Протест срещу насилието посрещна депутатите

Ратификация на Истанбулската конвенция сред исканията
54

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Включване на интимния партньор към лицата, които могат да получат защита по Закона за защита от домашното насилие, промени в НК, повече кризисни центрове и ратификация на Истанбулската конвенция. Това са исканията на протестиращите пред НС към народните представители, предаде БГНЕС.

“Искаме предоставяне и включване в Закона за защита на домашно насилие интимната връзка и закрила за хора, които са се намирали или се намират в такава връзка, да могат да търсят закрила по този закон. Второто ни искане е за повече кризисни центове, тъй като в страната има само 13, тоест има 15 области в страната, в които няма никакъв кризисен център, отпадане на системността за домашно насилие от НК, защото дефиницията е грешна. Ключово е и въвеждане на нов състав за полово базирано насилие в НК, а не на последно място искаме и ратификацията на Истанбулската конвенция”, това заяви за БГНЕС Надежда Дерменджиева от Български фонд за жените.

Тя определи днешното заседание на правна комисия категорична стъпка в правилната посока. “Това е историческо, Български фонд за жените е основан 2004г., почти 20 години работим по тази тема и за първи път виждам в част от политическите партии тяхната воля. Ако те успеят да вкарат интимната връзка в Закона за домашно насилие това ще е историческо”, каза още Невена Дерменджиева.

Камелия Ценева от Феминистки мобилизации подчерта, че най-вече искат включване на интимен партньор към лицата, които могат да получат защита по Закона за защита от домашното насилие, но също така и за промени в НК. “Насилието основано на пол искаме да бъде включен в НК и да бъде променена дефиницията. Предстои да видим дали това ще се случи. Радваме се за въведените промени в Закона за защита от домашното насилие, но има още какво да се направи”, уточни Камелия Ценева и продължи: “Трябва да се вкарат времеви рамки на обещаните промени, защото достатъчно сме видели как нещата се бавят с години, а това може да коства много животи”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нито баба ми нито майка ми са били жертви на насилие. Защо? Защото слушаха мъжете си и не вършеха глупости а си гледаха къщата и семейството. Повечето днешни жени са мърли които искат повече и повече. Няма как да промениш природата. Мъжкия пол си и ще е доминиращия и каквито и закони и конвенции да пръкнат това няма да се промени. Природно е невъзможно равенство с мъжете. Така е от хиляди години и тези жалки опити в последните 10 няма да го променят
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е няма да стане тая ратификация на Станбул ската конвенция..... Пресолихте манджата - ясно се виждат пипалата на НПОтата..... Същите дето бяха номинирали съществото Емили за човек на годината.... До Емили - Даниелчо ако те набарам те стрижа нула номер, три дни банята ще караш на студен душ, и после ЩА правя КУЛТУРИСТ-всяка сутрин коремни преси, лицеви опори и 20набирания - триразови тренировки - ЩА ПРАА КУЛТУРИСТ!!!!!
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Голям зор за тая истамбулска конвенция. Като я ратифицират и Сичкото насилие ще спре. После ще реват пък срещу нея, ама след дъжд качулка.
15
1
 
17
 
! Отговори
Drf преди 10 месеца
Е тя мишката си имала опашка. Почна да става ясно защо се изтупа от праха един от многото такива случаи(който си е изключително грозен и съответно подходящ), за да се прекарат едни законови промени(основно конвенцията)
14
0
 
6
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!! преди 10 месеца
Еъ тезе трябва да се пребият до смърт всичките и да се окичат набучени на колове за назидание на всички останали античовеци
13
1
 
10
 
! Отговори
Зевс преди 10 месеца
Чичко Шорши вярно оряза парите, само трима небинарни виждам да протестират :)
12
0
 
17
 
! Отговори
Едно посолство преди 10 месеца
В Истанбулската конвенция е сложен равен знак между жена и човек, който се определя като жена. По същество, Истанбулската конвенция е акт за легализиране на джендърството
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А простест ЗА насилието, срещу депутати... кога? Много хора се интересуват :) хиии хиии хеее хеее!
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
20 човека събрани от някое НПО да лобират за някакви джендърски политики. По външният вид се познават. Когато политиците дойдат на протест, нормалните хора си тръгват, защото видяха вече какво става.
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не съм упълномощавала никой от тези така наречени депутати да взима решения, с които АЗ трябва да се съобразявам.Приемайте каквото си искате-вие не чувате какво искат хората, ами и хората няма да се съобразяват какво грачите и плюете от сутрин до вечер в платените "медии". Вие syльовци,т.нар. депутати, не сте авторитет, няма да ви се подчиняваме на idиотизмите
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
'Ключово е и въвеждане на нов състав за полово базирано насилие в НК' -- нали полове нямаше бе :)))) родител 1 и 2?
7
2
 
4
 
! Отговори
Ха преди 10 месеца
Абе хора, каквото и да прокарат , то важи САМО за нас , ако е син на депутат или на някой си там, то 100% ще му се размине!!! Мислете малко ! А , някой да е виждал тази Дебора и дали ще я видим някога, или е просто актьорска игра??
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По колко плаща Посолството днес?
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Протестът трябва да е срещу корупцията и чадърите, тогава няма да има насилие. Закони има, съдебните власти не ги спазват.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Септември ще бъде Май ! Социализмът ще бъде Рай !! ЩЕ БЪДЕ !!!
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
стига хвърляхте прах в очите от провала на контранастъплението :)))
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бреброй хетеросексуалните на снимката. Ако отговорът е НУЛА - познахте
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Оооффф