7 пъти купуваме малката потребителска кошница с МРЗ, в Румъния - 14

Българинът вече купува само най-необходимото, каза Росица Макелова
19 юли 2023 22:00, Анисия Иванова
65

2524 лв. са необходимите средства за издръжка на едно тричленно семейство от двама работещи възрастни и едно дете. Това показват данни на КНСБ.

"С тези пари покриваме основни разходи, става въпрос за една базова потребителска кошница, без да включваме в нея луксозни стоки и услуги. Разходи за храна и нехранителни стоки, образование, жилище и жилищни нужди, спорт - кошница, която гарантира нормален живот. Макар и нашето изследване от години да върви паралелно с това на НСИ, трябва да кажем, че ние използваме различни потребителски кошници, нашата е доста по-стеснена от тази на НСИ, тяхната разглежда цялата икономика", каза Росица Макелова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ в студиото на "България сутрин".

Тя поясни, че са проследили как 20 жизненоважни стоки и услуги поскъпват.

"Най-често те присъстват в домакинството, присъстват на всяка една трапеза. Става въпрос за млечните продукти, брашно, хляб... При тази малка потребителска кошница виждаме, че инфлацията е доста голяма. Тя вече достига 110 лв. на месец, което е с около 20% ръст на годишна база. Малката потребителска кошница решихме да я сравним с Германия, Франция, Испания, но и 2 държави, които са близо икономически до България - това са Румъния и Хърватия. В България малката потребителска кошница може да бъде купена 7 пъти чрез минималната работна заплата, а в Румъния минималната работна заплата стига за същата кошница 14 пъти", обясни Макелова в ефира на Bulgaria ON AIR.

А в Германия става въпрос дори за 30 пъти.

"По време на пандемията видяхме, че частният сектор добре реагира и успя да повиши доходите, но е притеснително, че в държавния има задържане на заплатите и в определени министерства, структури не е имало никакво увеличение, или то е било между 5 и 10%", коментира още експертът.

От КНСБ настояват за увеличение от 10% на всички заплати от 2024 година.

"КНСБ от години набляга на минималната работна заплата и ако говорим за политика по доходи - тя започва именно от това. Няма как да не настояваме за ръст на заплатите, защото поглеждайки, имаме близо 30% инфлация за период от година и половина, а работните заплати също са нараснали с толкова. Нашето изчисление за минималната работна заплата е на база поправката в Трудовия кодекс, която предвижда минималната работна заплата в страната да бъде поне 50% от средната работна заплата", подчерта Росица Макелова.

По думите ѝ при плодовете се забелязва ръст от 10%, при захарните изделия - 20%, при месата - над 10%.

Попитана от какво най-често се отказваме, за да пестим пари, тя отговори: "Хората ще се лишават от неща, които не са от първа необходимост - ще се ограничи потреблението в заведенията за обществено хранене, ще се ограничи културния живот. Кредите са бич за българското общество - нещо, което много рефлектира върху това да се развива феноменът на сивата икономика. Семействата, които се отопляват на газ, трудно реагират на огромния скок на цените. Енергийните нужди представляват много голяма част от издръжката, на което и да е семейство."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
7
 
! Отговори
алоооо преди 9 месеца
ай стига с тая кошница и колко трябвало да има за едно семейство !чалготеки,кръчми,молове,магазини пълни.на море в Гърция,Турция и други дестинации . това беден човек не може да си го позволи .
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Франция отмени тавана на цените на електроенергията, от 1 автуст цената на електроенергията във Франция се увеличава с 10%. До 2025 година се очаква ръст на цената на електроенергията с над 70%.
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Ще направим белоруската армия втората армия в Света": Първото видео с Пригожин след метежа.
21
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия и Китай ще повишават стандарта си на живот, а населението на ЕС и САЩ ще продължи да обеднява и да затъва в тежки социални, икономически и политически кризи.
20
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
mp3 отдавна не слушам. Само на Азис си ги пазя.
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
МРЗ= минимална работна заплата
18
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
България е най-евтината европейска страна. Вие само да знаете колко по-скъпо е всичко в Испания, Германия, Гърция, Португалия, Франция, Полша, Румъния и т.н. Нямате си и представа. Радвайте се, че живеете в България. Когато бях в казарма идваше един майор и ни разправяше, че българския войник е хранен най-добре в цяла Европа. Та така даваха ни само боб с парче сланина. Или ориз с месо. Ама какво месо само. Незнам откъде го намираха. От резерва на България най- вероятно.
17
8
 
24
 
! Отговори
Муахаха преди 9 месеца
Румънците - вече 2 пъти по-богати от Барба Ганиос а преди ГРОБ и ППДБ ги Изпреварвахме и даже ЕС искаше да Отдели България от Румъния - Румънците да не ни Забавят! А МеждуДругото кога 2но по-богата Румъния - приема Еврото?!
16
7
 
21
 
! Отговори
Няма Изненада преди 9 месеца
Тука Изпечените Мошеници Кики и Коко ни Разказаха Играта - наскоро бях в Сърбия - Цените са 50% и надолу от нашите - няма такава Спекула и Кражба никъде около Нас!
15
14
 
12
 
! Отговори
Aa преди 9 месеца
Ама в Румъния има ядрени ракети на САЩ и народът ги счита за най-големият си съюзник, а у нас избираме Радев, юмручето и долу Бойко. Като сте *** - сте бедни. Като руснаците и всички техни съюзници
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
MP3???
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Базовата инфлация в ЕС за юли се увеличи повече от очакваната. Цените нараснаха с 5.5%, първоначалната оценка беше 5.4% съобщи Евростат. Икономисти от Bloomberg смятат, че базовия ръст на цените ще ще продължава да се ускорява.
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Цената на хляба може да скочи многократно.
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия ще смята за вражески обекти корабите, плаващи до украинските пристанища в Черно море. От 00:00 ч. московско време на 20 юли 2023 г. всички съдове ще бъдат разглеждани като потенциални превозвачи на товари с военно предназначение", се казва в съобщението на военното ведомство
10
17
 
5
 
! Отговори
в ЕС преди 9 месеца
В ЕС жизненият стандарт и покупателната способност на гражданите ще продължава да пада.
9
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Румънците са кажи-речи на нашето дередже, малко повече дръпнаха последните годинки, но там все пак не управляваха ГЕРБ.
8
6
 
14
 
! Отговори
Обяснението,което преди 9 месеца
дават по ТВ жалките водещи сутрешни блокове и масата сервилни към управляващите ...лози,че икономиката ни е слаба,е едностранчиво.Главна причина за слабата икономика е липсата на чужди инвестиции.Чуждият бизнес се страхува да инвестира у нас,заради корупцията на управляващите,сменящите се условия при всяко ново правителство,липсата на приемственост и перспектива.Освен на икономиката, ниските доходи за народа се дължат на огромната разлика при разпределените на БВП-десетки пъти мин/макс
7
4
 
15
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
Нов народен съд! Това е спасението!
6
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Закона за Лустрация в Румъния е в основата на бързото им развитие.
5
8
 
28
 
! Отговори
Референдум преди 9 месеца
А румъницте отложиха еврото за 2029