Произвеждаме само 30% от свинското, вносното не е по-добро от нашето

Иска се актуализация на държавната помощ за свинете
25 юли 2023 09:05, Елка Василева
61

Цените на свинското месо у нас са сред най-високите в страните от ЕС. Това се констатира в анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

Още по темата
"Цената се определя от европейския пазар. Всяка седмица получаваме справка, цената в Европа е 2,55 евро, нашата цена в никакъв случай не е по-висока. Нашата цена се диктува изцяло от европейския пазар. В момента цената за живите свине, угоени за клане, е 3,90 лв. без ДДС", заяви председателят на Асоциацията на свиневъдите Полина Хаджистоева пред Bulgaria ON AIR.

Тя обърна внимание, че лятото не е периодът на свинското месо, а "цените на всички консумативи, които са изключително високи, нямаше как да не се отразят на цената на свинското".

От думите на Хаджистоева стана ясно, че произвеждаме максимално 35% от свинското месо през зимните месеци. Около 30% средно произвеждаме прясно българско месо за директна консумация. Около 70% е вносът, основно в големите чужди вериги. Свинското месо у нас идва от Германия, Белгия, Дания и Нидерландия.

"Не е по-хубаво от нашето, минало е време на производство и превоз, докато стигне до нашите магазини. Малките местни вериги работят с прясно българско месо от малки производители. По-евтиното месо в голямата верига преминава специфично обработване, където става по-едро, но като го сложат потребителите на скарата, то изчезва. Всеки търговец е задължен да обозначи какво месо продава", обясни Полина Хаджистоева в "България сутрин".

Тя алармира, че остава трудна комуникацията с държавата, в частност с Министерството на земеделието. Но вече има надежда за по-активен диалог.

"Имаме една-единствена държавна помощ, която не е европейска. Изцяло разчитаме на нея, но е с изключително ниски ставки. Апелът ни е да направим среща, за да има актуализация на държавната помощ за свинете", завърши председателят на Асоциацията на свиневъдите.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То ако беше само свинското! При царя, дребно разпокъсано селско стопанство и по някоя и др фабрика, но Бг се е хранела сама.При соца, до 89, се развива селско стопанство, икономика, тежка и лека промишленост, електроника, енергетика, хранителновкусова, здравеопазване и т.н , Бг се е нареждала между най развитите 30 държави в света. Сега дори животновъдство и растениевъдство е слабо развито и от износител на всичко, сега всичко е внос, добре че са съседите и ЕС за да хранят и обличат и т.н Бг
38
1
 
3
 
! Отговори
ШЕФ ГОТВАЧ преди 8 месеца
МАНТРАТА ПОВТАРЯНА 30 ГОДИНИ "НЕ Е ПО-ХУБАВО ОТ НАШЕТО" СЕ ИЗТЪРКА, СМЕНЕТЕ ПЛОЧАТА!!!... ВСЕКИ ЗНАЕ, ЧЕ МЕСОТО ИМА ТЕХНОЛОГИЧЕН СРОК НА УЗРЯВАНЕ, СЛЕД КОЙТО Е НАЙ-ДОБРО ЗА ГОТВЕНЕ...
37
0
 
6
 
! Отговори
Име преди 8 месеца
Ако останем в ЕС още повече ще ни "сгънат" да намалим производството. Нашите 240 "хубавци" са ги подплатили, за да не свършат нещо добро за икономиката ни!
36
2
 
3
 
! Отговори
вижте кой преди 8 месеца
го яде . ние изнасяме от родопа на украйна . остава 30 от 100 - цялото се купува от застаряващо население . 40 процента се продава готвено с 4 пъти надценка . Не Яжте свинско . Телешкото мирише . Рибата филе консерва е внос, пуешко е гадост, конското е скъпо .
35
0
 
8
 
! Отговори
Икономически разтеж преди 8 месеца
По данни на Националния Статистически Институт животновъдството в България се е свило около 10 пъти по съответните отрасли последните 30 години.
34
3
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
Каква е разликата,ако едно прасе се отгледа в България или Испания? Все си е прасе.Ако направя кюфтета с българско и испанско месо,председателката на асоциацията няма да усети разлика.
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
МОЖЕ ДА НЕ Е ПО-ДОБРО НО И ТОЛКОВА ДОБРО КОЛКОТО БЪЛГАРСКОТО И Е ПО-ЕВТИНО
32
1
 
2
 
! Отговори
прасета преди 8 месеца
се гледат лесно . Свинарници по европейски стандарт, такса за отглеждане, пумия и сурватка от ресторанти, един път годишно колене, скопяване, такси фелшер за раждане и дезинфекция . На родопа се продава после без пари - по 4 лв. за кило . Родопа плаща след 2-3 години, че немат пари - държавна фирма . Гледайте Прасета . Ще си купя пържолка .
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега броя на отглежданите cвине в българия е на 20% от броя им през 1987 година. Подобно е положението и при останалите селскостопански животни.
30
4
 
8
 
! Отговори
Таня преди 8 месеца
Веднъж се излъгах да купя телешки Rib eye стекове от една от големите вериги. Абсолютна помия. Мъжа ми опита една хапка и каза да го изхвърля веднага. Той хапва само такова месо и не може да бъде заблуден, но обикновения българин няма как да разбере.
29
4
 
7
 
! Отговори
Valio преди 8 месеца
Винаги търся и купувам българското.....а разни немски вериги,като лидъл и кауфланд се опитват да те заблудят,като пишат транжирано в България а то испанско или друга вносна помия.
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
боко съсипа селското ни стопанство, управлява прекалено дълго, за да не е виновен
27
9
 
12
 
! Отговори
1212 преди 8 месеца
Стига с тези глупости за 20-30годишни замразени меса! Няма ***, който да плаща десетки години тока за съхранението във фризери, златно ще му излезе месото. Внасят се замразени меса, но са на макс. шест месеца. Тук ги размразяват и продават за пресни.
26
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Има търсене, внася се. Нашенецът не се интересува от качеството, а от цената. Имаме прекрасно жълто пилешко и безкомпромисно свинско месо. Телешкото още ни куца, та въпреки че плащам да ми гледат Блек Ангъс телета, хапвам вносно от Япония и Аржентина- няма равно. А хората нямат култура, ясно е. Колкото по-нисък доход, толкова по-ниска култура на хранене. Добрата храна не е хич скъпа, но трябва мисъл какво и колко да се яде.
25
2
 
21
 
! Отговори
Случаен минувач преди 8 месеца
А кой изкла прасетата, в битка с въображаеми болести?
24
0
 
12
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 8 месеца
Пак от държавата искат пари? Ама когато държавата иска да ви контролира ревете. Та, какво искате последно? Безкраен източник на пари без въпроси. Еми... няма. Нали искахте свободен пазар? Ето го :)
23
3
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Никакви пра'с'ета! Европеидните про'с'таци трябва да ядат насекоми!
22
4
 
11
 
! Отговори
Финансист преди 8 месеца
Ами, гледаме по телевизора - някакъв Гюров - искал да управлява БНБ . Ами че той е толкова як селянин с аграрна физиономия , какъв банкер , само е за полето с мотика номер 8 ! Колко декари има за копане , пращайте ги такива като него там, на полето !!!!
21
4
 
18
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Вносното свинско е безвкусно, старо, негодно ! Кой съсипа родното свинепроузводство , птицевъдство , та сега ядем само преоценените европейски меса ??? КОй ??? Кога този " КОЙ " ще бъде осъден и влязъл в затвора както и другите , които днес се пъчат в Парламента и крадат и със задните си части ??? КОГА ???
20
4
 
10
 
! Отговори
Христо преди 8 месеца
Няма как 30годишно замразено месо от Европа да е по добро от нашето.Ама имногоооо нежно се изразявате ,браво , браво...