България загива здравословно, ядем некачествена храна, не се движим...

Иван Неделчев и Яна Данаилова се обявиха за национална стратегия
24 юли 2023 09:24, Анисия Иванова
111

България е страната, в която хората живеят най-нездравословно, показва проучване сред 50 държави в света.

"За съжаление, двигателната и хранителна култура при нас липсва. Опитваме се да вкараме в училищата час по здраве. Опитваме възрастните хора да ги накараме да се движат и да махнем мантрите, че спортът е само за медали и купи. Има нужда от национална информационна кампания, здравето на нацията е в опасност. Основният стожер на образованието в тази насока е семейството - личният пример, училището, популярни личности, министерствата, президентската институция, медиите", каза фитнес инструкторът гл. ас. д-р Иван Неделчев в "България сутрин".

По думите му не осъзнаваме как България бавно и постепенно се стопява.

"Вижте какво става на българските плажове и какво се продава в училище. България загива здравословно. Забравихме да общуваме, децата по 7-8 часа на ден са пред телефоните и компютрите. Агресията на пътя се тушира със спорт. Ако не образоваме хората как да се хранят, как да спят и колко е важна природата - не ни чака нищо добро", подчерта Неделчев.

Нутриционистът Яна Данаилова посочи, че хранителната култура на българина е изключително недобра и в нея преобладават високо преработените храни. Това е тайната на здравословното хранeне - да се храним с максимално близки до природата храни, които не са минали висока степен на индустриална преработка, отбеляза Данаилова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея високата концентрация на рафинирани брашна, захар и сол води до неблагоприятната статистика България да е водеща страна във всички негативни класации.

"Хроничните незаразни болести са до голяма степен предотвратими, ако се контролират 4 ключови фактора - нездравословната храна, прекомерната консумация на алкохол, прекомерната консумация на тютюн, липсата на адекватна двигателна активност", категорична е Яна Данаилова.

Тя се съгласи с Иван Неделчев, че стратегията за повишаване на хранителната култура трябва да бъде на национално и държавно ниво. Превенцията е в пъти по-ефективна от лечението, обърна внимание нутриционистът. На второ място е семейството и личният пример, потвърди Данаилова.

"Сега сме на Черноморието и няма какво да ядем. Приоритет номер 1 в моето семейство е здравословното хранене, защото вярвам, че храната е ключов детерминант за човешкото здраве. Едно дете се нуждае само от храна с висока хранителна плътност. Нямаме право да даваме празни калории на децата си. Човек няма нужда от кой знае колко калории. Ако нашата работа е предимно физическа и ако не преяждаме, тогава телата ни ще работят много по-добре. Истината е в превенцията, ежедневно движение и просто хранене. Разбира се, адекватен сън", каза още нутриционистът.

Иван Неделчев добави, че фитнесът е състояние на духа, на тялото, на социалното благополучие. Той посъветва зрителите 3 пъти седмично по един час да имат някаква двигателна активност.

"Не е задължително да влизат в силова зала. Нека съобразят тази двигателна активност с техните потребности. И допълнително всеки ден да имат ходене пеш, каране на колело. 10 000 крачки са санитарен минимум. Колкото повече движение, толкова по-добре. Да слезем от колите, в Западна Европа има задръстване от колела. Не е срамно да си приготвяме храната вкъщи и да си я носим в училище, в университета, на работа", коментира още фитнес инструкторът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чудо голямо! Важно е ДС, българските олигарси, мафията и политиците да са добре. Както е вече от 79 години в България. Да живеят каскетите, овчарите и борците!
80
1
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
ЗА УМСТВЕНА ИЗОСТАНАЛОСТ ЯЖТЕ ХАМБУРГЕРИ!
79
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като не си произвеждаме а внасяме само некачествени продукти е така.
78
5
 
17
 
! Отговори
леля Пена преди 9 месеца
САМ КАКВОТО СИ НАПРАВИШ,ДРУГ НЕ МОЖЕ. НА НАС ВСЕ НЯКОЙ ДРУГ НИ Е ВИНОВЕН.
77
8
 
5
 
! Отговори
ЕС преди 9 месеца
До НормалноТи като ти пречат западняците *** в Северна Корея да живееш ще си здравословен само за 1 година
76
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Две са само причините българинът / дете, зрял или възрастен/ да не живее здравословно- мързел и подражание на лош стил на живот с вредни и рискови фактори !
75
3
 
18
 
! Отговори
баба мара преди 9 месеца
сега ли го разбрахте ами 20 годишното ирландско месо което сега го продават за500 лева маслото маргарин ли е или не сиренето с водно съдържание какво еисп св месо на колко години е
74
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като немаме 500 кинта да ядем 3 пържолки от Метро в ресторант, така ще е :) Храната ни поне 60% са полуфабрикати, нормално е да сме най-болната нация в Европа :))
73
5
 
15
 
! Отговори
dy преди 9 месеца
Значи само като ви прочетох заглавието на статията, разбрах колко "здравословно" са ви преп(Р)одавали в образователната система вашите преп(Р)одаватели!!! Ако не ме разбирате-обяснете си как може човек да загине "здравословно"!!! Плиткоумни списвачи!!!! Иначе триете коментари, ама няма кой да ви изтрие неграмотното заглавие!!!
72
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трябва огромна работа за размразяване на замръзналите български мозъци
71
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всеки знае какво трябав да прави - да се движи, какви храни и напитки да избяга, но не искат, нали веднъж се живее. Ами няма как да стане
70
1
 
27
 
! Отговори
до 70 преди 9 месеца
Не, дъртите баби ходят на планина, разхождат се. Майка ми на 77 кара ски. Бивш състезател, вярно, но си спортува редовно. Въпрос на манталитет е. А повечето женоря на 70 стават по 140кг тюфлеци.,
69
0
 
4
 
! Отговори
Рънътъ прай борбътъ! преди 9 месеца
....ееех....
68
9
 
21
 
! Отговори
банани и WC хартия преди 9 месеца
Затова скачахте, а сте намалени с 30% за 30години. Времето е наше ????
67
1
 
27
 
! Отговори
Чалга дивак преди 9 месеца
Пукница и чалга......новите идоли на нещастния невеж народ!
66
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Децата вече от 4-ти клас посягат към цигарите и енергийните напитки. Какво се очаква... те на 20 години ще са абсолютни паррцали...следете си децата и ги възпитавайте!
65
9
 
11
 
! Отговори
Нормално преди 9 месеца
След 30 години ЕС и НАТО.
64
1
 
15
 
! Отговори
мхм преди 9 месеца
пушат,пият,яко мазно всеки ден,спорт нула, от колите не слизат по им са насърце от самите тях пърдящи ламарини и после се оправдават с липса на пари и т.н и не разбират,че нещата са свързани
63
1
 
17
 
! Отговори
отиде си неразбрана преди 9 месеца
"Днес българина е духовноболен" - Вера Кочовска
62
0
 
10
 
! Отговори
Е как ще точим ... преди 9 месеца
Е как ще точим здравна каса ако сме здрави! Я малко по сериозно моля!