Доц. Рачев: Летните горещини са "новото нормално"

Август ще е топъл, но няма да има продължителни периоди с 40 градуса
26 юли 2023 12:46, Стела Стоянова
37
Доц. Рачев: Летните горещини са "новото нормално"
Снимка БГНЕС

Летните горещини вече са "новото нормално", коментира климатологът доц. Георги Рачев пред БНР.

Не сме свидетели на нещо безпрецедентно или невиждано, тъй като температурите продължително се повишават през последните години. Това явление нараства паралелно с дейността на човека, посочи той.

Доц. Рачев предупреждава, че най-тревожното е липсата на исторически аналози, които да ни помогнат да предскажем какво ще последва след време.

Климатологът коментира и други метеорологични явления, които се проявяват често в Европа. Подобни временни ситуации, като силния вятър и студените фронтове, не са нещо изключително ново. Той припомни случаи на наводнения и катастрофи, които са се случвали през годините. Наблюдава се промяна в някои характеристики на тези явления, като например съсредоточаването на летните валежи в по-малко дни, но с по-голям интензитет и обем.

Още по темата

Според него е очевидно, че климатът не е стационарно явление, което подчертава важността на продължаващите научни изследвания и наблюдения в областта на метеорологията.

За предстоящите дни доц. Рачев каза, че се очаква затопляне в четвъртък сутринта след кратко застудяване през нощта. През август месец се очертава топло време, но не се предвиждат продължителни периоди с температури около 40 градуса.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Стига глупости бе! Какви горещини?! Нормално лятно време! Топло е, горещо е и е добре! Стига психози и идеологически климатизъм! В Гърция има пожари, както всяка година, но пак не е необичайни! Белким народът тръгне по нашето море накрая!
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В момента в Прага е 15 градуса, Берлин 16, Париж 17...в Хамбург е 14 градуса.. Това че Балканите са обхванати от гореща вълна, не трябва да повод за всяване на паника. Утре и тук може да стане 20 градуса.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Човека работи. Обработва планктона отдалече.
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 8 и аз така едно време, дойде ли юли, от сутринта слагам ръкавиците и шала и тичам с шейната на пързалката зад блока. А сега какво - съсипаха го тоя климат. Трябва по тениска и къси панталони да ходя през юли. Новото нормално било.
9
0
 
6
 
! Отговори
Пффф, преди 9 месеца
от името на кое ЕКО - НПО се изказва това недоразумение на снимката?!?
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Спомням си като малък, лятната ваканция грабвахме ските и шеините и цял ден на пързалката!! А сега? Съсипаха го тоя климат!
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Летните горещини са ВЕЧНОТО НОРМАЛНО БЕ ВРРРУНГЕЛ! Кога не е било топло през лятото!? А, да, ПРЕЗ ЛЕДНИКОВАТА ЕПОХА, ОЩЕ ИЗВЕСТНА КАТО "ТЙМНИТЕ ВЕКОВЕ"? А знаеш ли защо, климатично пропагандистче безсрамно платено? Понеже тогава са умрели безброй хора от студ и глад! Та айде недей да ни плашиш с това, че през лятото две седмици е топло! Ти си НОВОТО НЕНОРМАЛНО, платет на хранилка "експерт" да лъже по заявка!
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Климатични те промени породени от парниковите газове, провалиха летния ски сезон в България и Европа!
5
1
 
9
 
! Отговори
Georgiev преди 9 месеца
Шок. Ужас. Гореща вълна насред лято. Светът вече не е същия.
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Така е. В момента във Варна е 32 градуса. Обикновено тук носим шапки и кожуси и правим снежни човеци през юли, обаче човешката дейност през последните години ни докара този температурен рекорд.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Наблюдава се промяна в някои характеристики на тези явления, като например съсредоточаването на летните валежи в по-малко дни, но с по-голям интензитет и обем." -от началото на пролетта до преди 3 седмици не спираше да вали та не знам колко кратки са били тези валежни периоди.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
2018 - Тръмп ще ни убие! 2020 - Ковид 19 ще ни убие! 2022 - Путин ще ни убие! 2023 - Лятото ще ни убие!
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След глобалното затопляне, през септември ще дойде ледената епоха предизвикана от дейността на човека. Тогава студът и снегът ще са новото нормално.