7 пъти купуваме малката потребителска кошница с МРЗ, в Румъния - 14

Българинът вече купува само най-необходимото, каза Росица Макелова
19 юли 2023 22:00, Анисия Иванова
65

2524 лв. са необходимите средства за издръжка на едно тричленно семейство от двама работещи възрастни и едно дете. Това показват данни на КНСБ.

"С тези пари покриваме основни разходи, става въпрос за една базова потребителска кошница, без да включваме в нея луксозни стоки и услуги. Разходи за храна и нехранителни стоки, образование, жилище и жилищни нужди, спорт - кошница, която гарантира нормален живот. Макар и нашето изследване от години да върви паралелно с това на НСИ, трябва да кажем, че ние използваме различни потребителски кошници, нашата е доста по-стеснена от тази на НСИ, тяхната разглежда цялата икономика", каза Росица Макелова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ в студиото на "България сутрин".

Тя поясни, че са проследили как 20 жизненоважни стоки и услуги поскъпват.

"Най-често те присъстват в домакинството, присъстват на всяка една трапеза. Става въпрос за млечните продукти, брашно, хляб... При тази малка потребителска кошница виждаме, че инфлацията е доста голяма. Тя вече достига 110 лв. на месец, което е с около 20% ръст на годишна база. Малката потребителска кошница решихме да я сравним с Германия, Франция, Испания, но и 2 държави, които са близо икономически до България - това са Румъния и Хърватия. В България малката потребителска кошница може да бъде купена 7 пъти чрез минималната работна заплата, а в Румъния минималната работна заплата стига за същата кошница 14 пъти", обясни Макелова в ефира на Bulgaria ON AIR.

А в Германия става въпрос дори за 30 пъти.

"По време на пандемията видяхме, че частният сектор добре реагира и успя да повиши доходите, но е притеснително, че в държавния има задържане на заплатите и в определени министерства, структури не е имало никакво увеличение, или то е било между 5 и 10%", коментира още експертът.

От КНСБ настояват за увеличение от 10% на всички заплати от 2024 година.

"КНСБ от години набляга на минималната работна заплата и ако говорим за политика по доходи - тя започва именно от това. Няма как да не настояваме за ръст на заплатите, защото поглеждайки, имаме близо 30% инфлация за период от година и половина, а работните заплати също са нараснали с толкова. Нашето изчисление за минималната работна заплата е на база поправката в Трудовия кодекс, която предвижда минималната работна заплата в страната да бъде поне 50% от средната работна заплата", подчерта Росица Макелова.

По думите ѝ при плодовете се забелязва ръст от 10%, при захарните изделия - 20%, при месата - над 10%.

Попитана от какво най-често се отказваме, за да пестим пари, тя отговори: "Хората ще се лишават от неща, които не са от първа необходимост - ще се ограничи потреблението в заведенията за обществено хранене, ще се ограничи културния живот. Кредите са бич за българското общество - нещо, което много рефлектира върху това да се развива феноменът на сивата икономика. Семействата, които се отопляват на газ, трудно реагират на огромния скок на цените. Енергийните нужди представляват много голяма част от издръжката, на което и да е семейство."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Седем пъти в месеца няма как да ядем и да оцелеем
43
0
 
3
 
! Отговори
пацо преди 9 месеца
трябва не 10% а поне 30-50% увеличение на заплати във всички сектори иначе Б.лгаристан загива и изчезва ясно ли е работодателчета жалки
42
0
 
3
 
! Отговори
до 55-ти А помниш ли преди 9 месеца
какво пишеше за всяка банкнота от онова време? "Стойността на тази банкнота е обезпечена със ЗЛАТО и активи на банката". Виж какво пише на днешните банкноти и ще ти се изясни. Предполагам на теб ти е ясно де, но на други, които се чудят няма да им навреди да научат нещо.
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Къде бяхме, къде сме сега. Със средната брутна заплата от 274,33 лева през 1989 година, можеше да се живее както сега с 5300 лева брутна заплата, но сега средната брутна заплата е 1760,67 лева за 2022 година или три пъти сме обеднели.
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 1989 година България просперираща икономически, но дойде 1989 година, САЩ пое управлението на България. Накараха ни да си съсипем икономиката чрез лакеите си от СДС и доходите ни станаха мизерни. Само криминалните престъпници пуснати от СДС от затворите забогатяха на наш гръб. Нарекохме ги борци, после мутри, а от 2009 година мутрите взеха и политическата власт. Затова сме бедни.
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма как да не са ни ниски заплатите след толкова много години управление на ГЕРБ.
38
1
 
2
 
! Отговори
Георги Тотев преди 9 месеца
Всеки говори за минималната заплата, говорете за спекулата и цените на храните спрямо другите държави!
37
4
 
3
 
! Отговори
Ленин преди 9 месеца
Благодарности към комунистическата клика, чиито плодове не спираме да берем! След 45 г. идиотизъм, след Гечев, Виденов, екстра Нинова. неминуемо е!
36
2
 
14
 
! Отговори
Баба ви преди 9 месеца
Румъния си им Кьовеши а България си има Зайко байко, и не само ....
35
6
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
ДА СЕ БЛАГОДАРИМ НА АСЕНА ВАСИЛЕВ, БОЙКО БОРИСОВ И ЦЯЛАТА ИМ РОТАЦИЯ "ТУКА ИМА, ТУКА НЕМА"! ДА СЕ БЛАГОДАРИМ И НА ОНЯ В ПРЕЗИДЕТСТВОТО, КОЙТО ВДИГНА ЮМРУК И СЪСИПА ДЪРЖАВА, И НАРОД, ДОКАРВАЙКИ НА ВЛАСТ НЕГРАМОТНАТА И АЛЧНА "ХАРВАРДСКА ПАСМИНА", И "СЛУЖЕБНИТЕ" МУ ПРАВИТЕЛСТВА !КОШНШЧКАТА ВСЕ ПОВЕЧЕ ЩЕ СЕ ИЗПРАЗВА!
34
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Издръжката на човек минимално е 2000лв,а за тричленно семейство 6000лв.Най-ниската заплата чисто трябва да е 2000лв,ама най-ниската на хигиенистката-''шведка'',без образование, дето мете тротоара.Е това е истината.
33
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво Радев, ти ни го докара с крадливите некадърници!
32
7
 
28
 
! Отговори
Алекс преди 9 месеца
Гарантирано от ГЕРБ.Преди банкянският тиквар да вземе властта, бяхме доста преди Румъния.Сега ги гледаме в далечината пред нас.
31
5
 
6
 
! Отговори
до 41 от славянин преди 9 месеца
Кой ще каже коя е светлата страна на историята? И коя е тъмната страна??Хората на Сорос ли?НПО-тата ?Или умните и красивите??
30
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бедни сме.............след 12 години управление на ГЕРБ..................така е..................пак гласувайте за тях, селяни прости!!
29
2
 
10
 
! Отговори
Некой преди 9 месеца
И... С мамалигарите ли се сравняваме?
28
6
 
12
 
! Отговори
до 41 от славянин преди 9 месеца
Сърбия защо е по-напред от нас, тя не е на ''правилната страна на историята''!?
27
6
 
11
 
! Отговори
до 41 от славянин преди 9 месеца
Какво правим тогава в ''руските'' организации нато и ес!? И защо и Сърбия също е доста по-напред от нас!?
26
8
 
8
 
! Отговори
славянин преди 9 месеца
Така ще бъде докато сме на ''правилната страна на историята'' според психодесните талибани!
25
3
 
5
 
! Отговори
ДебелООкият Коко преди 9 месеца
ДГБ...

Спонсорирани публикации