Храните отново поскъпват, най-сериозен е ръстът при плодовете и зеленчуците

Млякото скача с 50% т борсите до щанда
31 авг 2023 11:05, Стела Стоянова
136
Храните отново поскъпват,  най-сериозен е ръстът при плодовете и зеленчуците
Снимка БГНЕС, архив

Ново поскъпване на храните се забелязва в края на лятото.

В сезона на най-масовото производство на българска земеделска продукция, изненадващо, най-сериозен е ръстът при плодовете и зеленчуците. До дни държавата трябва да обяви и резултатите от проверката, чиято цел е да изясни обоснована ли е разликата между цените на едро и тези на щанда, съобщава Нова.

Само за година потребителската кошница, в която влизат 27 продукта, е поскъпнала от 97 на 102 лв. Най-много в края на август расте цената на брашното, а също и на някои плодове и зеленчуци - при краставиците увеличението за седмица е с близо 18 %. От борсите до щанда продукти като прясно мляко поскъпват с над 50 %.

"На седмична база имаме малки вариации – главно при плодове и зеленчуци, което се дължи на неблагоприятния климат през май, април и юни, сега виждаме резултата. Определено има по-малко предлагане", заяви Владимир Иванов от  Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Заради климата реколтата на родни плодове и зеленчуци е драстично по-малка, показват и сметките на производителите. Оттам отчитат сериозно поскъпване в сектора за последната година.

"От предходната година досега  имаме продукти, които са поскъпнали с 30-40 % за една година. В същото време наблюдаваме една тенденция на седмична база, при която има поскъпване на масови продукти – домати, краставици. Най-сериозен отпечатък дава климатът. Може би последните 30 години не е имало толкова тежка година, в резултат на което загубихме някои от традиционните плодове на 100 %. В сезона, в който цените трябва да бъдат нормални, те са изключително високи", посочи Цветан Цветков от Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци".

Ръст на цените по борсите има при сиренето, кашкавала, млякото и пилешкото месо. От 32 наблюдавани продукта за последната седмица, поскъпване на едро има при 21, 3 са без промяна, а при 8 има спад, показват данните на комисията по стоковите борси и тържищата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: храниборсипоскъпване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
номера е да си учил и да имаш добра професия. Поскъпването слабо ме касае...
39
5
 
22
 
! Отговори
Евроатлантик преди 8 месеца
Щом няма протестиращи по улиците, занчи всичко е наред. Народа е спокоен и доволен от управлението на държавата!
38
5
 
16
 
! Отговори
Споко преди 8 месеца
Споко, като победим Русия ще има изобилие от енергии и ресурси, и ще се отживеем тогава, ще ни плащат трилиони репараци и ще живеем богато като оядени и самодоволни западняци, сега от нас се иска само да сапортваме Юкреин толкова дълго колкото е необходимо за победата над Русия, каквото и да ни струва това.
37
5
 
20
 
! Отговори
Баланс преди 8 месеца
Давайте вие пари на Окрайна и държавните хрантутници , пък после се чудете защо стоките поскъпват
36
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Русия оранжериите са предимно пето поколение, но все повече навлизат и оранжерии от 6то поколение които са 100% автоматизирани и функционират 24 часа без прекъсване с изкуствено осветление през нощта, което рязко увеличава добива. В ЕС оранжериите са предимно трето поколение, с ниски добиви, но и с ниска консумация на енергия, ЕС е беден на енергии, не може да си позволи оранжерии от 4,5 и 6 поколение. Освен това няма земя, няма площи за селскостопанство, ЕС е гъсто населен.
35
8
 
6
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 8 месеца
Язе могу пъти сум писал !Ша дойде ден на вазе гражданята ГЗО ви пайджина ша фане. Такоф глад ша настане
34
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А какво става с контранастъплението?
33
3
 
19
 
! Отговори
Бгг преди 8 месеца
А, бе къде е Киро про100то бе ? Те и горивата поскъпват, ама ние ще махаме дерогацията за да накривим шапката на Путин.
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тагарев вчера на срещата в Толедо: Нужен е дългосрочен ангажимент на ЕС в подкрепа на Украйна. България напълно споделя мнението за необходимостта от дългосрочен ангажимент на Европейския съюз (ЕС) в подкрепа на Украйна, който да допринесе за нейната сигурност, за да гарантира свободното и демократично европейско бъдеще на страната.
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Военните министри от ЕС обсъждат план за нови 20 млрд. евро в помощ на украинската отбрана.
30
6
 
5
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 8 месеца
Сичко скапо дъ стане .От нази го купуват ефтино ,та и на гражданята да било ефтино.Да няаало социалну напрежение .От кадя на кадя ? Да го купуват млякото ,от нази скапо ,а и мъа боли колко жа го продават на гражданята .
29
4
 
1
 
! Отговори
Споко преди 8 месеца
Споко, като сменим Промяната с некой друго, всичко ще се оправи, новите от некъде ще ни докарат некакви ефтини храни, само требе да смениме промяната с некой друг.
28
1
 
8
 
! Отговори
до 29 преди 8 месеца
щото нема спонсори
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Скоро ще управляват само жени феминистки а може и от малцинствата и ще се оправим - ама най-ще ни тръгне ако сложим някой инфлуенсър актьорапер или фолк певица - няма да е учудващо за балканските украинци
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Tия geтo мoчaxa gвe лeтa нa naвeтaтa ge ca? Щo нeмa npoтecти?
25
1
 
10
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Продължаваме промяната!
24
5
 
9
 
! Отговори
в Белорусия преди 8 месеца
В Белорусия няма високи цени на храните. И няма инфлация, нито криза, нито безработица. Освен това Белорусия не е особено богата на природни ресирси, в сравнение с даденостите на България като ресурси и плодородни земи, Белорусия си е направо бедна страна.
23
4
 
7
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 8 месеца
Ич не ми пука .Язе от глад няаа умра .Мислете му гражданята Дека сте се на купило от магазиня .
22
1
 
17
 
! Отговори
Кико преди 8 месеца
И какво му е на климата че не разбрах. Тези прозиводители всяка година нещо им има. Вадата им скъпа, тока им скъп, бензина им скъп, автомобила им скъп. Има ли нещо някой някоя година да не се оплаква?????????????
21
6
 
0
 
! Отговори
Споко преди 8 месеца
Споко, като сменим Промяната с некой друго, всичко ще се оправи, от некъде ще ни дойдат некакви ефтини храни, само требе да смениме промяната с некой друг.