Димитър Радев: Паралелното разплащане в лева и евро ще обърка населението

1 януари 2025 година е възможна дата за приемане на еврото
13 юли 2023 16:15, Стела Стоянова
149
Димитър Радев: Паралелното разплащане в лева и евро ще обърка населението
Снимка БГНЕС

Паралелното разплащане в лева и в евро преди официалното приемане на европейската валута, ще създаде повече проблеми, отколкото ще реши. БНБ и банковия сектор до голяма степен вече са интегрирани в Еврозоната, няма нищо по-логично от това да продължим и да приемем еврото. Рефенрендумът е чисто политически въпрос.

Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев по време на изслушването му пред депутатите в комисията по въпросите на Европейския съюз.

Още по темата
По думите му 1 януари 2025 година е възможна дата за приемането на европейската валута. Най-сложните критерии вече са изпълнени, единственият активен критерии в преките компетенции на БНБ е валутната стабилност.

Работим системно по техническата подготовка. Съвместени с президента на ЕЦБ определихме поименно хората, които работят по основните направления свързани с влизането ни в еврозоната. Работата не е спирала. Виждам проблем в дисбаланса БНБ и банковия сектор да е част от Еврозоната, страната да не е. И той със забавянето става все по-сериозен, каза Радев.

Законодателната рамка също напредва, приети са най-сложните юридически текстове, свързани с БНБ. Готов е Законът за БНБ, който ще е устав на банката за следващите 20 години, координира се с ЕЦБ. Има напредък и по законите, свързани с въвеждане на еврото. Началото на септември се надяваме те да влязат в Народното събрание, стана ясно още ог думите на гуверньора на БНБ.

Важно е останалите институции да забързат процеса, при тях забавянето е сериозно, БНБ е готова, каза още Радев.

Според Радев паралелно разплащане в двете валути преди официалното въвеждане на еврото, би било проблематично.

"И сега няма ограничение да се плаща с карта, вързана към еврото. След еврото може са има паралелно разплащане, но за кратък период от време. Идеята за паралелно плащане преди официалното приемане е проблематично заради европейски правила, би било означавало и по-високи разходи за бизнеса, както и объркване на населението", обясни Радев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още по темата: БНБемро и лева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 111 Анонимен Добре сме в ЕС, развиваме се, заведенията са пълни, народа прави тапи на границита като пътува за чужбина, дръпнахме и минахме Дания, Швеция, Унгария, Полша, Румъния, те се натискат за еврозоната, но никой не ги иска а нас ни канят да влезем. . . . . . . . . . . . . И КАТО СЕ СЪБУДИ БЕЛЬОТО ОАКАНО! ДАВАЙ, ДАВАЙ ТРЯБВАТ НИ МНОГО КАТО ТЕБЕ МОЗЪЧНО АМПУТИРАНИ!
124
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До До 122 Е какво ще правиш в ЕС като там няма работа за месните камо ли за бг. Който иска да пътува може и с виза и така се спират престъпници.
123
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Що столкова бързат явно целат нещо друго да ограбат населенето с ерозона. Забраниха и референдума.
122
0
 
12
 
! Отговори
До 122 преди 10 месеца
Абря, пак се изказа неподготвен! значи кат пишеш нещо първо требе да знаеш какво точно пишеш! после да видиш дал знаеш за какво точно искаш да пишеш и после кат напишеш, некоя глупост, както ти си направил в случая, па земи се прочети и моеш и да се коригираш накрая! всеки Българин може, само с личната си карта, да пътува където и да е в ЕС! Но никой Българин НЕ може да пътува с личната си карта в рашистан!!!
121
5
 
3
 
! Отговори
Гущера Димитър : преди 10 месеца
Не е демократично да има референдум!
120
13
 
7
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Еми мене еврото много ме кефи, защо да не минеме към еврото, аз искам да живея като европеец, а не като руснак.
119
5
 
7
 
! Отговори
до 119 преди 10 месеца
Еми и аз не виждам проблема! що да не минем към еврото! щото на тебе ти се смята ли!? Къв е проблема! смятай си!
118
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бай Ганио банкер
117
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не виждам проблема! Има бирд! Лева е вързан към марката , а тя към еврото - къде е проблема? Но за някои сънародници от 80%-те без математически способности е сигурно ужас да пресмяташ с някакъв фактор почти кръгло две! Не може такива да диктуват какво трябва да е, когато е друго!
116
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В ЕВРОЗОНАТА НИКОГА.
115
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тази чутовна глупост може да хрумне само на психодесните на които интелекта им се равнява на едноклетъчен организъм!
114
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Фед Красивия...Ти....швейцарският франк или британската лира с българският лев ....който...умря през далечната 1995 год.ли ще сравняваш...
113
2
 
1
 
! Отговори
ИмашПодкаИмашБизнес преди 10 месеца
Тук един *** се жалваше че щяли да я закрият държавата до 230 та па незнам си какво.Вижте сега тя държава в която някакъв човек се натравяне от диня заради някакви пестициди и никой те си мърда пръста да каже за какво точно става дума от къде е купена кой е шефа та фирмата глобен арестуван ли е вече кои институции са правили проби и са се разписали за пари че стоката е добра за продавате.Си заслужава да бъде закрита освен ако не се оправи по някакъв начин.Например с помоща на Европа!
112
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Левове, евро, все тая, българина си е по рождение объркан, затова сме на това дередже
111
7
 
7
 
! Отговори
тулуп преди 10 месеца
на прага на световна война ще сменяме валута....хахахахахахххахахах
110
7
 
4
 
! Отговори
Фед Красивия преди 10 месеца
Аве ***,дето сте свикнали да пътувате и да ви дразни лева.Ората вид аваха примери с няколко държави ама пропуснаха най-големите банкери-Швейцария.Те що си не дадоха франка.Ще слагам аз евро,че оня инфлуенсър с 3 гледания в тубата работи с карта ,клатят го банките и му е досаднмо да сменя със свещения български лев.Ай, у лево!!!
109
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре сме в ЕС, развиваме се, заведенията са пълни, народа прави тапи на границита като пътува за чужбина, дръпнахме и минахме Дания, Швеция, Унгария, Полша, Румъния, те се натискат за еврозоната, но никой не ги иска а нас ни канят да влезем.
108
5
 
6
 
! Отговори
шмatka преди 10 месеца
трай коньо за зелена трева!До 2025 г ни ес ни мес ни България ще я има!
107
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 107...тролейбус...Румъния повече от нас се напъва да влезне в Шенген и Еврозоната...
106
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Според просто Кирчо и Кокорчо, ако спрат парите за пътища и ще има за всичко. Две години по-ксъно нито имаме пътища, нито има пари дори за най-елементарното нещо като заплати и въпросния наглец е пак финансов министър, няма такава територия!