Храните отново поскъпват, най-сериозен е ръстът при плодовете и зеленчуците

Млякото скача с 50% т борсите до щанда
31 авг 2023 11:05, Стела Стоянова
136
Храните отново поскъпват,  най-сериозен е ръстът при плодовете и зеленчуците
Снимка БГНЕС, архив

Ново поскъпване на храните се забелязва в края на лятото.

В сезона на най-масовото производство на българска земеделска продукция, изненадващо, най-сериозен е ръстът при плодовете и зеленчуците. До дни държавата трябва да обяви и резултатите от проверката, чиято цел е да изясни обоснована ли е разликата между цените на едро и тези на щанда, съобщава Нова.

Само за година потребителската кошница, в която влизат 27 продукта, е поскъпнала от 97 на 102 лв. Най-много в края на август расте цената на брашното, а също и на някои плодове и зеленчуци - при краставиците увеличението за седмица е с близо 18 %. От борсите до щанда продукти като прясно мляко поскъпват с над 50 %.

"На седмична база имаме малки вариации – главно при плодове и зеленчуци, което се дължи на неблагоприятния климат през май, април и юни, сега виждаме резултата. Определено има по-малко предлагане", заяви Владимир Иванов от  Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Заради климата реколтата на родни плодове и зеленчуци е драстично по-малка, показват и сметките на производителите. Оттам отчитат сериозно поскъпване в сектора за последната година.

"От предходната година досега  имаме продукти, които са поскъпнали с 30-40 % за една година. В същото време наблюдаваме една тенденция на седмична база, при която има поскъпване на масови продукти – домати, краставици. Най-сериозен отпечатък дава климатът. Може би последните 30 години не е имало толкова тежка година, в резултат на което загубихме някои от традиционните плодове на 100 %. В сезона, в който цените трябва да бъдат нормални, те са изключително високи", посочи Цветан Цветков от Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци".

Ръст на цените по борсите има при сиренето, кашкавала, млякото и пилешкото месо. От 32 наблюдавани продукта за последната седмица, поскъпване на едро има при 21, 3 са без промяна, а при 8 има спад, показват данните на комисията по стоковите борси и тържищата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: храниборсипоскъпване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
1.50 евро разкошни праскови и домати,грозде-първа линия до самия плаж в Гърция. Никъде няма по-УЖАСЯВАЩА И НАГЛА СПЕКУЛАЦИЯ КАТО В БЪЛГАРИЯ.
19
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гласуваха повече хора за Луна откокото за личният приятел на Лавров и Путин ами сега ще сме гъзарета на студено - споко цветните ще се потурчат и ще ви наемат в магазините си
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Направете данък уркопитек и намалете цените на мислещите. Така глупостта ще плаща за поскъпването. Мислещите не са виновни.
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Холандия и Англия спират местното производство на зеленчуци заради високите цени на газта с който се отопляват оранжериите. За да се избегне дефиците се обмисля внос на зеленчуци от Турция. Потребителите няма да могат да платят три пъти по-високата цена на местните зеленчуци.
16
3
 
9
 
! Отговори
Асен Василев преди 8 месеца
По-високи цени - повече ДДС в бюджета! Трябва да подържаме 3% дефицит.
15
2
 
7
 
! Отговори
След Нигер преди 8 месеца
Габон.
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Напълно нормално всичко да поскъпва. Промяната отново са на власт. Личи си по промяната на цените. Няма вечно да са еди и същи цените!
13
3
 
16
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Абе сега важното е ние европейцитре да останем единни и консолидирани както досега и да сапортваме Юкрейн толкова дълго колкото трябва, ако ще и до 2025, 2030та, 2040та година, каквито и загуби да ни струва това, ние европейците сме консолитирани и сме готови на всичко да сапортваме Юкрейн, да пипал ъв Юкрейн няма никакви грижи, ние се грижим за всичко, да пипал ъв Юкрейн трябва само и единствено да се бие докато Русия бъде победена, всичко друго е наша грижа, ние сме обединени и консолидирани.
12
3
 
19
 
! Отговори
Спукано Гърне преди 8 месеца
Тва е само началото , споко
11
11
 
7
 
! Отговори
неее, не е промяната преди 8 месеца
Неее, не е промямата, не се надявайте. Това е тенденция в целия ЕС, ЕС не може да се изхрани сам и храните ще поскъпват. Промяната, Бойко, БСП, Възраждане, и който и да е - не могат да променят този факт.
10
7
 
17
 
! Отговори
заплата 15к ифли преди 8 месеца
Затова всички трябва да си намерим работа в айти сектора и да създаваме виртуални продукти с висока добавена виртуална стойност
9
3
 
20
 
! Отговори
Перниканец преди 8 месеца
И това само при режим на пералнята - пране, а като пуснат плакнене и центрофуга стойте и гледайте. Цените ще са като преди деноминацията, за тези които помнят.
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЕС минава на синтетик нютретиенти и майкро лaйвсток.
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЕС счупи рекорд по банкрут През последните шест тримесечия броят на фалиралите организации в Европейския съюз нараства. Най-голям спад отбелязват хранителните услуги (23,9%), транспортът и складирането (15,2%), както и образователните, здравни и социални услуги (10,1%). Лидерите по фалит са Унгария (40,8%), Латвия (24,8%) и Естония (24,6%).Причините включват енергийната криза и растящата инфлация на фона на отказа от налични руски суровини.
6
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Продължаваме Промяната
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най-после една вярна новина. Онзи ден пише поевтиняване на зеленчуците, отивам в магазина и доматите с 50 стотинки нагоре . На кой да вярвам на медийте или на портфейла си ?
4
7
 
13
 
! Отговори
в Русия преди 8 месеца
В Русия няма поскъпване на храните, Русия разполага с изобилие от храни и продоволствия и може да нахрани без проблем няколко милиарда. Освен това е най богатата страна на енергоносители и всякакви суровини.
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Политиците да очакват да им се случи случка тая зима,търпението свършва
2
3
 
18
 
! Отговори
От хората преди 8 месеца
Няма такова нещо. Статистиката отчита по поръчка на посолството намаление, правителството се хвали.Излиза,че само народа не е доволен. Смешковци.Но,идват избори, да гласуваме пак за тях.
1
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Глупости-всичко поевтинява, ние сме най евтината държава в ЕС с най високи доходи. Хората благоговеят и страдат че не могат да си изхарчат парите и вечно им остава. Дори ей така вдигат цената на горивата и ще вдигнат и цената на тока за да може хората да се поуспокоят че ще поизхарчат някой лев и няма да им остават толкова много излишни пари. Вече се чудели къде да ги прибират по мази и тавани