духовни учители, хора на словото, музиката, танца, изобразителното изкуство, театъра! Ограбват ни! Крадат от децата ни, крадат от родителите ни, вземат от всички, които се опитват да работят усърдно за развитието на българската идентичност, култура и ценности! Всички ние, които с ниските си доходи продължаваме да намираме мотив и ентусиазъм да творим, ние които се опитваме да кажем „НЕ“ на войната със своите миролюбиви действия, с примера, който ние даваме чрез изкуствата, с цялата си загриженост за България и за децата, които растат в тази страна, сме ограбени за пореден път от чиновници от Министерството на финансите, които са пресметнали със своите бездушни калкулатори, че бюджетът за култура ще бъде в рамките на СТАТИСТИЧЕСКАТА ГРЕШКА.

Уважаеми народни представители!

Обръщам се към Вас като към последната надежда за здрав разум в политическата ни класа! Смятате ли, че Културата е грешка? Ще подкрепите ли този бюджет за култура?

Според средносрочната прогноза в Министерството на финансите за следващите две години бюджетът в група „Култура“ се намалява от 0,6 % на 0,4 %! Според независими изчисления за още две-три години този бюджет би трябвало да изчезне напълно!

Вярвам, че единственият начин, за да спрем това безумно изчисление, е Народното събрание с подкрепата на всички парламентарни групи единодушно да гласува в пленарната зала увеличение на бюджета за Култура с 50%. В противен случай още след няколко месеца ще започнат фалити във всички театри в страната, опери, симфонични оркестри, музеи, галерии, училища по изкуствата, български културни центрове по света! Ще катастрофират цялата българска идентичност, културно наследство, духовно развитие, постиженията на творците, развитието и националното богатство!

Обръщам се лично към г-жа Десислава Атанасова, г-н Атанас Атанасов, г-н Кирил Петков, г-н Костадин Костадинов, г-н Мустафа Карадайъ, г-жа Корнелия Нинова и г-н Тошко Йорданов като към лидерите, които представляват народа в Народното събрание! Вярвам, че можете да направите повече за българската култура, когато разглеждате, обсъждате и приемате бюджета в Народното събрание!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
15
 
! Отговори
До Деду преди 10 месеца
Преди 13г. за сефте бях на моноспектакъл на Камен Донев....... Миналото лято ми изпадна един билет пак за Донев в летния театър в Бургас... Еми то не може да се опише брат!!!!неслучайно билетите за Донев се купуват месеци напред в ивентим. Да сравняваш Донев и тая куца медуза Ристо е безсмислено. Все едно мерцедес и трабантче. Разлика оттук до небето.
31
0
 
6
 
! Отговори
Яааа преди 10 месеца
Абе,ти нещо почна да включваш в реалността!
30
0
 
20
 
! Отговори
Деду преди 10 месеца
Хм, някой да е чул Теди Москов или Камен Донев да реват, и просят, и настояват, и изискват пари?Щото ние не сме....Който го може го може, който не може - реве и иска, като един ромбовиден етнос!!!
29
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И за актьор не става и за гербаджия не става..... По хуу да си трае, че само излага Банкянската партия. Вместо PR прави анти реклама.....
28
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нали си герберас сега ще седиш и мълчиш и каквото ти поднесът това ще е
27
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какви хора сте?Злобни ,*** и безмозъчни! Каква е тая злоба у вас? Защо така против актьорите ? И те заслужават увеличение при тая инфлация и скъпотия са най ощетени! Без култура не може!
26
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Герберасткото пиянде като какъв се изказва?
25
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя е като мазното киче на Саччева - риччи аллибегов..... Ходи по телевизиите и прости пари за Нищо вършене...... Христо - ако бяхте свестни театрите щяха да са пълни!!!!Издишате бе!!! Като не ставате за актьори изкарарайте една D категория...тираджий се търсят, а и им плащат добре!!!! Ама трЕбе да въртиш геврека, а не е като да пиеш водка от сабалем в кафето на народния театър!!!!!
24
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трите пиянки на Сълза и Смях!!!! Ласкин, Чоччо и Христо..... Първия ще го помним с единствения му филм Васко Да Гама и че гепи сърчаджиева от Мъйнов, Чочо ще го помним, че заряза арменската за да си хване еврейката Буюклллиева дето го пропи и заряза,а Христо ще го помним с опита за БГ сериал Клиника на третия етаж. Паляччччо!!!!
23
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя случайно да не е изтрезнял? Като беше съветник в министерството на културата какво направи? Изпи цистерна ракия? Посредствен актьор и отличен алкохолик. Да му купят там една туба шльокавица, стек цигари и ще млъкне.
22
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ристоооо........ Ай отивай в Банкя да поливаш магнолиите и да целуваш ръката на Баце, че ако не беше той да ти праща хеликоптер да те спасява пияницццо долна досега щеше да си иззгнил. Просто се скрий Христо!!!! Не се показвай на - Противен си!!!
21
2
 
25
 
! Отговори
Totenkopf преди 10 месеца
Тоя алкохолик и наркоман, защо ни го пробутвате, какво разбира от финанси и държавни бюджети?
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този озлобен образ откакто го излъгаха от ГЕРБ не може да понася целия свят.
19
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе вие представятели си този недоносеник повече от 10 години е Председател на съюза на артистите. Известен е с една единствена роля,тази на Ачо Римлянина от Дунав мост.Леелееее....
18
1
 
12
 
! Отговори
бойкоумре преди 10 месеца
То един хеликоптер, какво ли неправи!
17
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
намерете на Кокорчо булка, за да има дете, сега му е все едно от кой краде
16
1
 
21
 
! Отговори
Ракиено време преди 10 месеца
Как да отпуснат повече пари за "култура" ... като така спонсорират само кръчмите и баровете . На 80% от Ентелегенцията няма да им се разбира какво фъфлят от пиене и цигари ако им увеличат заплатите . Особено на това аклохолно петно на снимката от статията.
15
3
 
9
 
! Отговори
toti преди 10 месеца
КОй разбира т КУЛТУРА НИЩО НЕ РАЗБИРА ОТ ФИНАНСИ !!! По добре си утете текстовете и не сричайте като четете АКЮТО !!! ТАКА И БАБА МОЖЕ !!!
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като казах по долу те и тецовете предлагат скъпа услуга,ама не ги фалират,даже напротив,изливат се едни пари там,вливат скъпият ток в микса ,и го отнасяме.Знам ,че ще кажете че не същото,но като ще пазарна икономика,да е за всичко,или не ви изнася?!
13
6
 
12
 
! Отговори
POMNIM преди 10 месеца
Да ви напомня че Културата в България се изчерпва с ЛГБТ - там отива Бюджета за Прайда - Парите се осигуряват от Данъци на Хетеро за Гей .