Президентът се държи странно, като светски вариант на аятолах

Стефан Попов: Покрай служебните правителства той се овласти
27 юли 2023 11:18, Стела Стоянова
189
Президентът се държи странно, като светски вариант на аятолах
Снимка БГНЕС

"Президентът се държи странно от година-две. Откакто започна да назначава едно след друго служебни правителства, той се овласти и започна да приема това овластяване като естествена своя мисия. Той се държи като светски вариант на аятолах. Това минава всякакви граници."

Това коментира пред БНР Стефан Попов, професор по философия и социология в Нов български университет.

Запитан за намеренията да се отнеме ритуалното правомощие на президента да издава указ за избора на "тримата големи" в съдебната система – главен прокурор и председатели на върховните съдилища ВАС и ВКС, Стефан Попов коментира:

"Президентската институция има специални, процедурни, не толкова структури взаимоотношения с всички власти. Те са корективно, леко контролни. Не бих отнел това правомощие на президента. Второ, не бих го смесвал със служебното правителство. При служебното правителство той става действителен заместник на Народното събрание, което излъчва правителство."

Според него служебното правителство може да се превърне във "временно правителство", практика на базата на сравнителни изследвания в доста страни по света.

Още по темата

"Този вид - чисто служебното правителство, назначавано от президент, го няма дори в президентски републики. Това е прекалено силно лашкане на махалото от парламентарна към президентска република, от парламентарен контрол към липса на всякакъв контрол", заяви Стефан Попов.

"Конституционният съд има ключови решения и ключова вина – както за усилване на властта на служебното правителство, така и по отношение на фризирането, замразяването на конституционния процес с решението от 2003 г.", смята преподавателят по политическа философия.

Решението на Конституционния съд от 2003 г. (което парира всеки опит за по-голяма реформа в съдебната система – бел. ред.) е екзотично и несвойствено за светска държава решение. То блокира конституционния процес като в теократична държава, подчерта Попов. По думите му, партиите трябва да започнат широко и шумно публично оспорване на това решение.

"То е, със самата си поява, концептуално абсурдно. Това е много лоша бариера към нормален процес на еволюиращи конституционни промени. Трябва да падне в един момент."

Има дълбока граница какво е за Конституция и какво не е. Предложенията за промени включват 1800 думи, а цялата Конституция е от 11 500 думи. Новите текстове засягат около 15% от обема ѝ - бъбривост, която може да бъде съкратена, смята Стефан Попов.

Според него извън чисто езиковата бъбривост, "има неща, които са нормативно подозрителни, съмнителни и няма нужда да бъдат вътре".

Попов възрази срещу това "чл. 3 да се разгъва от едно изречение в четири алинеи, които щели да интегрират националната доктрина в Конституцията":

"Аз не знам каква е тази национална доктрина. Времето на националните доктрини е в 19. век. Това е излишно и вредно. Да не говорим за 24 май, който е спорен въпрос."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А БОКО И КИРО СЕ ДЪРЖАТ КАТО РЕЛИГИОЗЕН ВАРИАНТ НА ГРИНДЪРИ
80
0
 
8
 
! Отговори
L. преди 9 месеца
Наистина като няма какво да кажеш, по-добре да мълчиш. Иначе олееекваш и олеееекваш.
79
2
 
9
 
! Отговори
Хаха ха преди 9 месеца
Явно и в -нбу се учи като задочното в харвард - даже и бавно развиващ се може да стане - магистърСтига да си плаща - приятел завьрши при тях - дето и класната го беше отписала като нормаленОт тия преподаватели това звучи доста похвално за радевДа отбележа , че -бакьрджиев от -сдс му бе сьщо преподавател
78
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ей ама много им пречи Радунчо.... А тоя от снимката си е като тия дето на 8ми септември 1944та рЕзко са станали партизани или пък на 9ти ноември 1989та станали дисиденти Т. Е. ветропоказател - накъдето задуха вятъра. Президента му бил аятолях. Хахахахаха абе пенЦионер слънчясал я кажи нещо за бойко ефенди дето за 14г ни еввва маммммата?!? Той аятолях ли е или везир?!?!
77
4
 
1
 
! Отговори
Soli Invictus преди 9 месеца
Поклонете се всички на Непобедимото Слънце на Македония и не се правете на много важни! Македонският флаг е вашият Бог и Господар! О, Непобедимо Слънце, разкарай вън от Македонската империя тези айятоаласи и фюрери, и генерали и Гьобелси, и Хайнрих Химлер Тагарев!
76
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
тоя може и да е ченге професор, не го познавам, но казва истината
75
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На този тип много щеше да му харесва онова нещо Роско или една Цецка! Но един човек с убеждения и следващ националния интерес е непоносим за дайновските номенклатурни леккета, които сега се кефят на родата на чеенгетата от ДС!
74
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
митрофановия президент се ояде с власт през тези 2 години, кой ще го отрече, че му хареса?... само късогледи русофили отричат
73
3
 
8
 
! Отговори
Ай стига сте пяли преди 9 месеца
една и съща опорка спусната от Посолството бе. Па не се и усещате продажни твари долни. Овластил се бил, па Киро с простотиите никой не го коментира, с едни 5 часови излияния, за тях проблем няма.
72
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А КАКВО СТАВА СЪС СПЕЦОПЕРАЦИЯТА?
71
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тая длъжност президент трябва да се махне, последните години произвежда само некви грешки на природата. А разните безплодни вицета да върнат заплатите на народа.
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Така ли? Не сме забелязали. Ама то с толкова агенти на ДС които са в управлението на държавата вече 33 години и са комунистически възпитаници с неразривни връзки и спонсорство от Русия, някакси той бледнее!
69
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като го гледам този професор по социология на снимката, ми се струва, че май преди 10 ноември е преподавал или поне е бил асистент по диалектически и исторически материализъм, а в началото на прехода преподаващите тази специалност станаха социолози. Преподавателите по политческа икономия пък станаха политолози...
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А какво става с контранастъплението?
67
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Когато Кокорека спомена за посолсвото в оня разговор никой не си помисли тогава ,че става дума за кое да е посолство а се сетиха само за едно точно определено. Че там професоре не ви ли казаха направо да приемете 4 юли за национален празник?
66
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
A Елайджа защо вика на Зеленски дрък адикт, а? Зеленски е световен лидер, а не е дрък адикт.
65
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ПОРЕДНОТО НЕДОНОСЕНО ЧЕНГЕ ПРОФЕСОР
64
3
 
4
 
! Отговори
НЕ ПОЛУДЯВАМЕ.... преди 9 месеца
ПРОСТО СЕ КЕФИМ НА МАЗНИЦИ С МАЗНИШ ФИЗИОТА ДА ДАВАТ АКЪЛ. А ЗА РАДЕВ :ТО НАРОДА В БОЛШИНСТВОТО СИ ЗНАЕ ИЗБИРАТ ГО С МНОЗИНСТВО НА ПЪРВИ РУР. ЕДНО НЕ ХАРЕСВАМ В НЕГО. ДОБРЯК ВЗИМА НЕ ДОКЛАТЕНИ НЕ ОБРАЗОВАНИ ХОРА И ПОСЛЕ СТАВАТ ДАЛАВЕРАДЖИИ. МЕКУШАВ И ДОБРЯК СИ РУМЕНЕ.
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
сега ясно ли ви е че ви командват от университета на сорос едни видни "професори"
62
3
 
11
 
! Отговори
Ром"с преди 9 месеца
Един човека стана срещу машината и те го изядоха тези пишман-професори и експерти ,па макър и да е президента на България..а прелставяте ли си някой друг да каже нещо срещу "власта на посолството" ..ще го разкъсат нашите "американските" лешояди. То бива -бива ,ама вие се оляхте ..нищо не казвате за Байден където си е търсил жената в Аталанта ..или пък за фалиращите банки в САЩ ...ЗАЩО ТАКА БЕ ..да да ..разбирам ,имате ипотека ,лизинг...а е лошо един журналист да остане без работа ..