Цигари, алкохол, затлъстяване – българите живеят най-нездравословно

Хората в Индия са на другия край на класацията
233
Цигари, алкохол, затлъстяване – българите живеят най-нездравословно
Снимка: Pixabay

Тютюнопушене, консумация на алкохол, липса на физическа дейност, приемане на храни с високо съдържание на захар: много са факторите, които влияят върху начина на живот на хората и на тяхното здраве.

Здравната организация Medical Aid е проучила данните за 50 държави по отношение на пет от тези фактора, а именно: затлъстяване, липса на физическа активност, консумация на алкохол, тютюнопушене и болести, предавани по полов път. Като източници са използвани данни на Световната здравна организация (СЗО), CIA Factbook и Wisevoter, пишат няколко немскоезични издания. Въз основа на това е съставена класация, резултатите от която донякъде изненадват, пише Дойче веле.

В България и Латвия хората живеят най-нездравословно

България оглавява класацията и е страната с най-нездравословен начин на живот, посочва швейцарският сайт nau.ch. Всеки трети българин пуши цигари и изпива по 11,2 литра алкохол годишно, уточнява изданието. А германският "Щерн" добавя към картината и още три факта: 38,5% от българите не се движат достатъчно, съответно една четвърт от населението на страната е затлъстяло, а случаите на предавани по полов път болести са 16 на 100 хиляди души. Това обаче не е лош показател, ако го сравним например с класираната на десето място, тоест стояща значително по-добре от България, Южноафриканска република, където случаите на предавани по полов път болести са цели 37 на 100 хиляди души, става ясно още от касацията.

Веднага след България на второ и трето място са поставени Латвия и Аржентина, а първата десетка се допълва от САЩ, Литва, Хърватия, Унгария, Естония, Германия и ЮАР.

Ето и конкретните данни за Германия, поставена на девето място в тази класация: консумацията на алкохол е средно по 10,6 литра на човек годишно, всеки пети германец (19,9%) пуши цигари, 42 процента от хората не са достатъчно активни физически, 22,3 на сто от населението страда от затлъстялост, а случаите на предавани по полов път болести са 15 на 100 хиляди души, пишат "Щерн" и RTL.

Индийците живеят най-здравословно

В другия край на класацията, тоест страните, в които хората водят най-здравословен начин на живот, са Индия, Исландия и Швеция. Само 5,2% от индийците пушат, а затлъстели са около 3,9% от хората в тази страна. Също и броят на случаите на болести, предавани по полов път, е много нисък в Индия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още по темата: здравеалкохолцигари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
9
 
! Отговори
96, преди 10 месеца
Продължителността на живота от 1980 година до сега нараства в световен мащаб, далеч не само у нас, и се дължи основно на нововъведенията в хирургията и технологиите в медицината. Въпреки това днес продължителността на живота у нас е най-ниската от държавите в ЕС. БългаркиТЕ са четвърти, например, по продължителност на живота в доброздраве /линкове не допускат, но вижте статия - zdrave.net от 14.06.22/. Т.е. у нас при жените положението не е никак зле. Въпрос на разум и грижа е често.
98
0
 
13
 
! Отговори
Striker преди 10 месеца
Съгласен съм. В Скандинавия, Холандия лично мога да кажа - много спорт, добра храна и не прекаляват с алкохола. Баби и дядовци на по 70-80 са като моторетки с щеките и колелата. БГ мъжете на по 50-60 са грохнали и препили.
97
4
 
7
 
! Отговори
Правошиев преди 10 месеца
Преди сто години средната продължителност на живота е била към 45 години(също и високата детска смърност е допринасяла за това), а сега е с 30 години отгоре. В магазините няма нищо кой знае колко вредно, което да промени този факт, зависи колко се злоупотребява с даедна храна. Мит е например че палмовата мазнина е много вредна. Вредна е точно колкото слънчогледовето олио или свинската мас, ако не и по малко.
96
3
 
0
 
! Отговори
слабите преди 10 месеца
българи са хилки , дебелите болни . всичко е качествено , а вредите поносими . токсикация и после детоксикация . В Индия това е иогата наядеш се и се изпъваш , дишаш, на филмите старите дебели, младите клечки и само по любов ходят .
95
2
 
23
 
! Отговори
Иван преди 10 месеца
Стига ревали и намирали оправдания бе. Храната в магазина ви била проблема, че сте се освинили... той нашия освен кола, бира, сладки и пържоли/кюфтета друго не вечеря. Под "салата" у нас се разбира краставица, домат, осем лъжици сол и половин литър олио. Половин кило ядки преди вечеря - задължително. Десерт - задължително. Аперитивче - задължително. Мазничко - е как. Спорт - веднъж на тримесечие. Евентуално. И така, при 2200 калории необходими на ден, за да поддържа тегло, *** поглъща 5000...
94
7
 
6
 
! Отговори
ДА.. преди 10 месеца
В ШВЕЦИЯ МНОГО ЗДРАВОСЛОВНО ЖИВЕЯТ. ПЪРВА В СВЕТА ПО САМОУБИЙСТВА И НЕ НОРМАЛНИЦИ...
93
0
 
7
 
! Отговори
Арпаджиков преди 10 месеца
Най-дебели са в Америка и живеят по 80 години средно, т.е. с 6-7 повече от нас.
92
1
 
3
 
! Отговори
до 61 преди 10 месеца
До Анонимен и от ккаво са отчаяни горките хора според теб,не знаят дали ще си занесат милиардите на оня свят(разбира се,че ще ги вземат),отчаяни от лесен и охолен живот,дето всичко ти пада от небето,не работиш,сметки не плащаш,чудиш се какво да измислиш от скука,обиколил си света безброй пъти,само на Марс не си бил,просто много мъчно ще ми стане за самозабравилите се българи,толкова са бедни,че имат само пари,нито сърце,нито душа.във вените им текат пари,крадени разбира се,но пари
91
2
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 10 месеца
Консумираме тонове палмово масло ,но няма институции в България.
90
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хамериканската мечта. :)
89
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От храна не се дебелее, дебелее се от тъпчене. Няма проблем човек да си хапва баница, кюфтенца, кебапчета и т. н. Но вместо 8 кюфтета на едно хранене, ще хапне 2. Вместо цяла баница на едно хранене, ще хапне 2 парчета. Всичко е в количеството. Вика - не мога да отслабна, а ям само здравословна храна. Ама ти си яж здравословна храна, ама като се тъпчеш като прасе. Малкото количество е решението.
88
4
 
9
 
! Отговори
до 79 преди 10 месеца
Другарю, ти пък провери каква е била срената продълж. на живота в БГ през 80-те години и тогава ги разправяй тия как било истинско месото и пр...
87
0
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 10 месеца
"Индийците живеят най-здравословно" да особено тези в Дхарави до Бомбай най здравословно живеят
86
1
 
2
 
! Отговори
Ицко... преди 10 месеца
...Ицка всеки ден да набива кИбапчИта и потни бириии щот туй ш ми останИ! Другото са празни приказки...кат електронното банкиране, не виждаш кво стаа и картата празнаааа...
85
2
 
3
 
! Отговори
и от какъв преди 10 месеца
зор ще се мъчи българина да живее здрвословно,той знае,че господ е българин и те са вечни,затова и преяждат с луканка мискините
84
2
 
7
 
! Отговори
Горд Бял Мъж Расист преди 10 месеца
на Снимката - Бели Жени - Няма!
83
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аман от дебелаци по пътя. Дядо мразеше дебелите хора и казваше, че това са същества, които не заслужават живот. А дядо беше 55 кила. И доживя до 94 години.
82
1
 
0
 
! Отговори
нормално преди 10 месеца
тегло плюс токсини е смърт . Детоксикация с въглен и отслабвате 50-60 кила - на снимката с черната рокля . шеф шишков е шишкоо .
81
6
 
9
 
! Отговори
една жена преди 10 месеца
В началото на 20-ти век българският селянин е бил пример за здраве и дълголетие. Земеделието е най-правилният начин на живот. Първо, заради поддържането на всички мускули и второ - заради връзката със земята. По-малко стрес, по-чиста природа. Добра храна - чиста, проста, в малко количество, киселото мляко. Изворна вода.
80
2
 
0
 
! Отговори
шеф преди 10 месеца
петроф и ушевка са причините. тичайте в жегите, фестонал и катастрофи