Цигари, алкохол, затлъстяване – българите живеят най-нездравословно

Хората в Индия са на другия край на класацията
233
Цигари, алкохол, затлъстяване – българите живеят най-нездравословно
Снимка: Pixabay

Тютюнопушене, консумация на алкохол, липса на физическа дейност, приемане на храни с високо съдържание на захар: много са факторите, които влияят върху начина на живот на хората и на тяхното здраве.

Здравната организация Medical Aid е проучила данните за 50 държави по отношение на пет от тези фактора, а именно: затлъстяване, липса на физическа активност, консумация на алкохол, тютюнопушене и болести, предавани по полов път. Като източници са използвани данни на Световната здравна организация (СЗО), CIA Factbook и Wisevoter, пишат няколко немскоезични издания. Въз основа на това е съставена класация, резултатите от която донякъде изненадват, пише Дойче веле.

В България и Латвия хората живеят най-нездравословно

България оглавява класацията и е страната с най-нездравословен начин на живот, посочва швейцарският сайт nau.ch. Всеки трети българин пуши цигари и изпива по 11,2 литра алкохол годишно, уточнява изданието. А германският "Щерн" добавя към картината и още три факта: 38,5% от българите не се движат достатъчно, съответно една четвърт от населението на страната е затлъстяло, а случаите на предавани по полов път болести са 16 на 100 хиляди души. Това обаче не е лош показател, ако го сравним например с класираната на десето място, тоест стояща значително по-добре от България, Южноафриканска република, където случаите на предавани по полов път болести са цели 37 на 100 хиляди души, става ясно още от касацията.

Веднага след България на второ и трето място са поставени Латвия и Аржентина, а първата десетка се допълва от САЩ, Литва, Хърватия, Унгария, Естония, Германия и ЮАР.

Ето и конкретните данни за Германия, поставена на девето място в тази класация: консумацията на алкохол е средно по 10,6 литра на човек годишно, всеки пети германец (19,9%) пуши цигари, 42 процента от хората не са достатъчно активни физически, 22,3 на сто от населението страда от затлъстялост, а случаите на предавани по полов път болести са 15 на 100 хиляди души, пишат "Щерн" и RTL.

Индийците живеят най-здравословно

В другия край на класацията, тоест страните, в които хората водят най-здравословен начин на живот, са Индия, Исландия и Швеция. Само 5,2% от индийците пушат, а затлъстели са около 3,9% от хората в тази страна. Също и броят на случаите на болести, предавани по полов път, е много нисък в Индия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още по темата: здравеалкохолцигари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какъв фитнес бе приятел , нали хосих веднъж - изгониха ме ....правил съм трохи
118
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
лягам си с двата пола и това прави живота ми пълноценен , какво мислите вие изобщо не ми пука
117
0
 
12
 
! Отговори
Някои хора така се преди 9 месеца
тъпчат с храна, че все едно черва и в краката имат. Как няма да са затлъстели. Храната е средство, а не удоволствие.
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
През демокрацията също няма дебели хора, но просто трябва да се влиза във фитнеса, да не се тъпчеш нон стоп със захар, да не си алкохолик, и да спиш 8 часа.
115
3
 
3
 
! Отговори
Ей я на... преди 9 месеца
...истината, е в се*кса! Колкото повече, толкова по добре, обаче каките мноо стиснати и не пущат и затуй сме мъжете се дебели и болни....Кой е виновен, а...питам аз Кой,Кой...?
114
1
 
1
 
! Отговори
Германец преди 9 месеца
"Всеки сам си преценя, особено аз, с няколко ютюб професури" -- типичен 6yгаропитек, вероятно.
113
2
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 122 преди 9 месеца
Ами кой ти пречи да живееш кат баба си и дядо си?
112
9
 
9
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 9 месеца
Не забравяйте и заболяванията на мозъка - има и русофили в България.
111
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Едно време на село, нямаше дебели хора, то как да има дебели хора, като тогава хората много работеха, а и се хранеха здравословно почти, баба си знаеше да готви - боб, зелен фасул, спанак, манджа и 2-3 пъти в годината месо - от домашните животни. Ама много работеха, аз помня дядо ми къв стар беше, и слизаше 2-3 км пеша до хамбара нижеше тютюн, помагаше на нашите, дърва цепеше. А беше 80+
110
4
 
8
 
! Отговори
До Ванката преди 9 месеца
Ех ванка, колко ти обясниха че проблема не е във вредните храни по магазините, а в това че тези вредни храни са евтини и българина набива кат невидял, без да спортува а в допълнение пуши и пие кат за последно. Няма толкова вредни храни които при правилна и умерена консумация да доведат до голям праблем. Понял?
109
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Екстра, повече затлъстели и болни хора означава повече свободен ресурс за здравите и във форма.
108
0
 
13
 
! Отговори
Ванката преди 9 месеца
Ами държавата няма сметка от дълголетници, да бачка там плебса до пенсия, а и тва му е много даже. Колко тонове палмово масло ядем? Колко растежни хормони приемаме с месото? Колко химия приемаме с плодове и зеленчуци? ... Всички отрови са с любезното съдействие на държавата в полза на печалбарството.
107
4
 
4
 
! Отговори
Лакардиев преди 9 месеца
Средната продлжителност на живот сега я дават по висока от при бай ви Тошя. Това какво ни говори?
106
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Скандинавия не прекалявали с алкохола да във Финландия въобще не пият, въпреки, че цените на алкохола са завишени изкуствено 10 пъти.
105
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз си мислех, че като съм пълен и малко хора са като мен, но като свалих 25кг и казах на познати, и те взеха да ме разпитват как, защото и те били качили доста килограми. Хора, които познавам от години сега разбирам, че не са онези слаби и с нормални тела, каквито ги помня. Явно има и някаква "пандемия" от хранителни фактори и стрес, защото и хора с нормални навици силно се променят.
104
1
 
5
 
! Отговори
До Striker преди 9 месеца
Точно така - у нас има голяма разлика между поведението намъжете и жените, което води и до разлики попродължителност на живота в добро здраве по официални статистики между двата пола. Ходим редовно в планината и жените там са 80%, когато говорим за хора в пенсионна възраст.
103
2
 
2
 
! Отговори
Исландофил преди 9 месеца
Хаха, има ли положителна класация, в която исландците да не са сред челните места? Уникална нация. Много им се радвам.
102
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Гошо То се вижда другарю демократ били сме към 9 милиона, а сега сме по-малко от 6милиона, като от тях 3-4 са неграмотни от малцинството за които българския не е майчин език.
101
0
 
10
 
! Отговори
трезвен преди 9 месеца
нашенците не могат да разберат,че ядене, пиене и пушене не стават нещата.Виж за оправдания много ги бива,те никога не са виновни!
100
0
 
16
 
! Отговори
някой преди 9 месеца
Тук не става въпрос само за храна. Тук става въпрос за начин на живот.Едната страна е храната, другата е физическата активност.От седене 8 часа в офиса на един стол например се получават хемороиди.Да не говорим че метаболизма отива на кино.Разбира се, всеки трябва да се справя както може - който има пари и време и може да си позволи, ходи на фитнес или тренира спортове.Който няма възможности или живее на село - копа с мотиката по градината.И да, не трябва също да ядем некачествени храни.