България загива здравословно, ядем некачествена храна, не се движим...

Иван Неделчев и Яна Данаилова се обявиха за национална стратегия
24 юли 2023 09:24, Анисия Иванова
111

България е страната, в която хората живеят най-нездравословно, показва проучване сред 50 държави в света.

"За съжаление, двигателната и хранителна култура при нас липсва. Опитваме се да вкараме в училищата час по здраве. Опитваме възрастните хора да ги накараме да се движат и да махнем мантрите, че спортът е само за медали и купи. Има нужда от национална информационна кампания, здравето на нацията е в опасност. Основният стожер на образованието в тази насока е семейството - личният пример, училището, популярни личности, министерствата, президентската институция, медиите", каза фитнес инструкторът гл. ас. д-р Иван Неделчев в "България сутрин".

По думите му не осъзнаваме как България бавно и постепенно се стопява.

"Вижте какво става на българските плажове и какво се продава в училище. България загива здравословно. Забравихме да общуваме, децата по 7-8 часа на ден са пред телефоните и компютрите. Агресията на пътя се тушира със спорт. Ако не образоваме хората как да се хранят, как да спят и колко е важна природата - не ни чака нищо добро", подчерта Неделчев.

Нутриционистът Яна Данаилова посочи, че хранителната култура на българина е изключително недобра и в нея преобладават високо преработените храни. Това е тайната на здравословното хранeне - да се храним с максимално близки до природата храни, които не са минали висока степен на индустриална преработка, отбеляза Данаилова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея високата концентрация на рафинирани брашна, захар и сол води до неблагоприятната статистика България да е водеща страна във всички негативни класации.

"Хроничните незаразни болести са до голяма степен предотвратими, ако се контролират 4 ключови фактора - нездравословната храна, прекомерната консумация на алкохол, прекомерната консумация на тютюн, липсата на адекватна двигателна активност", категорична е Яна Данаилова.

Тя се съгласи с Иван Неделчев, че стратегията за повишаване на хранителната култура трябва да бъде на национално и държавно ниво. Превенцията е в пъти по-ефективна от лечението, обърна внимание нутриционистът. На второ място е семейството и личният пример, потвърди Данаилова.

"Сега сме на Черноморието и няма какво да ядем. Приоритет номер 1 в моето семейство е здравословното хранене, защото вярвам, че храната е ключов детерминант за човешкото здраве. Едно дете се нуждае само от храна с висока хранителна плътност. Нямаме право да даваме празни калории на децата си. Човек няма нужда от кой знае колко калории. Ако нашата работа е предимно физическа и ако не преяждаме, тогава телата ни ще работят много по-добре. Истината е в превенцията, ежедневно движение и просто хранене. Разбира се, адекватен сън", каза още нутриционистът.

Иван Неделчев добави, че фитнесът е състояние на духа, на тялото, на социалното благополучие. Той посъветва зрителите 3 пъти седмично по един час да имат някаква двигателна активност.

"Не е задължително да влизат в силова зала. Нека съобразят тази двигателна активност с техните потребности. И допълнително всеки ден да имат ходене пеш, каране на колело. 10 000 крачки са санитарен минимум. Колкото повече движение, толкова по-добре. Да слезем от колите, в Западна Европа има задръстване от колела. Не е срамно да си приготвяме храната вкъщи и да си я носим в училище, в университета, на работа", коментира още фитнес инструкторът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
0
 
! Отговори
нн преди 8 месеца
Бърз поглед към коментарите и веднага става ясно, че според повечето хора държавата е виновна за преобладавщата фигура тип ТОЛУП на българина. Преяждане с мазна храна, злоупотреба с алкохол и никотинови изделия, застойни процеси в тялото, духа и мозъка.....очакването е някойда дойде и да ни оправи пак.
100
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По думите му не осъзнаваме как България бавно и постепенно се стопява. Така са наредили от посолството и заповедта се изпълнява.
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Толкова е всеобхватен проблема и зависещ от много фактори че няма накъде. И понеже от 30 години сме на самотек държавата и се получиха такива интересни слоеве. Най бедните в страната по селата сега съм по родопите примерно са най здрави и най качествена храна ядат, чиста вода чист въздух спокойствие в природата 1500м н.в. няма обхват няма телефони най много столетници. От друга страна батките с тумбаците дето се тъпчат с ***, регулярната *** по панелките на работа банички, кибапи бири.
98
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всичко хубаво,ама гладна не мога да заспя.
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 98 - Кви ги плщиш ве тард?
96
1
 
6
 
! Отговори
не му трябва преди 8 месеца
на българина здравословен начин ан живот,на него от ллката му се втълпява,че е богоизбран,че косъм не може да му падне от главата,че господ е българин и знае,че каквото и да прави,с каквото и да се тъпче нищо не може да мус е лучи и си е така,аз блен българин не познавам,здрави са като камък въпреки,че плюскат и пият като за последно,не се движат,защото не им се налага да работят,парите си ги крадат и падат от небето
95
2
 
10
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 8 месеца
Така е защото няма държава. В магазините продават много ***, но държавата нищо не прави. Ако пък се открие нарушение не може да се съобщи кой е производителя, какъв е тогава смисъла от всичките проверки. Що па тези експерти не кажат с нашите доходи каква храна може да се купи. А пенсионерите като нямат пари за хляб торти ли да ядат?
94
1
 
15
 
! Отговори
Еххх преди 8 месеца
Мафията в България прави пари от отровата по магазините ,Държавата е мафията ,месото е вносно с истекъл срок всичко е отрова СЛАВА НА ДЪРЖАВНАТА МАФИЯ.
93
3
 
4
 
! Отговори
здрави преди 8 месеца
прави и бодри. марули, домати, диня, хляб цял ден с асансйора - нагоре, надолу. Като се разплуя и грохна и не ми се говори от заспиване и мързел. Куката е бодра , като ще яде и като ще се разхожда. Жените са слабо-потентни , а над определена възраст озлобени от критическата
92
8
 
9
 
! Отговори
Дейвид Айк преди 8 месеца
Управляват ви гущери от хилядолетия , целта им е в много скоро време да въведат базовия доход - където за да го получите трябва да изпълнявате това което кажат, да пиете кална вода , да се храните с скакалци , и да не правите повече от 10 крачки на ден защото чипа , който ще ви бъде вграден ще подаде сигнал и баретите ще ви изхвърлят от някоя скала , и всички ще гледат както е било в Рим.
91
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо не си купувате био домати за по 15 лв. килото ами купувате Турски, Гръцки и др. от по 2 лв. килото. Има по магазините и хубава храна, но въпроса е колко хора могат да си я позволят. Кой е виновен, че 90% от населението няма пари и едва крета??? Ограбихте държавата и сега се чудите защо хората ядът ***!!!
90
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Храната няма да става по-добра. Колкото повече хора има на този свят толкова повече храна ще трябва за да се изхранваме и толкова повече ще натделява евтината. Защо според вас в Америка се отглежда толкова много царвица? Защото е евтино. По-скъпо е да се отглеждат животни или чисти био продукти без ГМО и без нитрати. Пак се радвайте, че не сме като като някои страни, където и едно ядене на ден не могат да си позволят.
89
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това е тайната на здравословното хранeне - да се храним с максимално близки до природата храни ---- Ако не говори глупости, значи сурово месо, зърна на пшеница от полето и разни корени ще са идеални.
88
2
 
11
 
! Отговори
Анон преди 8 месеца
Нормални при тези условия на живот. Масово хората не печелят достатъчно пари и нямат възможност да си купуват качественна храна, а взимат евтиното и вредното. Или такива, които работят като волове и ядът накрак някакви вредни полуготови ***.
87
3
 
19
 
! Отговори
Ванката преди 8 месеца
Основен фактор е стресът, а него ни го докарват любимите управляващи. Народът се мъчи първо да оцелее. Когато хората са спокойни и сигурни в битието си, тогава се стремят да го надграждат.
86
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Надявам се всички да разбират как работи света. На върха на пирамидата са свръх богатите, които живеят здравословно. След тях надолу по вертикалата както следва. За България е отредено да бъде периферия, с затихващи функции ( по проф. Христов ), със съответните слугинаж и съпорт, както се смята за необходимо, както и депо за износ на човешки ресурси и евентуално заграбване на български територии, естествено по законен бизнес план. С други думи бананова република от латиноамерикански тип.
85
0
 
4
 
! Отговори
Веско преди 8 месеца
До Анонимен 76 - - - - - - И кое ви е 60% полуфабрикати по-конкретно? Явно си е мързел, щото у нас освен консервата домати и чат-пат някакво обработено месо за сандвичи друг няма.
84
6
 
19
 
! Отговори
дедо ви преди 8 месеца
това с некачествената храна е от момента в който станахме зависими от брюкселските милионери които ни казват какво да ядем и пием напълвайки ни държавата с продукти пълни с химия . помните ли забраната върху кривите краставици че нямали търговски вид :) а това за движението е личен избор .
83
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Македонската наденица е най-качествена.
82
12
 
12
 
! Отговори
Ми ще загива преди 8 месеца
като гласувате за копейкин и сие, и това ви е много