Русия е вербувала български студенти срещу 1000-2000 евро?

Не можеш да станеш шпионин, само защото ти плащат
17 авг 2023 12:30, Нели Христова
189
Русия е вербувала български студенти срещу 1000-2000 евро?
Снимка: БГНЕС

Петър Танев от Асоциация "Свободна Русия" разказва от първо лице за опитите да бъде вербуван като студент в Руската федерация. Ето какво сподели той за зрителите на Euronews Bulgaria:

Когато следвах в Москва, участвах в различни проекти. Имах един опит с човек, който се казва Иван Абажер, представител на Българската асоциация в Крим. Предложи ми да правим проект, свързан с насочване на българската диаспора и българските студенти в Русия. Аз изобщо нямах желание да участвам, защото уважавам териториалната цялост на Украйна. Но ми беше много интересно каква е целта на тези проекти.

Доколкото разбирам, този проект беше осъществен. И тези български студенти са били вербувани. Това не означава, че веднага ще станат шпиони, а че се готвят да се адаптират към тази система, да изпитват истински емоции, да бъдат привърженици на Путиновия режим.

Не можеш да станеш шпионин, само защото ти плащат – трябват и идеи.

Вторият опит е с една организация, в която работих – Балкански клуб. И в нея Кремъл и Министерството на образованието навлязоха с всичките си възможности, за да направят такъв "научен" проект с пропагандна насока.

Дори си спомням точния текст от този проект, който беше финансиран от организациите "Руска младеж" и "Руско сътрудничество". Там беше написано, че „младите сърби и българи не изпитват необходимите негативни емоции към ЕС и НАТО, не изпитват симпатии към Руската федерация. И Руската федерация и Министерството на образованието трябва работят в тази насока".

Забелязвах всяка една година как те използват целия си капацитет, за да финансират подобни проекти. А в този проект участваха и български граждани. И на мен това нещо ми беше изключително притеснително.

Предложиха ми просто да участвам – така всичко започва. Разбира се, предлагат и пари. Трябва да се намираш в такива условия, че да разбереш, че "няма да имам такива възможности, ако се върна в България". Сумите са около хиляда, две хиляди евро на месец. Но за студент това е много хубава сума.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
16
 
! Отговори
По същество преди 9 месеца
Лоша Русия. Има си собствена политика... Лоша! Само ФАЩ може!
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Петърчо е голямо мекотело, може да питате всеки един български студент учил в Москва, всички го познаваме.... няма такава долнопробна амеба като този.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя е двоен агент! Прави се, че не е приел за да се внедри, като спечели доверие! Да се осъди на доживотен! Неможе да поемаме рискове! Какво говори и какво е подписал са две различни неща!
35
1
 
7
 
! Отговори
Зеле с ориз и гъби преди 9 месеца
Абе фаСАЩаците цяла Коалиция вербува вие от едни студенти тръгнахте пропаганда да рисуват?
34
1
 
8
 
! Отговори
Ром"с преди 9 месеца
Вчера пуснаха за българите -шпиони в Британия,днес да потвърдят че стават таквиз неща,измислиха друг сценарий..абе убава работа ,ама кой им плаща на тези медии,то това и пишат..а свобода на словото и ..свършава там,където започват да им плащат на българите.
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
...а останалите до 90 % от българите , не искат да им се плаща .
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Квоуууу? И за чо ги е вербувала тая гадна Русия? Тие български гениални студенти Притрябвали и. Поне да ги бяха привлякли към супур университетите си си, които наистина са супер
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Според мен сумите са силно преувеличени. Българин "кълве" на почти гола кука. Реално не можеш и да очакваш кой знае какво от българин защото е с бавно загряващ реотан.
30
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този го знам, на заплата е към Америка за България по проект, американски шпионин.
29
1
 
16
 
! Отговори
Не лъжи, Петърчо преди 9 месеца
Баща му е високорангов служител в Министерството на Външните работи и го беше уредил да учи в МГИМО - най-елитният руски университет. По някакви причини го отчислиха/изключиха (предполагам заради нисък успех) и го уредиха в РУДН. Там го сполетя същата съдба (пуснах сълза докато пиша това). СУпер нагъл тип, вреше се навсякъде, позираше и се пъчеше на преден ред за снимки по конфереции и мероприятия, свикнал да бъде уреждан от баща си навсякъде.
28
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бе вие съвсем изтрещяхте на тема Русия!Не разбирате ли, че колкото повече плюете Русия, толкова повече българите са на страната на Русия.Тази пропаганда е такава глупост, че народната поговорка, че: "Волът, като рие, си го хвърля на гърба".Честно казано, това вашето не е журналистика , а мазен слугинаж!
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
does.bg са вербувани от Щатското посолство!
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Още от зората на демокрацията всички Българи, завършили в Москва изтриваха петното като ставаха евроатлантици.
25
4
 
6
 
! Отговори
До 13 преди 9 месеца
Ясно, България е виновна за лошото отношение на Русия към нея, и трябва да си понесе негативните последици, нали? Щом не играем по свирката на руските интереси, нямаш нищо против Кремъл да ни накаже, така ли? Като започнат да падат ракети над главите ни, ще повтаряш: "Така ни се пада, така ни се пада!" Баси унизителния мазохизъм.
24
0
 
5
 
! Отговори
х преди 9 месеца
Е кво, всеки *** ще търси сега своите 15 мин слава, нищо ново под слънцето
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия няма пари и ракети , оти се бъзикате !
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Офффффф
21
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия винаги се е задоволявала с трохите под масата. Мухлясалите трохи от балканите, Мали , Нигер, и т.н. всичко е наред.
20
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И коя уважаваща себе си страна не вербува и няма шпиони? Или само на САЩ е позволено? Кое определя управлението в дадена страна като режим? Или режим е когато правителството не е назначено от Посолството.У нас няма режим. Кенеди-младши - Месец преди украинския държавен преврат Виктория Нуланд проведе таен разговор с посланика на САЩ и направо сформира нов кабинет от прозападни министри за Украйна. Като цяло между 1947 и 1997 г. ЦРУ е свалило 83 правителства, една трета от страните по света.
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И тоя ги реди като мустаката Лена...