Скандалът с рибай стек: Не ходете на места, които не са по възможностите ви

За това призова шеф Петроф след казуса с пържолите за 650 лв. във Варна
20 юли 2023 21:55, Йоана Цонева
177

Комисията за защита на потребителите започва извънредни проверки за нелоялни практики и заблуждаваща информация за клиентите в заведения в цялата страна. Повод за проверките е видеото със сметката от 650 лева за пържоли в ресторант във Варна, което нашумя през последните дни.

Видеоклипът в социалните мрежи предизвика множество коментари и полярни мнения .В ресторант в морската столица мъж плати 500 лв. за три телешки пържоли. След разговора между клиента и сервитьорката става ясно - цената, обявена в менюто, е за 100 грама рибай стек.

Според кулинарния експерт шеф Петров, няма нищо смущаващо в цената на телешко месо от подобен клас. А процесът на хранене е вид индустрия. По думите му надценката в ресторанта не е повече от 75% процента, а самият стек се изчислява за 100 грама.

"Трябва да ходим на места по нашите възможности и да избираме храна по нашите критерии и нашите възможности. Има месо, което струва 5 лв., има месо за празнуване от 100 лв. и има такова за 1000 лв. Няма друг начин за калкулация. Самото месо не трябва да се разрязва преди консумация, защото се оксидира", каза шеф Петров.

От Асоциацията на заведенията у нас също коментираха случая във Facebook:

"На клипа се чува ясно, че ядат селектиран рибай, вероятно Блек Ангъс Небраска. Цената на това месо е 200 лв. за килограм в магазина както в България, така и в цяла Европа. Надценката от 75%, която го прави 350 лв., е дори ниска. Ако сложите всички данъци и осигуровки на един ресторант печалбата на тази маса е 70-80 лв."

От КЗП продължават проверките, като ще следят има ли съответствие между обявените цени и това, което се плаща като крайна цена. Ако бъдат засечени нарушения, глобата е между 3 и 70 хиляди лева за юридическо лице и до 50 хил. за физическо лице.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А този където обяснява,че не може да се реже пържолата като сурова щот щяла да се окисли,нещо не е наред с окислението как я печат тази пържола,че да не се окислява,щото да не се окислява от рязане трябва да е обвита с някакъв материал как заводски запечатана пържола със специална облицовка и станиол,че да се изпече в опаковката на фурна за определени време и температура или на микровълнова печка като царевицата на зърна за пуканки,които са специални поставени,насипани в специално книжно чувалче
75
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Когато отида в магазина на опаковката пише цената за 1 кг.и цената на грамажа.Така аз решавам дали да си купя от скъпия или евтин продукт.Но родните тарикати ресторантьори,на които им свалиха ДДС-то на 9%,вместо да свалят цените,те ги вдигнаха.А сега вкупом се защитават и оправдават това безобразие.Бойкот!
74
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След като от това заведение дори в интернет са обявили, че храненето при тях струва 30-50 лв за възрастен човек, защо този "шеф" смисли, че клиентите са влезле в заведение, което не отговаря на възможностите им?
73
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това да не е на Сол Бей ресторанта?
72
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз нямаше да им платя!Имало ли е предварително някъде написано колко грама е този стек,който ще ми сервират?И след като вече съм го изял,как ще ми докажат,че е бил 1/2 кило,а не 300 грама?
71
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бай Ганньо не може един стек да си позволи тръгнал да ходи на Мутренската Ривиера.
70
15
 
10
 
! Отговори
карабаш преди 9 месеца
Простирай се според чергата като не ти изнася ставаш и си тръгваш.Това да не квартална кръчма да се правиш на пехливан,щом искаш лукс ще плащаш никой не те поканил там!
69
23
 
6
 
! Отговори
Дон Кикот преди 9 месеца
Тоя едвам една цаца с кртофи може да плати а тръгнал рибай стек да си поръчва за да се хвали по фейсбук. После защо му ударили брадва...
68
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Изобщо не им ходете в ресторантите!Уважение към клиента е да бъде изрично информиран,защото от разсеяност може да не обърне внимание,че цената е за 100 гр.И още нещо:клиента как да е сигурен,че грамажа е точно толкова,колкото са му написали?Наглостта на защитниците на този мародер е изумителна,затова пълен бойкот на кръчмите им,да им дойде акъла.
67
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всяко нещо струва толкова, колкото се намери ид"ио"от да плати за него!Правило на пазарната икономика хахахаха
66
7
 
11
 
! Отговори
А бе преди 9 месеца
Щом работи в чужбина, явно има възможности! Следващия пак да събере 30 човека и да изядат още едно агне,вместо да прави реклама на прехваления рибай стек!
65
5
 
8
 
! Отговори
Нора преди 9 месеца
Много пишем,много бришем и файда О!Гответе се,братя българи за ток на грамаж!Вервайте ми!
64
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Комисията за защита на потребителя да провери родата на това специално говед о до 9 коляно. Да няма някакви примеси от обикновена крава. И дали е яло само чиста алписка трева без ГМО. И да не боледувало нещо и да е лекувано с антибиотик. И дали е било щастливо и дали си е имало редовна партньорка. Това всичкото се отразява на шарката на месото и влияе на цената.
63
3
 
9
 
! Отговори
Първолак преди 9 месеца
А бЕ шЕФЕ, като си такъв майстор, би ли научил и gъzъ по кой специален начин да го иzсerе тоя специален стек след консумация, и на специално място ли да е ?
62
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
този ресторант приличаше на тераса като временен обект,нито звездите на категорията,нито персоналът му отговаря на този ценови диапазон.
61
15
 
8
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 9 месеца
Тов без пари ли е искал да яде?
60
2
 
17
 
! Отговори
Гоуема далавера преди 9 месеца
Предлагам кебпчета левче за грам.
59
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да беше ял пил до пръсване и да ги беше запалил със сметката, както в Пияният Майстор.
58
7
 
22
 
! Отговори
Гост преди 9 месеца
За синьо джони ми искат 400 лв бутилката, а баба Пена ми дава ракията за 8 лв. литъра. Това шотландците са обирджии, няма да ходя в Шотландия :))))) Искам проверкаааааа!!!!!
57
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защитавайте кръчмарите и черпаците. Браво. Заслужавате си да ви тъпчат и обират още толкова. ДДС за тях 9%, ДДС на ток, образование и лекарства 20 %