Академия обучава овчари за първи път у нас, кандидатите - 20

Ще се учат как да отглеждат каракачанска овца и планинскаа дългокосместа коза
144
Академия обучава овчари за първи път у нас, кандидатите - 20
Снимка: Pixabay

Първата Академия за овчари в България отвори врати. Тя  събра заедно хора, желаещи да изучат овчарската професия и искат да възстановят забравени традиционни практики, както и да усвоят нови знания при отглеждането на животни според старите български обичаи, съобщиха организаторите.

Всеки от четирите обучителни сезона в Академията за овчари "По Тодорови кошари" предвижда запознаване с историята на автохтонните породи у нас, направа на кошари, пашуване и доене на животните, почистване на пасища и усвояване на традиционни практики в животновъдството.

Над 20 кандидат-овчари и 8 деца участват в първия сезон на Академията и активно се включват в отглеждането на смесено стадо от две автохтонни породи – каракачанска овца и планинската дългокосместа коза.

Инициаторите на Академията предвиждат и практика в опазването на живото национално богатство - автохтонните породи, чиито днешни представители носят белезите на дивите свои предшественици, запазили по естествен път най-ценните им качества и породни характеристики. Доказано на терен, те не само оцеляват при трудни условия, но и дават необходимото количество истинска и ценна храна за нас хората.

Традиционните местни породи домашни животни са част от биоразнообразието и ценен местен генофонд, посочват организаторите на Академията. Днес автохтонните породи животни в България са редки и изчезващи, а все по-малко са стопаните, които ги отглеждат. Каракачанската овца, която се отглежда по нашите земи от времето на траките, е устойчива към сурови климатични условия, към болести и инфекции и има силен имунитет.  Заедно с планинската дългокосместа коза, двете автохтонни породи играят важна роля в поддържането на баланса на екосистемите в планинските райони у нас. Съществуването им днес е белег за  опазването на националните съкровища на генетичното разнообразие, а съхраняването им е заслуга на неколцина, отбелязват организаторите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: обучениеовчари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
само 20 и после някой ни е виновен, че нямаме ферми, производство и агрикултури. То няма желаещи
126
2
 
8
 
! Отговори
Ценз преди 8 месеца
Образователната степен преподлагам е "Беееекелавър" :)
125
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това къде? Аз иска запише кара курс после депутат ставам а може и премиер президент държава от уфсе ще водя
124
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ами с академик министърпредседател - дето и за чобан не става какво очаквате - запътили са ни направо в каменния век- честито
123
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За стотици милиони изнасяхме агнешко за арабските пазари... имахме славата на производители на най- доброто месо и сирене! Това е нашият петрол и газ, но политика няма да се развива!
122
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
АЙДЕ АЙДЕ ПАК ПРОСТОТИЯ НЕ СЕ КАЗВА ОВЧАР А ОПЕРАТОР НА БИОЛОГИЧНА ЕДЕНИЦА
121
1
 
9
 
! Отговори
Златка преди 8 месеца
Е сега някои като кажат кравари, явно спокойно може да ѝм се отговори , че българите са си овчари т.е чобани бейби
120
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трябва си академия. Овчарството на близкото бъдеще ще е изцяло компютризирано, та няма да е за всеки. То да не е като да качваш селфита с джуки и оребрени браточки у фейса.
119
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тесногръди форумци. Не всяко нещо го има в Уикипедия. Повечето думи са многозначни. Академия не означава само "висша школа". Всяка дейност може да бъде обозначена като академия, но не всеки висшист е действителен такъв. Какъв учен ти е Костя с купените дипломи?
118
3
 
17
 
! Отговори
Стойчо преди 8 месеца
Къде се провежда тази академия, драги ми мисиpки? В кой град? В коя област? Аз имам интерес да стана чобанин. Но вие дори и да информирате адекватно не можете.
117
1
 
12
 
! Отговори
дедо от село преди 8 месеца
Ей,и я да не знам досега ,че съм бил академик!Ама верно е ! вий знайте ли колко е трудно и сложно да си офчерин ????Народеее????
116
2
 
10
 
! Отговори
Itso преди 8 месеца
А университет по зарзаватчийство КОГА?
115
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
При нас овчарите са по високите етажи на властта. Вижте какви хора управляват, какви хора са шефовете във всички фирми без значение дали да бюджетни, държавни или частни.
114
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
е това е поредната гавра с българския народ- оставил се в ръцете на американските слуги - до къде ни докараха
113
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ужас братя - до къде ни докараха евроатлантическата демокрация - в каменния век-и пълно с академици- старите българи се обръщат в гроба- от овчари правеха учени - сега академиците ще правят овчари - то това си е направо гавра - показват на хората колко са изостанали та чак да ги учат за овчари
112
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много по-перспективна и добре платена професия е от това да учиш за програмист!
111
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 122Интересно, дали Деса ще пусне Фигуранта, та и той да завърши едно нормално и интелигентно за неговите възможности образование )))Едва ли ще издържи приемният изпит.Овчарлъка не е проsта работа ,не е като да говори глупоsти и прави лицеви опори пред феновете си русофили.
110
5
 
18
 
! Отговори
? преди 8 месеца
Интересно, дали Деса ще пусне Фигуранта, та и той да завърши едно нормално и интелигентно за неговите възможности образование като това ?
109
1
 
8
 
! Отговори
От ваканции на село преди 8 месеца
До Чобан Хасан PhD /120/ - Бай Чобане, не се ли доят и привечер, когато се приберат от паша. Сутрешното доене си е отделно.
108
0
 
14
 
! Отговори
Чобан Хасан PhD преди 8 месеца
От мен да знаете овца се дои рано сабахле по тъмно