Гайтанджиева: Всяка информация, която е срещу Украйна, се цензурира

Според нея с "Миротворец" се всява страх
22 юли 2023 14:00, Александър Попов
860
Гайтанджиева: Всяка информация, която е срещу Украйна, се цензурира
Снимка: БГНЕС, архив

"Политиката, която се налага, е, че информация, която не отразява Украйна в добра светлина, се цензурира", каза в интервю за БНР разследващият журналист Диляна Гайтанджиева.

Тя бе включена в украинския сайт "Миротворец", а по думите й останала "изненадана, че въобще имаше някаква реакция от страна на властта, защото става въпрос за Украйна".

Според "Миротворец" Диляна Гайтанджиева е "агент на руските служби", а нейните разследвания са определени като "руска пропаганда" и "теория на конспирацията". Едното от разследванията – за биолаборатории на Пентагона, е от 2018 г. и не касае само Украйна. Другото разследване, заради което тя  присъства в списъците на "Миротворец", е за износа на български оръжия през трети страни за Украйна.

Още по темата
Гайтанджиева уточни, че в горния десен ъгъл на сайта има надпис "Ленгли – Вирджиния", където се намира централата на ЦРУ. Според нея сайтът е репресия на несъгласните и на критиците на Украйна и не се затваря, за да се влияе на чужденците, които са "врагове" на страната.

"Този сайт - "Миротворец", е психологическа операция, целяща да всее страх. Когато човек види името си, личните си данни, види информация за себе си, види снимките на трупове, на призивите за насилие на заглавната страница, да се изплаши и да замълчи."

Това е световноизвестен сайт, който многократно е предизвиквал недоволство, реакция, дори категорична резолюция на Европейския парламент от февруари 2021 г., добави Гайтанджиева. По думите ѝ украинското правителство не забранява нещо, което според ЕП е екстремистко и нарушава законите на Европа.

Според Гайтанджиева украинските служби използват информация от "Миротворец". И опонира на информацията, че украинското правителство няма никаква връзка с него.

"Този сайт е създаден от служител на МВР на Украйна. Той не го крие, той даде интервю в английската "Ал Джазира", той се гордее със сайта си", заяви тя.

В работата си Гайтанджиева е използвала публична информация на Пентагона. Тя припомни, че помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд потвърди под клетва, че Съединените щати финансират такива изследвания в биолаборатории и след началото на войната бяха притеснени материали от украинските лаборатории да не попаднат в ръцете на Русия.

След всяко разследване съм обвинявана, че съм агент на какви ли не служби, сподели Диляна Гайтанджиева в предаването "Политически НЕкоректно". По думите ѝ, е била сочена както за агент на ЦРУ, така и на иранските, и на българските служби.

"Толкова съм свикнала с това. В конкретния случай с "Миротворец" е абсурдно."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


860
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
12
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Затова и правителството не взима никакви мерки срещу сайта, защото от посолството не разрешават...
2
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоест, вие смятате, че по време на 2-рата световна е било добре в Русия, Англия и САЩ да се публикуват добри новини за Германия, а за съюзниците - лоши?
1
43
 
23
 
! Отговори
Мнение преди 9 месеца
Голяма ***, дори за журналист. Как така Волгин не е в списъка, а агент Гоце и подобни. Който не е мислил, а е слугувал на Путин за пари в плик да му мисли