Юлиян Попов за АЕЦ "Белене": Освобождаване от един воденичен камък

Ще отнем много време, за да се възстановят земята и въздухът на Украйна
20 юли 2023 19:00, Стела Стоянова
229
Юлиян Попов за АЕЦ "Белене": Освобождаване от един воденичен камък
Снимка БГНЕС

Няма основания за безпокойство за чистотата на морската вода, а измерванията са много по-засилени и по-активни от нормалното. Това увери пред БНР министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, който е и бивш служебен екоминистър и експерт по климата.

"Страховете имат комплексен източник. Трябва да има добра почва – достатъчна степен на недоверие в институциите, в официалната информация, в науката и тази почва я има у нас. Въпросът е кой, как и какво ще засади в тази почва. Руската хибридна пропаганда насочва активността си именно към този тип страхове, атакува ги и започва да разказва как избухването на "Нова Каховка" ще доведе до тежки замърсявания в Черно море."

Юлиян Попов акцентира върху огромното екологично замърсяване вследствие на войната в Украйна. Той нарече ситуацията "катастрофа, която се разраства все повече" и прогнозира, че "ще отнеме много години и огромни ресурси, за да бъде възстановена земята на Украйна, реките, въздухът".

Относно оборудването от АЕЦ "Белене", което ще бъде предоставено на Украйна, Попов заяви, че това е "освобождаване от един воденичен камък на нашата шия".

"Продаваме актив, който на нас не ни трябва. От друга страна се освобождаваме от бреме, което създава неоснователни очаквания сред хората. Създава корупционни нагласи и апетити."

Още по темата

По темата с прекратяването на концесията на "Лукойл" на пристанище Росенец екоминистърът посочи, че "когато нещо не е реално под контрола на българската държава, тогава ние живеем в една неяснота, а щом си върнем територията, можем да я следим".

"Фотоволтаичните отпадъци още не са се натрупали, но фотоволтаичните панели са материали, които не могат нормално да бъдат рециклирани. Имат нужда от специален подход при рециклирането. Трябва да се създаде цяла индустрия, която се създава в момента глобално. Те ще нарастват, соларната енергия се разраства. Може да очакваме след 10-15 години доста сериозно нарастване на вече използвани фотоволтаици", коментира Юлиян Попов.

"Въглищните централи ще загинат по икономически причини и ние трябва да сме готови за това загиване", каза още Попов.

Решението на съда за ТЕЦ "Брикел" не означава, че централата "ще продължи да цапа за вечни времена", отбеляза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе уркопитека почне да мисли ,а не само да злобее може и нещо да стане от него някой ден.
122
4
 
1
 
! Отговори
Тъжен факт преди 10 месеца
Путин на руски значи пътник...
121
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до дребния, "ниския" Си е 180
120
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До119 Вярно ли бе уркопитек и тая силна армия що проси,а ония се напъваше да набута НАТО.Ти като пишеш глупости Що си мислиш,че някой не може да преценява и да помисли малко с главата си.Айде у лево с тоя украински глупости,че ми писна.Мине не мине и едно и също.
119
2
 
1
 
! Отговори
Путин лъже преди 10 месеца
Ако носа на Путин растеше с по 1 сантиметър на всяка изречена лъжа, досега да е станал по-голям от телевизионната кула в Останкино !
118
4
 
1
 
! Отговори
Дребосък преди 10 месеца
Смешно. Путин беше с една глава по-нисък от ниския китаец Си.
117
2
 
3
 
! Отговори
ЕС - крах преди 10 месеца
най жалко е да се натягаш на запада и да получаваш огризки
116
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе що укрите искат да строят руски реактори нали са лоши? Защо не строят американски?Защо турците които са съюзници на САЩ също строят руски а не американски централи. Отново някакви експерти с вид на професионални измамници при това нечистоплътни (като тоя със сплъстената оредяваща коса на снимката) ни лъжат както се лъжат малки деца.
115
3
 
1
 
! Отговори
ЛилиПутин преди 10 месеца
Този лилиПутин, който има не само лилипутски ръст, но и акъл със същия размер, е вече пътник... Необратимо е! Колкото по-бързо, толкова по-добре за целия свят, а и за Русия. По-младите руснаци вече отлично разбират това...
114
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 116 Ами кажи ,какво в Украйна бе,като е най-бедната страна в цяла Европа.А що не кажеш за едно друго място или не си ходил там.Да те светна там има едни 60 милиона бездомни.
113
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до 112,цивилизованите страни? тези които колонизират и са като *** над по бедните и слаби държави,за тези цивилизовани държави ли говориш?
112
6
 
1
 
! Отговори
Русия - смех преди 10 месеца
Доскоро се твърдеше, че Русия има втората най-силна армия в света. От 16 месеца се доказа, че Русия има втората най-силна армия в Украйна.
111
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Имаше една поговорка - от пpaсe мaс и от кoмyнист влaст се взима само с нoж, затова живей, докато не е излязло от комунистите на мoда да се мpe без нoж!
110
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 112.Да ама не става щото ще им пречи на ЕС.А дали е демокрация в ЕС можеш и сам да видиш щом се врътка според едни други.
109
4
 
2
 
! Отговори
Русия е в 19 век преди 10 месеца
На 50 км. от Москва селяните живеят в дървени къщи, спят върху печките след тежък запой, хващат прясна риба от дупки в леда и чакат с канчета на опашка пред цистерни с надпис "квас". За жалост това е състоянието на по-голямата част от населението на Русия извън големите градове, което в болшинството си живее със стандарта и манталитета на 18-19 век.
108
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
за еуротролейчетата - Русия създава ядрена енергия,но казвате че краде чипове от перални? :))) проссттотията на еуротролеите граници няма,не знаете и как да излъжете хората бе,какво стана с контранастъплението тролейбуси?
107
5
 
1
 
! Отговори
Русия се срива преди 10 месеца
Развитите държави разработват хибридни автомобили, руснаците хибридни войни. Кой каквото може...
106
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 108! Сериозно ли и нас,какво ни интересува.що не си гледаш Зеленски с тия украински лозунги.Чели сме го сигурно 1000 пъти та на всички са ни ясни.
105
3
 
1
 
! Отговори
Русия в ЕС ? преди 10 месеца
Русия заслужава по-добра съдба. Тъжно е да си най-голямата по площ и ресурси държава на земята и същевременно една от най-бедните. Мястото на Русия е при цивилизованите държави в ЕС и после заедно в НАТО , но естествено без сегашното недемократично управление в Москва.
104
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 109 Ами да те пратим в Украйна и те това искат,ама тях нещо не ги искат ,е що така бе.И даже ще се радваш на зеленчука на спокойствие и никой няма да ти пречи.