Скандалът с рибай стек: Не ходете на места, които не са по възможностите ви

За това призова шеф Петроф след казуса с пържолите за 650 лв. във Варна
20 юли 2023 21:55, Йоана Цонева
177

Комисията за защита на потребителите започва извънредни проверки за нелоялни практики и заблуждаваща информация за клиентите в заведения в цялата страна. Повод за проверките е видеото със сметката от 650 лева за пържоли в ресторант във Варна, което нашумя през последните дни.

Видеоклипът в социалните мрежи предизвика множество коментари и полярни мнения .В ресторант в морската столица мъж плати 500 лв. за три телешки пържоли. След разговора между клиента и сервитьорката става ясно - цената, обявена в менюто, е за 100 грама рибай стек.

Според кулинарния експерт шеф Петров, няма нищо смущаващо в цената на телешко месо от подобен клас. А процесът на хранене е вид индустрия. По думите му надценката в ресторанта не е повече от 75% процента, а самият стек се изчислява за 100 грама.

"Трябва да ходим на места по нашите възможности и да избираме храна по нашите критерии и нашите възможности. Има месо, което струва 5 лв., има месо за празнуване от 100 лв. и има такова за 1000 лв. Няма друг начин за калкулация. Самото месо не трябва да се разрязва преди консумация, защото се оксидира", каза шеф Петров.

От Асоциацията на заведенията у нас също коментираха случая във Facebook:

"На клипа се чува ясно, че ядат селектиран рибай, вероятно Блек Ангъс Небраска. Цената на това месо е 200 лв. за килограм в магазина както в България, така и в цяла Европа. Надценката от 75%, която го прави 350 лв., е дори ниска. Ако сложите всички данъци и осигуровки на един ресторант печалбата на тази маса е 70-80 лв."

От КЗП продължават проверките, като ще следят има ли съответствие между обявените цени и това, което се плаща като крайна цена. Ако бъдат засечени нарушения, глобата е между 3 и 70 хиляди лева за юридическо лице и до 50 хил. за физическо лице.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трябваше у врата да му изсипе стека.
55
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Че и расисти са тия няма да стъпя там да си ядат кравата.
54
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Без номера на ушната марка как да се обадя във фермата да питам дали случайно баща му на това говед о не е някакъв ***? Щото тогава това ще е измама с цената.
53
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ромите да ги съдят за расизъм и дискриминация.
52
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Понже българите не сме достатъчно богати за мутритее на Кафевоморито вече ходим в Гърция.
51
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Докато народа дискутира цената на парче месо продадено от измамници и перачи на пари депутатите в Народното събрание гласуват как да му смъкнат и последната кога от гърба за да живеят те охолно. Тихо мълком отмениха намалението на ДДС-то за тока и парно, което засяга 90 % от българите, но от бедните е най-лесно да се краде.
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И оставят стека ултра рер, че да тежи повече. :)
49
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Глупачетата и *** тук не са стъпвали в ресторанти където подобно месо се продава на грамаж и плюят ли плюят. Като не можете да си го позволите хрупайте свинско и пилешко и готово !
48
5
 
32
 
! Отговори
Просяк преди 10 месеца
Септември 2022. Вечеря в мола на Чанаккале, салата, пържени картофи със сирене, 1 телеш. супа, 2бр. ТЕЛЕШКИ СТЕК (ПО ГОЛЕМИ ОТ ЧИНИИТЕ), 2бр. к.кола - 270TL.-27лв Хляба и водата не се плаща. Обслужваха ни трима сервитьори. Така че от тази година колкото и да ревете скоро няма да ме върните. Туризма и търговията е проста работа но не е за прости хора.
47
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Човека си е поръчал 300 грама, те му носят кило и половина.
46
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не е точно така. Нормалната печалба от маса във всички заведения е поне 200%. Вземете цената на обикновени пържени картофи. Колко е едно кило, а за колко ви продават една порция от 200 грама. Относно стека вярно и е, че има и по 1000 лв килото, но дали наистина са им сервирали такъв или обикновен от по 25 лв парчето. Другото е, като цената е за 100 грама, защо в сметката не са писари грамажа на всеки един стек, а 14 пъти по 100 грама. И трите стека ли са били с еднакво тегло от 466 грама?
45
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ШЕФ ПЕТРОФ ЗАСЛУЖАВА ДА МУ РАЗБИЯТ ГЛАВАТА С КАМЪНИ
44
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В САЩ един такъв стек е 50$,тия мутри искат двойно повече понеже си на Мутроморието.
43
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Менюто е кретенски написано, в противоречие с масовата практика. Обикновено цената е на порция, а не на залък, или на отхапка. А и атмосферата в тая пицария изобщо не предполага такива цени. При такива цени има трима келнери, отделно сомелиер и адютант на гурме готвача.
42
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
- Келнер, вземете обратно тая пържола, толкова е твърда, че не може да бъде нарязана!!!- Съжалявам, господине, но вече сте я надраскал...
41
1
 
14
 
! Отговори
Упс преди 10 месеца
Разминават се обявените цени - някъде е на порция, другаде - на 100 грама. И мен са ме пързаляли така. Научих се да гледам повече!! Е, не винаги успявам.
40
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Скъпите риби ги готвят пред клиента! Това говед о пред клиента ли го опекаха? Дадоха ли му сертификат? А снимка на говедот о като живо за спомен? Кой е бил номерът на ушната марка да проследя от коя ферма в Ю ЕС ЕЙ е излязло?
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не е от телефония бизнес - взема по 50 от надника на всеки човек дет води да берат плодове и зеленчуци в Брюксел и е от Попово
38
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Първата статия утре: Българите се изнасят на почивка в Гърция, а родните хотелиери и кръчмари се чудят - защо? Втората статия: Сезонът пропада, да се финансират кръчмие.
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 37 - Защото не е от значение ...