Какво празнуваме на 3 март – васалитета или приноса ни за освобождението?

Руско-турската война нямаше да се случи, ако българите не бяха дали повод за нея
26 юли 2023 16:21, Елка Василева
945
Какво празнуваме на 3 март – васалитета или приноса ни за освобождението?
Снимка: архив, БГНЕС

Какво празнуваме на 3 март – васалитета на България или приноса на българите за освобождението им, коментираха историците проф. Милко Палангурски и проф. Иван Илчев по повод идеята на "Продължаваме промяната-Демократична България" 24 май да стане национален празник на България.

Още по темата
Според проф. Палангурски българите трябва да проумеят какво празнуват. Ние сме единствената европейска държава, която празнува някакъв договор, подписан между две други борещи се империи, коментира той и добави, че в него се предвижда България да се превърне във васална държава.

Проф. Илчев смята, че такова предложение за промяна на националния празник от 3 март на 24 май може да бъде направено единствено от исторически неграмотни и политически конюнктурни хора. Той добави, че предложението всъщност изтрива приноса на българите за освобождението им с Раковски, Левски, Априлското въстание.

3 март, тълкуван като празник на васалитета

Попитан 3 март или 24 май е по-подходяща дата за национален празник, проф. Палангурски коментира, че със сигурност е ясно, че неподходящият е 3 март. Според него българите най-после трябва да проумеят какво празнуват. Ние сме единствената европейска държава, която празнува някакъв договор, подписан между две други борещи се империи, коментира проф. Палангурски и добави, че в този договор се предвижда България да се превърне във васална държава.

По думите му сме единствената държава, която празнува своя васалитет, с изключение на Централноафриканската република. Историкът даде примери с нашите съседи - сърбите и гърците празнуват началото на своите революции. Румънците празнуват своето съединение, а черногорците - своята независимост. Молдова също празнува независимостта си. По думите му всички други балкански държави също са били васални на Османската империя или на други велики сили, но никой не си е позволил да празнува своето подчинение. Според него няма какво да празнуваме на 3 март.

Друг е въпросът дали 24 май или други национални дни могат да бъдат издигнати в статус на национален празник, отбеляза историкът. Той смята, че това е въпрос на дискусия и отбеляза, че с колеги историци от няколко години поставят темата, че 3 март може да бъде всичко друго, но не и национален обединителен празник. Проф. Палангурски разказа, че преди две години представители на исторически факултети са обсъждали и са се спрели на 24 май, който по думите му дори предшества българската национална държава. Той смята, че трябва да бъдем традиционалисти. 22 септември - това е денят на нашата независимост. Това е денят, в който получаваме статута на пълноценна, пълноправна държавност и възможност да бъдем част от общоевропейския и световен държавен форум, посочи той.

Историкът обясни, че идеята им не е била 3 март да бъде премахнат, а да бъде един от празниците в националния календар. Важното според него е, че разговорът е започнал и трябва да продължи. Факт е, че политиците трябва да решат въпроса, каза още проф. Палангурски.

Според него става въпрос за статуса на празника, какви сме ние българите. Ние равноправни ли сме на другите европейски народи или цял живот ще трябва да бъдем пълни с благодарности към това, че някой е вършил своята стратегическа дейност по посока на Югоизточна Европа, коментира той. Проф. Палангурски каза още, че Руско-турската война разрешава редица въпроси и не е само наша българска, и даде пример, че за сърбите е война за разширение, а за румънците - за независимост.

3 март и приносът на българите за освобождението

Според проф. Илчев такова предложение за промяна на националния празник от 3 март на 24 май може да бъде направено единствено от исторически неграмотни и политически конюнктурни хора. Той смята, че предложението всъщност изтрива приноса на българите за освобождението им с Раковски, с Левски, с Априлското въстание. Руско-турската война нямаше да се случи, ако българите не бяха дали повод за нея, отбелязва историкът.

Това, което трябва да направим, е да наблегнем много повече от сега на приноса на самите българи за Освобождението, смята проф. Илчев. Той посочи, че Румъния не отрича нито ролята на Франция, нито на Русия, но набляга на собствения си принос. По същия начин и Гърция, и Сърбия едва ли щяха да станат самостоятелни без намесата на великите сили, добави той. По думите му за съвременниците тогава 3 март е „междата“ между несвободното минало и свободното бъдеще – не Берлин.

Проф. Илчев смята, че не би следвало да допускаме да гледаме през лупата на съвременните съображения исторически събития и отбелязва, че, за съжаление, го правим често - отбелязваме присъединяването на Сердика при хан Крум и забравяме, че той избива повечето от жителите й. По подобни конюнктурни съображения, ако Костадин Костадинов вземе властта през следващите избори, тогава той ще обяви национален празник на България през декември месец - тогава държавата ни обявява война на САЩ и Великобритания, та така сме доказали пълната си независимост, коментира историкът.

Проф. Илчев съзря комплекс за малоценност на българките политици. Може би не е и комплекс, а действително отговаря на състоянието им, коментира още той. Като специалист по балканска история проф. Илчев отбеляза, че няма нито един балкански народ, който да е извоювал сам свободата си. Винаги е било след война, обикновено след руско-турска война, добави историкът и поясни, че това се отнася и за Гърция, Сърбия, Черна гора, както и за Румъния, така че нямаме никаква причина да имаме комплекс от това, обобщи той.

Според него нищо не пречи в България да имаме два национални празника. Мисля, че никой няма да има нищо против 24 май, който от 1851 г. е всенароден празник на българите в България, Тракия и Македония, но в момента това предложение говори за угодничество пред някои велики сили, добави проф. Илчев.
(БТА, Никол Николова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


945
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
800
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
3 март е избран защото е рожден ден на Жельо Желев, а идторически наистина е срамно за БГ да ни е празник. За мене съединението на България е единственото нещо където е организирано направено отстоявано и завършено от българи за България. Това е може би единственият акт на българия в цялата и история където е заявила нещо за себеси навъпреки всички останали. Всички други 1000 години сме *** на тоя или оня включая и днес
799
2
 
5
 
! Отговори
Евтино преди 8 месеца
Каквото наредят от EmbassyTO - това. Гледам и новата станали говорители, заедно с пасито и плювнева, цял час конференцията на мънтън хайтянски.
798
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Единствените, които истински печелят са ДПС, но това ще го разберете по-късно, когато пак станем вилает.
797
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А членството в ЕС не е ли васално палажение. Законите ни се пишат на база на регламенти, което означава, че нямаме самостоятелно законодателство. Отчитаме се на Брюксел без да имаме дори право да даваме предложения.
796
5
 
1
 
! Отговори
ЧАРДАФОН ВЕЛИКИ преди 8 месеца
Василитета естественно. То това си го пише черно на бяло в договора и освен прелиминарен (предварителан) т.е. без реална стойност този договор е "васален". Да си "васал" е почти синоним на да си "роб". Чувам че единствената (втората) след нас държава с подобен васален празник е на човекоядците от ЦАР (централно африканска република)Истинският национален празник е СЪЕДИНЕНИЕТО извършено от Българи, за България и довело до независимост, а не васалитет/робство
795
1
 
1
 
! Отговори
ЧАРДАФОН ВЕЛИКИ преди 8 месеца
Василитета естественно. То това си го пише черно на бяло в договора и освен прелиминарен (предварителан) т.е. без реална стойност този договор е "васален". Да си "васал" е почти синоним на да си "роб". Чувам че единствената (втората) след нас държава с подобен васален празник е на човекоядците от ЦАР (централно африканска република)Истинският национален празник е СЪЕДИНЕНИЕТО извършено от Българи, за България и довело до независимост, а не васалитет/робство
794
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Единствената причина да искат да го сменят е, че всички политически *** ги освиркват и псуват на Шипка и не смеят да се покажат пред хората. Затова тиквеника и кирю *** искат този празник да го няма
793
0
 
3
 
! Отговори
просчовекслабадържав преди 8 месеца
До Султан Абдулазиссвинското е много хубаво за ядене будллла ефенде
792
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От де се пръкнаха тия русофобски ***.
791
6
 
6
 
! Отговори
Прочетете преди 8 месеца
До Анонимен 850 Санстефанският договор дава началото на трибутарното, т.е. васало задължено да плаща данъци на друга дръжава, Княжество България. То остава и под контрола на Русия и Османската империя във буквално всяко значимо решение засягащо държавността му. То остава и ЕДИНСТВЕНОТО от големите балкански държави БЕЗ НЕЗАВИСИМОСТ. Всички останали, РУМЪНИЯ, СЪРБИЯ и ЧЕРНА ГОРА получават НЕЗАВИСИМОСТ. Това ЕДНОЗНАЧНО показва намеренията на руснаците да ни овлядеят НАПЪЛНО при първа възможност.
790
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Султан Абдулазисяж свинска аллах е прасок и тебе са те освободили русите иначе да гниеш на Ердоган по затворите днес
789
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Прочететеайде сега изложи антибългарската последователна политика на Наглия ЧАКАМЕ, например по време на априлското въстание
788
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Границите на България съгласно Санстефанския договор се отличават от тези на двете български автономни области, предвидени от Великите сили на Цариградската конференция от 1876 г. Според договора бъдещото българско княжество получава значителна част от Егейска Македония
787
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Санстефанският договор дава началото на Княжество България. Датата 3 март е формализирана от парламента като дата за национален празник на България. След като на Берлинския конгрес през юниюли 1878 г. Великите сили окончателно орязват териториите на българската държава съгласно предварителните тайни споразумения на Русия с Австро-Унгария и Великобритания, Санстефанска България се превръща в символ на националното единение и основен национален идеал на българите за години напред. Опитите за постигане на този идеал водят до обединяването на Княжество България с Източна Румелия, Балканските войн
786
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Санстефанският мирен договор среща неодобрението и на съседните на княжество България балкански държави.Сърбия иска Видин и изявява претенции за Македония. Подтиквана от Австро-Унгария, Сърбия насочва стремежите си за териториално разширение на изток, към българските земи. По това време сърбите целят да възстановят териториите на Велика Сърбия от времето на Стефан Душан, в която влизат земите на цялата македонска област и градовете Щип, Велес, Горна Джумая, Белоградчик, Кюстендил и други.[32]Румъния също не остава доволна от договора. Обсъждане по тези въпроси между граф Игнатиев и р
785
1
 
4
 
! Отговори
Прочетете преди 8 месеца
До Анонимен 847 "На 27 април 1878 г. руското правителство взима решение да изпълни исканията на Австро-Унгария относно България, с цел да избегне конфликт." По една "случайност" това решение съвпада напълно с договореностите от Райхщадското споразумение, което Русия е сключила с Австро-Унгария. Тайно.
784
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Достоевски възкликва, че българите са трудолюбиви и заслужават богатството, което имат. Достоевски обаче казва, че това богатство е до известна степен украса и че българите са потиснати и ограбени от турците. "Всички тия красиви къщички, посеви, градинки, *** всичко е било разграбено, опожарено и изтрито от лицето на земята. Не десетки, не стотици, а хиляди и десетки хиляди българи са изгинали от огън и меч, разкъсвали са децата им на части и те са умирали в мъчения, обезчестените жени и дъщери или са избити след позора, или са отведени в плен за продан"[30].
783
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На 27 април 1878 г. руското правителство взима решение да изпълни исканията на Австро-Унгария относно България, с цел да избегне конфликт. Главни противници на решението са граф Игнатиев и канцлерът Александър Горчаков, но мненията им не се поставят на дневен ред.[28]След преговори на Русия с британското правителство се стига до подписване на Лондонското споразумение, което окончателно определя разделянето на отнетите от Турция територии и налага на Русия фактическото спазване на Райхщадското споразумение.
782
1
 
3
 
! Отговори
Прочетете преди 8 месеца
До Христо Христов "турците отказват да ни дадат автономия" Става дума за религиозна автономия и турците ни дават такава със султански ферман, а руснаците й се противопоставят, затова руската патриаршия прибягва И до схизма.А в Сан-Стефанския мирен договор България е ЕДИНСТВЕНАТА от големите балкански държави, която НЕ получава НЕЗАВИСИМОСТ - това казва ВСИЧКО за ЛЪЖАТА, че руснаците били започнали войната с цел да ни я осигурят.Румъния, Сърбия и Черна гора получават НЕЗАВИСИМОСТ.Това са ФАКТИТЕ
781
1
 
0
 
! Отговори
кой какъв е преди 8 месеца
Първите отзиви от подписания предварителен договор стават ясни, веднага щом той става известен за западните Велики сили. Обединеното кралство и Австро-Унгария се обявяват против него, заявявайки че Русия сама е решила Източния въпрос в своя полза, без да се допита до западните Велики сили.Заедно с Обединеното кралство, Италия и Франция се обявяват силно против излаз на България на Бяло море, под претекст че ще бъде използван от Русия, за да окаже влияние над Средиземноморието и морските сили в Европа.[23] Готово да покаже настойчивостта си, Обединеното кралство започва да се готви за война

Спонсорирани публикации