Токсиколог: Около 20 на сто от пробите са фалшиво положителни

Задължителна кръвна проба е единственото решение
29 авг 2023 12:33, Стела Стоянова
55
Токсиколог: Около 20 на сто от пробите са фалшиво положителни
Снимка БГНЕС, архив

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на здравеопазването и министъра на вътрешните работи, в която настоява да се изработи списък на лекарствата, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици или алкохол в кръвта.

Професор Снежа Златева - началник на клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна, разказва пред БНР, че проблемът е прекалено комплексен и не може да бъде решен чрез списък:

"Първо трябва да отговорим защо се позитивират тестовете за наркотици и защо нивото на алкохол в кръвта може да е по-високо при прием на някои медикаменти. Второ трябва да отговорим това оказва ли влияние върху реакциите на шофьора. Тестовете за наркотици са имунни! Могат да разпознаят някои медикаменти и негов метаболит и да реагират позитивно. От какво зависи това? Първо, от чувствителността на тестовете и, второ, от индивидуалните ензимни метаболитни процеси. Тези индивидуални пътища за метаболизъм на лекарствата са генетично кодирани и непредсказуеми. Ето защо нашата практика показва, че около 20% от пробите са фалшиво положителни".

И сега съществуват списъци лекарства, които позитивират за определен клас наркотици. Често се оказва, че хората, дали позитивни тестове за тези наркотици, приемат такива лекарства, някои от които са купени без рецепта. Понякога и хора, употребили наркотици, посочват, че са употребили тези медикаменти, подчерта тя: "Това не може да премахне съмнението, че наркотикът е приеман".

Още по темата
Много медикаменти от различни класове повлияват ензимните отговори за метаболизма на алкохола - един вид в стомаха и три вида в черния дроб:

"Оказва се, че млади хора се лекуват с 8 до 9 вида медикаменти, които влияят на концентрацията на алкохол в кръвта. Още по-сложно за експерта става да оцени ефектите на тези медикаменти върху рецепторите, което дава отговор на това повлияват ли тези медикаменти действието на шофьора. Рецепторите може да са потиснати или активирани от тези медикаменти".

"Лично аз считам, че списък с лекарства няма да разреши този проблем. Според мен предложението на Министерството на здравеопазването и МВР да се взима кръв задължително при всеки положителен тест и да се изследва с точна апаратура в рамките на 6 или 24 часа, е единственото правилно решение", категорична е проф. Златева.

"Газовата и течната хроматография и наличието на опитни химици са ключът към разрешаване на този казус. Списъци с лекарства - това в никакъв случай няма да даде яснота и още повече ще задълбочи проблема".

Според нея тестовете трябва да бъдат много добри, чувствителни, селективни.

"Дрегерът за алкохол е на 100% верен с газовата хроматография, но все пак само концентрацията в кръвта за наличие на алкохол и наркотици пред съда е доказателство за повлияване на рецепторите", допълни токсикологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
има модерни преди 8 месеца
стимуланти - допинг, ама в определени дози е позволен . И едно време като ходят на Акция им дават на Баретите да пиинат по шишенце такъв стимулант . Нещо като редбул . Те се надвикват за концентрация и озверяват . Изпълняват си задачата и после разпускат . Е преди Акция , ако ги тестват ще ги хванат с дрога . Докторицата беше казала кодейн и кофейн , от 3 редбула пак ще покаже положителен . Духай, търкай , а да не ти дреме бе .
24
1
 
3
 
! Отговори
Як Мутрафон преди 8 месеца
Карам си "Черното джипче" с затъмнени стъкла - без никакви проблеми! Моята проба абсолютно винаги е - "Фалшиво положителна" - дори да съм нашмъркан - до козирката! Дори НЕ се стига до "проба" , защото Милиционерчетата ми "козируват" и срещу 100-200 лева са ... Много благодарни!
23
13
 
1
 
! Отговори
Qwerty преди 8 месеца
За тези лекарства е упоменато в листовката че не е желателно шофиране или работа с машини. Ама нашенеца нали е голям мъжкар и тежката и не е*@в@, така че айде моля Ви без излишни драми. Просто се съобразявайте с това което ви е казал лекаря или сте прочели в листовката...
22
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Шофирането, след употребата на определени медикаменти трябва да се забрани. Лично аз след изваждане на зъб се натъпках с обезболяващи и в един момент се качих в колата, но бях замаян и слязох. Определено, се губи концентрацията. После, четох в листовката, че хапчето се разграждало до морфин, а аз ги бях комбинирал с още едно друго. Все пак трябва де с шофира когато човек е в кондиция.
21
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как па въпросният токсиколог не го каза това последните 33 години ами мълча десетилетия наред ?Миналата Неделя на 20.08 бяха проверени 9880 от ,които 31 души са били под въздействие на алкохол и още под 16 под въздействие на наркотици .Как получава въпросният експерт тая цифра от 20% ???Свети на хората в лабораториите ли ?На кое проучване тоя токсиколог обособява теориите си ??
20
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След като изготвят списъка да се изготви заповед ,с която да се забрани на хората приемащи въпросните медикаменти да шофират. На листовките на лекарствата изрично е написано при прием на кои лекарства не се препоръчва шофиране. Не мога да приема, че някой ще се наблъска с успокоителни, ще е със дабавени реакции и ще се качи на автомобил и ще шофира
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Никой не може да задължи човек да даде кръв!
18
7
 
1
 
! Отговори
от това преди 8 месеца
не се изкарват пари . Никой не иска да отваря , лаборатория . Има 7-8 лекарства, които и докторите дават на хората . Забранените вещества са в списъка със забранени на Министерството на спорта . Болкоуспокоителни , Антидепресанти, Сънотворни, За отслабване , За високо кръвно . Да проверят във ВМА досега оправданите след псевдоположителен за наркотици , какви успокоителни и обезболяващи са взели . Да препишат и дадат на Омбудсмана списък . Тя ще промени някои работи с други .
17
3
 
10
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 8 месеца
До ooo, Нурофен реагирал на канабис. Псевдоефидрин реагирал на амфетамини. Използвам комбинация от двете за лека до средна мигрена. В лекия си вариант не пречи с нищо нормалното шофиране. Двете съставки по никакъв начин не влияят на способностите за шофиране. Медикаментът е познат с името Нурофен стоп колд. Понякога мигрената ми продължава 4-5 дни. Не зная колко време е нужно за да се изчисти от организма. Проблемът е, че ако ме тестват след като е бил приет... ще светна за два вида наркотици :)
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То пак излиза, че е по-добре да се споразумееш със служителя на КАТ. Стига да е разбран.
15
1
 
7
 
! Отговори
До 14 преди 8 месеца
Не говорим за пиян. Говорим за главоболие и прието хапче за глава, съдържащо кодеин, и съответно отчитащо наркотик след дръг тест.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"В САЩ при подозрение за алкохол не се използва дрегер а се прави тест за координация, ходене в права линия," - Къде, бе? В Тенеси? Апалакия? Тея тстове бяха 50-те години и сега са останали само на места, дето спят повече със сестрите си, отколкото с жените.
13
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До До 5 - Абе не, че нещо, ама ако съм ти шеф, днес няма да си на шофьорското място. НЕ, че те считам за пиян, просот не исакм ти, аз и фирмата, да си имаме проблеми с КАТ, ъсдилища и прочие.
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Целта е терор !!
11
0
 
5
 
! Отговори
00014 преди 8 месеца
До Анонимен Да, ама е прав. Адвокатите на нарушителите ще се ухилят доволни.
10
3
 
9
 
! Отговори
До 5 преди 8 месеца
Демек викаш, на шефа си му казваш - шефе днес няма да извършвам доставки, щото ме боли главата, пък ще излезе че съм дрогиран. Аве я вземи си дръпни захранването на рутера, и си спри моб. Данни
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Зевс 6 - То има. Ама имаи монопол.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
20% фалшиви позитивни? Това на практика прави теста невалиден. Работил съм в компания за кредитни рейтинги и подобен процент е тотлан неприемлив.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ето и номер 2, тр0олския, който веднага обвърза темата, с царската пияндурница. Клоун безработен
6
2
 
15
 
! Отговори
Зевс преди 8 месеца
Нищо няма да се постигне с този списък, във всеки областен град трябва да има лаборатория, която в рамките на няколко дена да дава точни резултати при положителен полеви тест. Колата да се отнема само след положителен лабораторен тест или отказа от такъв. Сглобката роди поредния закон, в който няма вложена грам мисъл...