Могат да се заведат дела срещу държавата заради липсата на инсулин

Юрист: Недостигът е предпоставка за корупция
Обновена: 8 авг 2023 11:43 | 8 авг 2023 11:16, Анисия Иванова
8

В аптечната мрежа все още липсва инсулин. Заради случая ресорната комисия изслуша здравния министър.

"Положението е много сериозно, непрекъснато получаваме сигнали от цялата страна за липсата на инсулин. Хората обикалят по цял ден във всички възможни аптеки и не могат да намерят това, което им трябва. Изключително стресиращо е за тях. Хората с диабет се нуждаят от непрекъснато лечение, инсулинът е животоподдържащ препарат. За хората това е тежък психологически натиск - да не знаят на следващия ден дали ще имат подсигурен инсулин, за да могат да живеят и да се трудят. Стресът влияе изключително негативно върху състоянието на пациента", заяви председателят на Асоциация "Диабет" Майя Викторова-Ханджийска в "България сутрин".

По думите ѝ няма никаква гаранция, че заместителят на дадения липсващ медикамент ще бъде наличен в аптечна мрежа.

Още по темата

"Необходимо е време за адаптация и проследяване на състоянието на пациента. Каква е гаранцията, че този препарат ще бъде наличен в следващите месеци? Трябва да се намерят трайни решения, които да гарантират на всеки пациент, че когато му изтече рецептата, ще може в аптеката да получи това, което му е предписано. Всеки протокол за отпускане на инсулин се одобрява и регистрира в НЗОК. В Здравната каса има достатъчно информация за броя на пациентите, които се лекуват с различните видове инсулини. Решение би било за тях да има едно допълнително количество, гарантирано през цялото време в аптечната мрежа", обясни Викторова-Ханджийска.

Тя обърна внимание, че размяната на инсулин между пациенти не е препоръчителна, тъй като инсулинът трябва да се съхранява на хладно. Пренасянето му с куриер или по неподсигурен начин би влошило неговите качества.

Адвокатът по медицинско право Мария Петрова посочи пред Bulgaria ON AIR, че практиката крайно се разминава с това, което се вижда на хартия.

"Бях на заседанието на здравната комисия, чух изказването на министъра. Оставаме с впечатлението, че проблем няма. Един от доставчиците беше върнал писмен отговор как всички медикаменти, които той предлага, са на пазара. В същото време стана ясно, че от началото на годината има колосален износ на инсулин от друга фирма. Днешният инсулин утре ще е нещо друго", коментира тя.

Според Петрова липсата на контрол и адекватни юридически механизми създават патологичен кръг, защото не за пръв път сме в тази ситуация с инсулина и други медикаменти. Решението е да мислим дългосрочно и стратегически, смята Петрова.

Тя добави, че лесно може да каже, че са нарушени правата на пациентите и те могат да заведат дела срещу държавата, но ИАЛ и МЗ на хартия могат да предоставят достатъчно убедителни доказателства, че това не се случва така.

"Докато частният интерес на определени лобита на фармацевтични компании не направи стъпка назад пред интереса на хронично болните хора, ще имаме проблем, който във времето ще се задълбочава, предупреди тя и допълни, че тук вече става въпрос за трайно нарушаване на човешките права.

"Всеки такъв недостиг става предпоставка за корупция и развитие на нерегламентирани практики", обърна внимание адвокат Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Радка Илиева преди 5 месеца
Лечебните гъби рейши стимулират панкреаса да си произвежда собствен инсулин. Така отпада необходимостта от внасяне на инсулин отвън.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Съдии , прокурори , следователи , полицаи , собственици и хора на ръководни позиции във фармацевтични компании , депутати , хора , които не ги интересува , че избиват останалите по пътищата , хора , на които не им е проблем да удрят някого докато умре и това е само много малка част , колко още нечитави има . Колкото повече чета в последно време новини , толкова повече започвам да си мисля, че българите, с твърде малко изключения, са много скапани хора.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Този износ не е ли класифициран като престъпление?
6
0
 
4
 
! Отговори
Глас в пустиня преди 8 месеца
Пука му на молеца за нуждаещите се от инсулин!
5
0
 
9
 
! Отговори
... преди 8 месеца
значи това в последните 10г се случва за може би 15-20 пъти! Знам го понеже майка ми е диабетик! И дори се налагаше да ходим до Гърция и Турция да купуваме инсулин, че и други медикаменти! И дори мога да кажа, че инсулина в Гърция в някой случаи е в пъти по-евтин от инсулина в България! Даже на казвам, че един и същи инсулин на здравната каса и излиза мнооого по-скъпо отколкото в свободна продажба! Всеки сам да си прави извода защо това е така!!!
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само да попитам Министерството на здравеопазването още ли праща лекарства в Украйна по механизма за гражданска защита на ЕС? Инсулинът бе едно от лекарствата които се търсеха там. Когато на Украйна й трябваха генератори, наличните на пазара у нас изчезнаха по същия начин.
3
3
 
10
 
! Отговори
Денков преди 8 месеца
Важното е да се погрижим на Украйна да не й липсва нищо. Да кажат ако имат нужда от още инсулин.
2
0
 
2
 
! Отговори
999 преди 8 месеца
Докато се заведат делата диабетиците в най- добрия случай ще са в болница,а в най- лошия ще са покойници.Не се ли знае,че лечението с инсулин е животоподдържащо???!
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Инсулин няма, но имаме излишни 140 млн лева, които ще платим за нови дози ваксини за ковид... Пълна трагедия са тези управляващи!!!

Спонсорирани публикации