Ще минат ли горивата границата от 3 лв.?

Ще ни попречи ли на пътуванията ръста на цените?
23 авг 2023 07:40, Йоана Цонева
82

В сезона на отпуските цените на горивата не спират да вървят нагоре. За последния месец се отчита ръст от близо 20 стотинки за литър.

Само вчера бензинът е поскъпнал средно с две стотинки, дизелът с една, сочат данните на платформата "Фуело". За месец бензинът е поскъпнал с близо 20 стотинки и днес цената му по бензиностанциите достига до 2,76 лв./л. Дизелът се е покачил с 0,27 лв. и в момента той струва 2,75 лв./л.

Газта вече струва 1,16 лв. за литър, а метанът достига до 2,00 лв.

Теодора е на педала всекидневно, казва, че повишението на цените на горивата се отразяват на джоба ѝ. "Най-често пътувам до Червен бряг, има бензиностанции, в които цените са по-ниски. Определено миналото лято ми беше по-евтино", споделя тя  пред Bulgaria ON AIR.

"Растат цените на международните борси на готовите продукти. Растат, защото сме в летен сезон, потреблението на бензин се увеличава, увеличава се и потреблението на дизел. Продължаваме да очакваме бавно и плавно покачване на цените, надявам се не с много", коментира Светослав Бенчев.

"В Гърция днес литър бензин струва 3,86 лв., дизелът -  3,41 лв., дължи се на акцизната цената, която в България е 10-15 стотинки по-ниска, отколкото там. В Румъния цените са с 15-20 стотинки по бензиностанциите по-високи от България", обясни още Бенчев.

На някои от хората се налага да ограничават пътуванията си именно заради по-скъпото гориво. Експертите очакват чувствително увеличение на цените и през следващите месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
7
 
! Отговори
Мен преди 8 месеца
Да, ще минат. Щом кире и кокоре са на власт. Може и 5 лв да стигнат.
55
1
 
9
 
! Отговори
Дани преди 8 месеца
Нека не ми обясняват, че в Румъния бензина е с 15-20 сотинки по-скъп, защото вчера се върнах от там. За разликата в качеството изобщо не трябва и да говорим.
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще минат и 5 лв, нали гонят Лукойл нашите смешници
53
0
 
11
 
! Отговори
Дзивко преди 8 месеца
Скъп бензин, повече пари от акциз в бюджета, Асен е доволен, е ние не сме ама никой не ни пита
52
3
 
14
 
! Отговори
Нане преди 8 месеца
Тия харчат милиарди за укрите, а гледам един по колониалната краварска нова, още сбира капачки за бъдеще... ===))) нема толкоз мЪлоумно население...
51
1
 
4
 
! Отговори
До 40 преди 8 месеца
Ето това мислим за екологичната ти мантра _|_
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще минат и още как. Ден година храни.
49
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
При коалицията ДПС-ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ бензина ще скочи на над 4 лева литъра, а тока ще поскъпне 10 пъти.
48
0
 
17
 
! Отговори
Петров преди 8 месеца
всичко отива за украинските танкове и бтр -и при това- безплатно по заповед на америка. бензина скача за бългерианите и други юропиъни, в америка не се променя
47
1
 
21
 
! Отговори
Нане преди 8 месеца
Служебното правителство беше горе долу поовладяло инфлацията, при тез кретеняци, скоро пак всичко, ще е нагоре... ===)))
46
0
 
9
 
! Отговори
Кирчо-измирчо преди 8 месеца
Със сигурност
45
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мислите за екология, а хвърляте тонова храна всекидневно... Като споменах храна, знаете ли с какво я доставят до магазините, от които пазарувате? Точно така, с камиони на дизел.
44
1
 
13
 
! Отговори
Нане преди 8 месеца
Дали няма да минат и границата от 5 и нагоре, от действията на сглобената шайка... ===))) мъ си гласувате за тях, са търпете...
43
1
 
5
 
! Отговори
Лука преди 8 месеца
Ми требе се папка сладко, а ние го умеем, доказали сме се
42
0
 
8
 
! Отговори
столичан преди 8 месеца
Това за винетките е друга песен. За по-скъпи краткосрочни винетки от тези в БГ-то не съм чувал. НО това за сметка на евтинията за фирмите и за камионите.
41
6
 
2
 
! Отговори
до 40 преди 8 месеца
Много я натискам. Голям двигател е. Евро 6 съм. Мнениеъо ти за екологията е несъобразно и не ме интересува.
40
1
 
9
 
! Отговори
Black River преди 8 месеца
Месечната винетка в Румъния е 7 евро. СЕДЕМ!!! В Беларус литър 95 струва... 0.85 евро!!!
39
0
 
21
 
! Отговори
Black River преди 8 месеца
Е, нали искахте санкции срещу Русия и евроатлантизъм - сега трайте и пълнете 10 л за 30 лв! Само да кажа, че в Румъния, месечната винетка е 7, при далеч по-добри пътища от тези в Демократична България. Горивата им са малко по-скъпи, но далеч по-качествени-дори и на Лукойл!- от тези в Демократична България. В Беларус пътищата са много по-добри. Горивата - литър 95 за 0.85...
38
8
 
5
 
! Отговори
столичан преди 8 месеца
15 градско е много, трябва да е барутник жип за такова горене. Държавата ни е време да мисли екологично и да направи горивата на 5лв., тогава всеки ще се позамисли и ще бъде принуден да живее по-екологично.
37
8
 
4
 
! Отговори
до 37 преди 8 месеца
10 литра градско ли :) Гори ми 15-20 и не ме притеснява.