Доц. Рачев: Летните горещини са "новото нормално"

Август ще е топъл, но няма да има продължителни периоди с 40 градуса
26 юли 2023 12:46, Стела Стоянова
37
Доц. Рачев: Летните горещини са "новото нормално"
Снимка БГНЕС

Летните горещини вече са "новото нормално", коментира климатологът доц. Георги Рачев пред БНР.

Не сме свидетели на нещо безпрецедентно или невиждано, тъй като температурите продължително се повишават през последните години. Това явление нараства паралелно с дейността на човека, посочи той.

Доц. Рачев предупреждава, че най-тревожното е липсата на исторически аналози, които да ни помогнат да предскажем какво ще последва след време.

Климатологът коментира и други метеорологични явления, които се проявяват често в Европа. Подобни временни ситуации, като силния вятър и студените фронтове, не са нещо изключително ново. Той припомни случаи на наводнения и катастрофи, които са се случвали през годините. Наблюдава се промяна в някои характеристики на тези явления, като например съсредоточаването на летните валежи в по-малко дни, но с по-голям интензитет и обем.

Още по темата

Според него е очевидно, че климатът не е стационарно явление, което подчертава важността на продължаващите научни изследвания и наблюдения в областта на метеорологията.

За предстоящите дни доц. Рачев каза, че се очаква затопляне в четвъртък сутринта след кратко застудяване през нощта. През август месец се очертава топло време, но не се предвиждат продължителни периоди с температури около 40 градуса.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За последните 20 години средногодишната температура е нараснала с под половин градус.Ако някой се учудва, че е горещо - лято е и сега са горещниците по стар стил.
32
0
 
1
 
! Отговори
до запознат преди 8 месеца
До Запознат И доцент му е много.
31
0
 
1
 
! Отговори
метеоролог преди 8 месеца
Няма община в БГ, в която не е имало температури в интервала 40-45.5 С, има такава карта от 2010г. А в райони като Кърджали, Хасково, Момчилград, Първомай и др бе нещо обикновено, променява работното време, с почивка 12-15ч. Мисля, че глобалното затопляне свършва, и за това се върнаха тези температури.
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Доц. Рачев: Летните горещини са "новото нормално"" - Този доцент за първи път ли чува, че лятото има горещини? хахахаха ... Когато бях хлапе (90-те години) играех лятото навън до 12 - 1 вечерта по къси панталони и тениска (става въпрос за Смолян). Дори и сега в най-горещите дни вечерта (след 10) има как да изляза с дънки и няма да ми е горещо. Странно нещо са медиите. Всички знаем, че лятото е топло, а зимата студено, но като ти кажат по ТВ-то "леле много е топло" и всички започват да мрънкат.
29
2
 
3
 
! Отговори
НОВОТО НОРМАЛНО преди 8 месеца
До Запознат Трябва да го пишат Платен пропагандатор на лъжи и гллупости
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Експертите" са новите паллячовци.
27
3
 
2
 
! Отговори
Запознат преди 8 месеца
Георги Рачев е ПРОФЕСОР по Обществени комуникации и информационни науки към УНИБИТ. Защо го пишете "доцент"? Той е на академична длъжност "професор" в този университет от 2019 г. Преди това е бил също професор по климатология, хидрология и геоморфология към Софийския университет. Това става ясно от справка в сайта на НАЦИД. Моля, редакторите - ОПРАВЕТЕ СИ ТЕКСТА! На няколко места пишете този човек "доцент" ("по-ниска" длъжност). Това са различни длъжности и е добре да се знае от всички!
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Летните горещини са си нещо нормално. "Ново нормално" са само за платените агитатори на климатичните истерици... Учен = Пропагандатор
25
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Народа е нарекал този период Горещници, това си е от време оно, какви глупости говорят синоптиците сега, незнам, само се всяка паника
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"През август месец се очертава топло време, но не се предвиждат продължителни периоди с температури около 40 градуса".............После към края на септември ще видите как листата на дърветата ще пожълтеят и окапят заради човешката дейност.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До другарю, зависи как са измерили температурата :) Не е задължително да е както в Европа или САЩ. Вчера по новините мериха температурата на асфалт нагрят до 57.5 градуса. Забравиха леко да споменат, че са мерили след 15 часа и, че никой УЧЕН не мери на слънце. Температурата се мери по строго определен начин. Иначе всеки може да стигне и до 70 градуса
22
0
 
11
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 8 месеца
Вчера беше голяма плаш-кампания. Дори получих предупреждение на телефона си за опасно високи температури днес. В Бургас се очакваха 43 градуса. Преди малко си погледнах телефона и беше 36. Знам ли.... тези стойности са си нормални за България през лятото. Все пак не сме родени вчера та да не помним :)
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"За предстоящите дни доц. Рачев каза, че се очаква затопляне в четвъртък сутринта след кратко застудяване през нощта."-----------------Навремето беше различно и през деня беше тъмно и хладно. Стопляше само нощем като изгрееше слънцето.
20
5
 
1
 
! Отговори
другарю, преди 8 месеца
Значи Китай лъже,ч е е измерил 56 градуса оня ден? ЗАпадни измислици, а?
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе как така КНДР за пръв път отваря границите за Шойгу след Ковида, нали ковида беше капиталистическа лъжа и нема такова животно? От каКВО СЕ ВАРДЕШЕ кндр?
18
0
 
1
 
! Отговори
Дежурният синоптик преди 8 месеца
Яко жега, бате!
17
1
 
1
 
! Отговори
КОПЕЙКА преди 8 месеца
НЕМА ЖЕГА! НЕМА КОВИД!
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези фалшиви новини и пропаганда от купените медии е просто зададена от тези дето плащат и имат интерес от пропагандата, плана е ясен. А че няма ненормални жеги, няма...винаги лятото е било 30-35 градуса...
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Четох в едно чуждо издание една пропагандна статия,в която се обвиняваше директно читателя,като се казваше така - " ТИ,читателю си виновен за пожарите в Гърция" съответната назидателна статия е публикувана в издание в Северна Европа. Явно новините около войната в Крайна не са в желаната посока от западния елит сега навсякъде в Европа се пише за пожарите в Гърция,Италия и т.н.и се плюе по обикновения,работещ,гражданин
14
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А какво беше "старото нормално" за лятото?