Цигари, алкохол, затлъстяване – българите живеят най-нездравословно

Хората в Индия са на другия край на класацията
233
Цигари, алкохол, затлъстяване – българите живеят най-нездравословно
Снимка: Pixabay

Тютюнопушене, консумация на алкохол, липса на физическа дейност, приемане на храни с високо съдържание на захар: много са факторите, които влияят върху начина на живот на хората и на тяхното здраве.

Здравната организация Medical Aid е проучила данните за 50 държави по отношение на пет от тези фактора, а именно: затлъстяване, липса на физическа активност, консумация на алкохол, тютюнопушене и болести, предавани по полов път. Като източници са използвани данни на Световната здравна организация (СЗО), CIA Factbook и Wisevoter, пишат няколко немскоезични издания. Въз основа на това е съставена класация, резултатите от която донякъде изненадват, пише Дойче веле.

В България и Латвия хората живеят най-нездравословно

България оглавява класацията и е страната с най-нездравословен начин на живот, посочва швейцарският сайт nau.ch. Всеки трети българин пуши цигари и изпива по 11,2 литра алкохол годишно, уточнява изданието. А германският "Щерн" добавя към картината и още три факта: 38,5% от българите не се движат достатъчно, съответно една четвърт от населението на страната е затлъстяло, а случаите на предавани по полов път болести са 16 на 100 хиляди души. Това обаче не е лош показател, ако го сравним например с класираната на десето място, тоест стояща значително по-добре от България, Южноафриканска република, където случаите на предавани по полов път болести са цели 37 на 100 хиляди души, става ясно още от касацията.

Веднага след България на второ и трето място са поставени Латвия и Аржентина, а първата десетка се допълва от САЩ, Литва, Хърватия, Унгария, Естония, Германия и ЮАР.

Ето и конкретните данни за Германия, поставена на девето място в тази класация: консумацията на алкохол е средно по 10,6 литра на човек годишно, всеки пети германец (19,9%) пуши цигари, 42 процента от хората не са достатъчно активни физически, 22,3 на сто от населението страда от затлъстялост, а случаите на предавани по полов път болести са 15 на 100 хиляди души, пишат "Щерн" и RTL.

Индийците живеят най-здравословно

В другия край на класацията, тоест страните, в които хората водят най-здравословен начин на живот, са Индия, Исландия и Швеция. Само 5,2% от индийците пушат, а затлъстели са около 3,9% от хората в тази страна. Също и броят на случаите на болести, предавани по полов път, е много нисък в Индия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още по темата: здравеалкохолцигари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
9
 
6
 
! Отговори
132 кг, 186 см, 33 г преди 9 месеца
СМЪРТОНОСНИЯ КУКУ19 ГО ИЗКАРАХ ЗА ТОЧНО 2 ДНИ С ТЕМПЕРАТУРА И МЕСЕЦ УМОРА И НЕ ПОВТОРИХ. ВСИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ СА МИ В НОРМАТА = КРЪВНО, ПУЛС, ЗАХАР, ХОЛЕСТЕРОЛИ. ЛЕКАРИТЕ СА МАФИЯ
18
2
 
26
 
! Отговори
.. преди 9 месеца
Защото ни заляха с помията, която направи американците дебели - сега те хапват нормална храна, ние ядем л****** ...
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нищо, че снимката не е от България. Всеки може да живее както си иска. Аз не виждам какво ви пречи ако съм тлъста прасюга. На едни им харесва секс нонстоп. На други да се гледат в огледалото запотени във фитнеса, а на мен да плюскам хамбургери.
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да, ама после Ковида ни е виновен и маските, че не сме ги носили.
15
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И моята сестра е такава торбалана. Викам й- па отслабни, вече ми е противно да я гледам. Ужас. Ама торба.
14
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
6, 'защо българите са такива дълголетници. Оказва се, че причините са многото движение, киселото мляко, природната храна' -- живееш като зомби спазвайки всички закони и препоръки, без грам щастие ще живееш дълго като пле вел определено
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Моята стринка е такава затлъстяла, на 62 г е, много е пълна, около 180кг е, а е висока 150 и нещо, има остеопороза, други заболявания, едвам върви вече, на младини е била вика 45 кг , ама като родила второто си деца и хормоните й са се объркали и няма отслабване. Цял живот е на диети, не яде много. Някакъв ужас е. След още някоя година и може да залегне, а залегне ли, ужас! Как ще я гледат техните не знам, ще трябват минимум 5 човека, за да я преобръщат.
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нали уж всички бяха прекрасни такива каквито са, пък сега "затлъстяване"?
11
7
 
0
 
! Отговори
... преди 9 месеца
угаждаме си .. няма да ям марули цял живот. харача до дупка. вие спестявайте и яжте моркови и марули
10
5
 
7
 
! Отговори
До 2 преди 9 месеца
На други пък такива ботове като теб кожа и кости са им противни. Но съдейки по начина ти на мислене, си съвременен лгбти
9
3
 
5
 
! Отговори
ДебелООкият Коко преди 9 месеца
се Храни Здравословно - за това за 9 дена 9 милиарда изпапква!
8
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Страхотна снимка ... Само че това е вашата джендърска държава САЩ
7
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вече е модерно да си дебел. Масово тийнейджърките са яко затлъстели и ходят с къси бюстиета, да им се вижда "коремчето". На 30 години ще са като тия от снимката.
6
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да бе, вярваме за Индия
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ни пия, ни пуша, ни по жени ходя :)))))
4
3
 
13
 
! Отговори
Пхахах преди 9 месеца
Като моите две лели, застояха се и станаха торбалани. Баба беше слабичка, тя на 84 г. почина, дядо пък още по-слаб беше, като клечка, а те такива торби на кой са се метнали, ужас.
3
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То, ако нямаш корем 2 метра напред и не муаш бира и нездравословна храна, то какъв мъж си?
2
20
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дебелите хора са ми противни. Аз съм слабичък, висок съм 1.82 и тежа 65 кг. Като гледам на хора как им висят кормите, ужас. Запустялото тяло показва запустяла и отвътре душа. Да си слаб е най-добре- леко ходиш, не ти тежи, а при затлъстелите само клатушкане и охкане. И се потят и миришат.
1
4
 
23
 
! Отговори
Пешо преди 9 месеца
И затъпяване!