BG туристите по-дисциплинирани на плажа от чужденците

Спасител: Мъртво вълнение може да се появи независимо от месеца
1 авг 2023 13:26, Елка Василева
12
BG туристите по-дисциплинирани на плажа от чужденците
Снимка: архив, БГНЕС

Българските туристи са по-разбрани и дисциплинирани на плажа от чужденците, разказа за БТА Ивайло Сотиров, ръководител на водно-спасителната дейност в „Златни пясъци“ и спасител с над 30 години стаж. По думите му нашенците са наясно с правилата и гледат да ги спазват, да се съобразяват с това, което им казват спасителите.

Сотиров разказва един от многото парадоксални случаи в практиката си, когато петима чуждестранни туристи в не съвсем трезво състояние решили да накарат най-неадекватния си приятел да изтрезнее, като го метнат във водата. „Извадихме го, защото щеше да се удави съвсем на плиткото, но докато се обърнем, пак го бяха хвърлили“, разказа спасителят и уточни, че след това са успели да изгонят цялата група.

Най-изнервящо за Сотиров е, когато някой тръгне да му обяснява, че е свободен човек и е в демократична държава, значи ще влезе в морето, каквото ще да става. „Той се дави демократично, само че ние носим отговорност, нищо че флагът е червен, а той не може да плува“, с възмущение посочва спасителят.

Като голям проблем Сотиров откроява смесването на плажуващите с детски групи лагерници. По думите му те трябва да са отделно, да имат свои спасители, само че тези изисквания не се спазват. Правилото, че трябва да влизат във водата на групи по 10 младежи, също никой не му обръща внимание и когато се втурнат в морето 30 и повече деца, за спасителя става „горещо“, обясни Сотиров. И призова тези неща да се регламентират категорично и при провеждането на лагери, домакините им да карат гостите си да спазват правилата.

На въпрос дали август е по-труден за спасителите заради появата на мъртво вълнение, Сотиров поясни, че такова може да се появи, независимо от месеца. Морето „дърпа“ навътре и след обръщане на вятъра, след буря, обясни спасителят. Според него мъртвото вълнение по принцип не е непреодолим проблем, но хората се стряскат, когато се появи, защото уж плуват към брега, а седят на едно място. В тези случаи не бива да се борят с водата, а да плуват успоредно на плажа и леко-леко да завиват към брега или да стигнат в зона, където го няма „дърпането“ навътре, обясни Сотиров. Според него другият вариант е да „ползват“ вълните, защото те тласкат към брега. Само че много хора не знаят тези неща, започват да се борят с морето, паникьосват се и се стига до инциденти, разказа Сотиров.

За плажа на „Златни пясъци“ спасителят сподели, че и през тази година медицинското обслужване е на изключително добро ниво, а собствениците на водни атракциони спазват стриктно правилата и джетове, лодки и т.н. се движат в обособените за целта зони.
(БТА, Мила Едрева, Данаил Войков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
haha преди 8 месеца
Ами спасителя, не в работно време и не на служебен чадър е искал да изгони французин(не българин). То ако беше българин ,всеки чадър да му освободят и диван чапраз да му стоят. Тоя ***, дето охранява и си има на поста служебни чадър,вишка и такъми, си решил ,че му се полагат и пет чадъра от свободната зона. Ако е свободна ,то не би трябвало някой да си мисли че има там негов чадър(което значи ,че не е свободна).
10
0
 
5
 
! Отговори
Софиянец преди 8 месеца
Това не им дава правомощия на свирчовците да пребиват французи докато дори не са на смяна! И нека да не си превишават правомощията толкова, защото някои работим цяла година, за да можем да си позволим почивка за седмица или 8-10 дена в най-добрия случай. И не е нормално в месеците с най-хубаво и спокойно време да се оказва, че половината дни не стават за къпане! Пределно ясно е, че тези червени флагове не са реални, нито нормални!
9
9
 
6
 
! Отговори
Един Българин преди 8 месеца
Спасителите вдигат червено знаме за нищо, защото не им се занимава. За какво да ходим на плажове със спасители като все е някакво "страшно" течение и все "дърпа". Еми ще дърпа - това му е работата, а ние сме дошли да си поплуваме, а децата с пояси и дюшеци. Най-много ме дразнят свирчовци без вълни и течение да ми вдигат жълто знаме, че да не могат децата да влизат с дюшеци. Ей за това гледам да ходя където няма спасители, защото всеки си "връзва гащите".
8
0
 
8
 
! Отговори
до 2 от славянин преди 8 месеца
Тоест ако спазваме законите сме ''робски'' народ, а ако не ги спазваме сме ''свободни демократи''!? Аз вече се обърквам какво трябва да правя!?
7
0
 
9
 
! Отговори
спасител от плажа преди 8 месеца
Щото повече са бити, за това. Докато лигавите европейци сега тепърва разбират какво е традиоционното бг плажуване. Ще ми садя под чадъра тоя мушморок.
6
3
 
7
 
! Отговори
Морски преди 8 месеца
Елате на плажа в Поморие и вижте! Имаше само един чужденец, французин, и спасителят го преби заради един чадър.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
а мен що ме гониха и заплашваха на централния на бяла защото последния шезлонг бил 'запазен дългосрочно' и човека можел да 'дойде всеки момент', а като ги излъгах че съм юрист можело да стоя
4
0
 
6
 
! Отговори
аман преди 8 месеца
Аре научете я тая разлика между мъртво вълнение и мъртво течение
3
2
 
17
 
! Отговори
Гошо от Симитли преди 8 месеца
Да бе да. Оня ден бях в Гърция на един плаж. Повечето бяха българи на плажа. Една си шамаросваше детето до мене. Едно пък друго детенце се изака в пясъка и баба му вместо да изчисти акото го зарови. Баси цивилизацията.
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Така си е този робски народ е свикнал да бъде тормозен, като дойде чужденец е друго.
1
4
 
3
 
! Отговори
Ами да преди 8 месеца
Ние сме богате, културне, ентелегентне,.....ние сме си най.