Пак протест: Шофьорите на линейки искат увеличение с 600 лева

Засега заплатите се вдигат със 100 лв.
Обновена: 21 авг 2023 12:11 | 21 авг 2023 12:08, Стела Стоянова
19

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служители на Центъра за спешна медицинска помощ излязоха отново на протест.

Те настояват за увеличение на заплатите на шофьорите на линейки с 600 лв.

Протестиращите са възмутени от решението на Тристранния съвет, който определи възнаграждения за сектора с 22% увеличение.

„Възмутени сме от отношението на министъра на здравеопазването. Тристранката няма нищо общо с отпуснатите средства за заплащане на всички колеги в ЦСМП”, заявява за БГНЕС Валери Кузманов, представител на синдиката в ЦСМП-София.

„Стигна се до решението да бъдат отпуснати 30 млн. лв. за всички сектори на ЦСМП в България. Имахме среща с министъра и беше решено увеличението на заплатите да стане по една таблица - от санитари през администрацията до лекарите. Изведнъж Тристранката си прави среща в министерството и казват 22% увеличение на всички, но шофьорите тук са ощетени, защото техните заплати са увеличени с едва 100 лв.”, подчертава Валери Кузманов.

Още по темата

„Излъгаха ни. Купоните за храна също не стигат. Колегите нямат и облекло. Шофьорите получават 1000-1100 лв. чисти пари. Искаме 600 лв. увеличение за тях, 400-450 лв. за фелдшерите и 360 лв. за медицинските сестри”, подчертава още той.

Иван Йорданов, който е шофьор на линейка, пояснява, че искат договореното увеличение на заплатите. „Искаме си нашето възнаграждение, полагаме много труд, той се вижда само от пациентите, но благодарността им не ни храни”, казва той.

Сборният пункт на недоволството е паркингът на площад „Александър Батенберг“, след което протестът ще се премести пред Министерството на здравеопазването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Факт преди 8 месеца
Дайте им 5000 лв заплата. На инвалидите от войската дайте 4190 лв пенсия
15
4
 
4
 
! Отговори
Коце Маца преди 8 месеца
Пичове, и 1000 лева да искате увеличение . . .пак ще ви подкрепя !Важното е да дестабилизирате това компрадорско правителство,което до Местните Избори трябва да си подаде ОСТАВКАТА !!!
14
3
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 8 месеца
До Анонимен4 Имаме нужда от това като викнеш линейка да платиш 100 лв и тогава ще имаш и обслужване и линейки
13
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
1100лв. е абсурдна заплата за шофьор на линейка... Извинявайте, ама чистачката на офиса ни взима 1600. Вярно стои по 10 часа на ден и 2 от тях са платени по 2 по политика на компанията за овъртайм, ама и пенсия 2200лв. взима жената. Изобщо не знам как се живее с 1100лв.. Родителите ми с тавана на пенсиите работят на по 2 места, че не им стигат парите да си живеят като бели хора с нови коли и екскурзии по света, та какво остава за 1100... То касиерка в супермаркета взима 1600.
12
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В България все някой иска пари от държавата. Като не им харесва да напускат. Никой не ги държи там насила.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 10 И като я докара и вътре е сам с една лекарка на 60+ и трябва да се чакат 30мин+ да се търсят хора и т.н. А той си пуши до линейката (не всички са така, но половината случаи са). Колко човека могат да пукнат през това време, а? Трябва реформа, да ги обучат, да им вменят задължения и да им увеличат заплатите и да почнат да търсят хора, които да бъдат обучени, за да имаме някаква спешна помощ след 10г. Иначе с пари на глава все няма да стигат и състоянието няма да се промени.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако не докара на време линейката - умираш. Ама тия дето "увеличават" заплатите им, не се возят в тези линейки.
9
0
 
2
 
! Отговори
А преди 8 месеца
миските кога ше протестират ?
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 7Всеки в държавния сектор иска да получава добра заплата.Пробват и ако им дадат по-голяма заплата добре дошло ако не им дадат вяжното е че са опитали.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 5 - Ами тогава защо иска по-голяма заплата от обикновен шофьор на бус?
6
0
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 8 месеца
Четирима парамедика х 2500 лв=10000. По евтино е да дадат на шофьорите по 600.Четирима парамедика в линейка ще видим когато Халеевата комета три пъти за ден обиколи покрай Земята!
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 4Eдин шофьор на линейка но длъжността характеристика няма задлъжение да носи на гръб болни хора.Трябва за носенето на болни хора да има екип от 4 момчета.
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Последната линейка като дойде пита дали има кой да сваля човека по стълбите... е за късмет имаше. Една лекарка с един шофьор (дето само зяпа). За отношение в спешното, няма да говоря. Трябва да са екипи от по 3-4 парамедика, дето да дойдат и да си свършат работа, без да се събират на помощ съседи и т.н. и тогава да са по-добре платени. Сиреч - имаме нужда от истинска реформа, а не наливане на заплати.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В България пари като драйвър се изкарват ако караш тир или ако си таксиджия който гледа как да излъже клиентите от друг град като мине по най-заобиколния път така че сметката да нарастне също и ако вози почерпени туристи на морето.
2
3
 
19
 
! Отговори
linker преди 8 месеца
За пореден път се доказва, че синдикатите в България трябва да бъдат разпуснати, защото в тях работят абсолютни некадърници.
1
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тея са като БДЖ-то