Емил Дечев: Насилникът на Дебора можеше да получи по-тежки обвинения още в началото

И в момента има условия за бърза и адекватна защита на жертвите на домашно насилие
Обновена: 11 авг 2023 22:48 | 11 авг 2023 22:35, Йоана Цонева
10

Министерството на правосъдието не работи по проблема с домашното насилие от случая "Дебора". Работна група подготвя законодателни промени от година и половина и те са обнародвани през юли. Това стана ясно от думите на зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев.

"Това е социален феномен, който е нетърпим, да се изтръгне е невъзможно, но може силно да се ограничи. С обнародваните юли месец промени се дава възможност на Националния съвет да разработва политики. Част от разпоредбите ще влязат в сила от 1 януари 2024 г., а други - от 3 август 2024 г. Ние и сега имаме разработен механизъм за работа с пострадали от домашно насилие. На 16 март т.г. беше подписан меморандум за сътрудничество между МВР, МП, 18 адвокатски колегии от 28 и Националното бюро за правна помощ", уточни Емил Дечев пред Bulgaria ON AIR .

Гостът беше категоричен - и в момента има условия за бърза и адекватна защита на жертвите на домашно насилие.

"Полицаите са задължени да информират пострадалия, че има право на безплатна правна помощ, адвокатските колегии, които са се съгласили да участват, имат списък с дежурни адвокати, обучавани за престъпления с домашно насилие", даде пример зам.-министърът.

Той добави, че целта на меморандума е да осигури по-добра координация между институциите в България.

"Това е национална слабост - липсва ни добро взаимодействие и координация. С промените в закона ще се разработват политики, но те трябва и да се координират", подчерта събеседникът.

Зам.-министърът на правосъдието категорично заяви, че в случая с насилието срещу 18-годишната Дебора е имало начин Георги да бъде оставен в ареста с по-тежко обвинение.

"Макар вещото лице да е изработило експертиза, в която казва, че е лека телесната повреда, имало е възможност за второ постановление за привличането на обвиняемия - не по основния състав на лека телесна повреда, а за лека телесна повреда по начин, особено мъчителен за пострадалата и изразяващ особена жестокост на извършителя. А насилственото остригване на косата може да бъде квалифицирано като принуда, което е престъпление, което е тежко умишлено", даде примери Емил Дечев.

Той предполага, че дефиницията "интимен партньор" ще затрудни бъдещи разследвания на случаи на домашно насилие, а вкарването на пол създава дискриминационни положения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
6
 
4
 
! Отговори
Накратко : преди 8 месеца
ИК (Интимната коалиция) налага ИК (Истанбулската конвенция)...Другото е ала бала...
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Обществото е предпазвано от такива извверги от хиляди години, още от римско време, сега, разбираш ли, баш при Киро и Пинокио и Сарафов нямало как да се защитят насилниците, щото според Манол Пейков трябвало да бъде легитимирано абсолютно всяко полово извращеение. За всички е ясно, че сводниците унищожават стоката си, ако иска да се отърве от тях, само тия в Парамента се правят на паднали от Маркс.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От години /сигурно 10, че и повече/ не съм чела нещо, с което да съм 100% съгласна. Хайде да не са 100, ама поне 99%. То сигурно затова този човек ще си остане зам. министър.
6
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ни рани, шевове, ни счупен нос, ни страх даже се смееше колко сте пр0сти и преметна вас и момчето щото екурва
5
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дундата за 400 лева натопи момчето, но Господ гледа.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Но и ние можехме да четем по-хубава статия ама няма...
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И как може остригването да е принуда, а рязането с ножче да НЕ е принуда?! Какво е тогава?!
2
3
 
9
 
! Отговори
Упс преди 8 месеца
Няма значение дали законът ги признава или не, но насилие има И между еднополови двойки. То е факт, независимо дали вие/ ние ги признавате!!!
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Може да се счита,че работят по проблема от 1,5г,що значи от началото на 2022г, Февруари-Март месец,края на пандемията Ковид и началото на СВО на Русия в Украйна и кои бяха тогаз на власт,че такива прости случаи не бяха разрешени относно насилието,което като цяло е определено както и теласните травми са с определение за обяснение и видимо се определят от нанесените поражения и не може на тежката телесна повреда да се каже лека по абсолютна мярка на изражение,а то приложили относителна за далечина